Az őszi érettségi vizsgák nem maradnak el

2020. szeptember 29. 08:32 | Sipos Gábor

A koronavírus járvány második hulláma miatt az őszi érettségiket sem a hagyományos módon rendezik meg. A vizsgák a nemzetiségi írásbelikkel kezdődnek október 16-án és novemberben folytatódnak a szóbeli beszámolókkal. Az érettségit lebonyolító iskolák már felkészültek a megmérettetés lebonyolítására.

Ahogy tavasszal, a 2020-21-es tanévben az őszi érettségi vizsgák lebonyolítását is átírják a koronavírussal kapcsolatos szabályok. Májusban elmaradtak az előrehozott érettségik, így most nagy létszámú vizsgázóra készülnek az érettségiket lebonyolító iskolákban.

– A tanulóink kisebb létszámú csoportokban ülnek majd a tantermekben, illetve szigorú kézfertőtlenítés és maszk használattal léphetnek be az épületbe. Igyekszünk minél jobban tartani a távolságot a tantermekben; valamint az érettségi előtt és után, a folyosókon is” – hangsúlyozta a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium intézményvezetője, Köveskúti Péter.

Az idegennyelvi írásbeli vizsgák időpontjában a legtöbb intézményben őszi szünet lesz, így akkor nem szükséges elszeparálni a vizsgázókat a normál tanrendű diákoktól, ám a szóbelik alatt lesz olyan intézmény, ahol tanításmentes munkanapot tartanak az egész iskolában.

A Békéscsabai Szakképzési Centrumban az átlagos, mintegy 150 diák helyett körülbelül 10 százalékkal többen vesznek részt az őszi érettségiken. A megszokottól eltérően nem 20-25, hanem 5-6 diák vizsgázik majd egy teremben.

– Maga az érettségi egy jó hónap múlva lesz, de még nem látjuk, hogyan alakul a vírushelyzet. Úgy gondolom, hogy az infrastruktúránk, illetve a pedagógusok leterheltsége nem indokolja azt, hogy külön tanszünetet rendeljünk el, de ez természetesen változhat a következő hetekben” – mondta Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy addig is mind a tanulók és szüleik, mind az intézmények személyzete fokozottan betartsa a maszkviselésre vonatkozó szabályokat és a közösségi távolságtartást.

A tervek szerint az őszi érettségi vizsgák október közepén kezdődnek az írásbeli feladatsorokkal és majd november közepén záródnak a szóbeli vizsgákkal.

További programok »

Oktatás

Folytatódott a középiskolai lövészverseny

Megrendezték a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés megyei szervezete által életre hívott BSZC-MATASZ lövészverseny második fordulóját, aminek most a BSZC Trefort Ágoston Technikuma volt a házigazdája.
2022. december 1. 16:48
FEL