Azbej Tristan: Támogatjuk a keresztényeket és ellenezzük a migrációt

2021. október 20. 16:24 | Erdei-Kovács Zsolt

A keresztényüldözés ma összesen 300 millió embert érint világszerte – hangzott el szerdán délután Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban tartott sajtóbeszélgetésen, ahol az is kiderült: naponta 12 embert gyilkolnak meg keresztény hite miatt.

– Támogatjuk a keresztényeket és ellenezzük a migrációt – fogalmazta meg tömören törekvésük lényegét Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság vezetője a kulturális intézmény Pataky termében tartott sajtóbeszélgetésen. Hozzátette, családi kapcsolatok kötik Békés megyéhez, azonban most nem emiatt jött. A számadásnak van az ideje, hiszen közeleg a 2022-es országgyűlési választás – közölte.

A Hungary Helps, vagyis a Magyarország segít elnevezésű program 2017-ben jött létre, s azóta mintegy 25 milliárd forint keretösszeggel dolgozott. Ennek nagy részét újjáépítésre, például lerombolt települések, épületek, adott esetben templomok helyreállítására fordították. A világ azon részein tevékenykednek, ahol üldözik, akár életükben is fenyegetik a keresztényeket. Irak, Sri-Lanka, Szíria és Libanon is azon területek közé tartozik, ahol segélyszervezetekkel, egyházakkal együttműködve fejtik ki segítő tevékenységüket.

 

Azbej Tristan kifejtette, az eltelt négy esztendőben közel félmillió ember helyben maradását segítették

 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Hungary Helps az első olyan program, amely a keresztények védelmét szolgálja és kormányzati támogatással jött létre. Mint Azbej Tristan kifejtette, az eltelt négy esztendőben közel félmillió ember helyben maradását segítették. Tevékenységüknek az a szellemiség adja a hátterét, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol arra szükség van. Azt szeretnék megelőzni, hogy a gond jöjjön ide migráció, vagyis bevándorlás formájában, ezért is segítenek.

Immár önkéntes programban való részvételre is lehetőség adódik, az alsó korhatár 22 év. Olyan helyeken biztosítanak részvételi lehetőséget, ahol a jelentkező biztonsága is garantálható – emelte ki az államtitkár, aláhúzva: meghatározó szempont az önkéntesek életének védelme. – Nagyon megható és egyben megerősítést jelent, hogy sokan támogatják az ügyünket – fogalmazott, részletezve: a hungaryhelps.gov.hu oldalon lehetőség adódik adományozni, amit a valóban rászorulók részére juttatnak el a Közel-Keleten és Afrikában.

 

Herczeg Tamás a beszélgetésen elmondta, a szervezet etnikai és felekezeti megkülönböztetés nélkül végzi a tevékenységét

 

Az önkéntesek tehát a még biztonságos helyszínekre juthatnak el, melyben a Magyar Önkéntes Liga nyújt segítséget, őket a Facebook-oldalukon érdemes keresni – fűzte hozzá.

Herczeg Tamás a beszélgetésen elmondta, a szervezet etnikai és felekezeti megkülönböztetés nélkül végzi a tevékenységét. Hozzátette, azért tartotta fontosnak megszervezni a beszélgetést, mert világszerte összesen mintegy 300 millió embert érint a keresztényüldözés.

A fenyegetettség a közvetlen életveszélytől a különböző területeken megnyilvánuló diszkriminatív intézkedésekig, hátrányosan megkülönböztető bánásmódig terjedhet – fejtette ki. A magyar kormányzat alapvető szándéka az, hogy oda próbáljon meg segítséget vinni, ahol arra valóban szükség van, ahol nagy a baj – ismertette. Az országgyűlési képviselő azt is elmondta, hogy Azbej Tristan délelőtt az evangélikus gimnázium végzős diákjaival beszélgetett, majd a sajtóbeszélgetésen vett részt, s a választókerületben dolgozó egyházi vezetőkkel való találkozás után Gyulán tette tiszteletét.

További programok »

Itthon

PM: a februári adóvisszatérítéshez most 180 ezer szülőtől vár adatokat a NAV

z adóhivatal segít abban, hogy minden érintett február 15-ig visszakapja az idén befizetett adóját, ezért a napokban mintegy 180 ezer szülőnek küld tájékoztatást. Az érintetteknek csak annyi a teendőjük, hogy 2021. december 31-ig kitöltik a VISSZADO-nyilatkozatot - tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.
11:40
FEL