Az űr prófétái - Jeff Bezos is megcélozza a súlytalanságot

2021. július 20. 12:07 | behir.hu

Az Amazon-vezér három másik utas társaságában ma, magyar idő szerint 15 órakor indul a világűrbe a New Shepard nevű űrhajóval.

A Blue Origin cég mérnökei számos sikeres próbarepülés után tökélyre fejlesztették azt az űrhajót, amellyel Jeff Bezos, valamint fivére, és két másik utas (egyikük 82, másikuk 18 éves) elhagyja ma a Földet, hogy kitekintsen az űrbe.

Bezost egyébként a 70 éves(!) Richard Branson, a Virgin tulajdonosa 9 nappal már megelőzte. A brit megamogul július 11-én érte el az űr határát, az ún. Kármán-vonalat, amelyet egyébként Kármán Tódor magyar fizikusról neveztek el.

A Virgin Galactic. (Forrás: Virgin)

 

Igaz, hogy az új űrversenyben  Elon Musk már mindkettejüket lepipálta – a Space X vállalat által gyártott űrhajók már szállítottak asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra – de ettől függetlenül Musk számára nem elsődleges prioritás az űrturizmus, míg a fenti két úriember számára igen.

Bezos és csapata egyébként nem véletlenül éppen ezt a napot választotta, hiszen az Apollo-11 legénysége 1969. július 20-án lépett a Hold felszínére.

 

Forrás: Blue Origin, Virgin

 

További programok »

Világ

Az informatikai szektorban is előtérbe kerülhet a fenntarthatóság

Az internet okozta környezeti terhelés csökkentése kihívást jelent az informatikai szektorban is, a fenntarthatóság kérdésköre az egyik legfontosabb prioritás lehet a következő években a szektor számára - hívta fel a figyelmet az Integral Vision egyedi webes termékek fejlesztésével, működtetésével foglalkozó társaság az MTI-nek küldött közleményében.
2021. szeptember 16. 09:15
FEL