Az ártatlanság és a tapasztalás dalai

2020. szeptember 24. 20:55 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A békéscsabai születésű, Londonban élő Martin Wanda fotóművész, a Canon rendkívül sikeres európai márkanagykövete, a városhoz kötődő Junior Príma díjas fiatal művész első önálló kiállítását nyitották meg csütörtökön Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban.

A békéscsabai múzeumnak az „Ami csabai…” sorozatában mutatja be a tárlatot. A rendezvény házigazdája Ando György. A múzeum igazgatója volt, a kiállítás kurátora pedig Gyarmati Gabriella művészettörténész.

– A Munkácsy Mihály Múzeumnak van egy olyan törekvése, amely célja az, hogy minél több tárlatot mutassunk be a fotó műfajból. Martin Wanda tehetsége és békéscsabai kötődése miatt tökéletes választás volt az „Ami csabai…” sorozat következő állomásának – mondta el Gyarmati Gabriella.

Az eseményen Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere köszöntötte az érdeklődőket és kiemelte, hogy véleménye szerint jó fényt vet Békéscsabára és a Munkácsy Mihály Múzeumra, hogy az elmúlt közel egy évben két olyan fiatal művész mutatkozik be az intézmény falai között, akik itt éltek, itt tanultak, majd elhagyva a várost nemzetközi hírnevet szereztek maguknak. Mint mondta, Simon-Mazula Tibor kiállítása után most Martin Wanda kiállítását is meg lehet csodálni Békéscsabán.

A tárlaton szerepel egy kollekció az alkotó divatfotóiból, de a zenészeket és előadóművészeket ábrázoló sorozataival is találkozhatnak az érdeklődők.

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy az első önálló kiállításomat a szülővárosomban, a Munkácsy Mihály Múzeumban nyitják meg. A Canon Európa márkanagyköveteként ezt egy utazó kiállításnak terveztük Budapestre, és a terveink szerint Londonba és Párizsba is elvisszük majd a képanyagot, ami ilyen minőségben és ilyen reprezentatívan nem is jöhetett volna nélkülük létre. Ugyan a divatfotógráfiával keresem a kenyerem, de az alapvető hátterem a művészeti fotográfia. A divatfotózás és a portréfotózás szerintem más attitűdöt igényel, és az elmúlt években egy kicsit elmozdultam a portré irányába. A divatfotózás az én vizuális univerzumom. A vizuális világomban én kontrollálok mindent, én mondom meg, hogyan pózoljanak a modellek. Míg a portré fotóknál, ha például olyan zenészeket fotózok, mint Zoli – a 30Y frontembere – akkor az ő karakterét kell a felszínre hozni és megörökíteni. Az elmúlt időszakban nagyon foglalkoztatott ez a téma – emelte ki Martin Wanda.

A kiállításon zenészként közreműködött Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere, valamint bölcsészként meg is nyitotta a tárlatot.

– Blake azt írta egy helyen versfestményeiről: egy festményen egyetlen homokszem, egyetlen fűszál sem lényegtelen. Martin Wanda koncepciózus sorozata, amelyen éppenséggel ő maga a modell, ennek a Blake-i esztétikának a kijátszása, mert Blake intenciózus módon gondolja el ezt a lényegiséget, amelyben az alkotó direkt módon tartja a kezében az alkotásának minden egyes mozzanatát. Ám ezt itt nem így, hanem reflektált kijátszásban látjuk. Úgy is mondhatnám: a komponált szándékolatlanság, a komponált véletlen az alkotói szándék, amely az eseménytelen életdarabot a Covid-járvány következményeként a karantént, azaz a szociális izoláltságot, amelyet nem tölt ki semmi, helyezi érdeklődése centrumába, teszi sajáttá, esztétizálja, mindezzel birtokba is veszi – hangsúlyozta Beck Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának adjunktusa.

A Munkácsy Mihály Múzeum kiállítása a Canon Hungaria Kft. szakmai támogatásának köszönhetően valósult meg. A kiállított fotók Canon Arizona 1380 GT nyomtatón készültek a Békéscsabai Szakképzési Centrum tannyomdájában.

– Martin Wanda az egyik legfoglalkoztatottabb márkanagykövetünk, büszke vagyok rá, hogy képvisel minket. A sok kötelezettsége mellett megtisztelő, hogy a szakmai élete és a hobbija mellett szakít arra jelentős időt, hogy segíti a munkánkat. Wanda és a hozzá hasonló márkanagykövetek próbálják ki a fényképezőgépeinket és minél nehezebb témákat keresnek ahhoz, hogy a visszajelzéseik alapján a márka is fejlődjön, hogy minél jobb technológiát tudjunk előállítani – emelte ki Oláh Viktória, a Canon Hungária Kft vállalati marketing kommunikációs vezetője.

Martin Wanda fotóművész „Az ártatlanság és tapasztalás dalai” című kiállítása október 25-ig látogatható a Munkácsy Mihály Múzeum Zsilinszky Mihály Termében.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Krea(k)tív szemléletek: A kreativitás összeköti a világot

Sorozatunkban kreatív alkotókkal beszélgetünk a szakmájukat érintő kérdésekről. A gondolat közvetítéséhez egyéni szemléletmódra van szükség, amit számos, lényegtelennek tűnő technikai lépés előz meg. Alábbi beszélgetésünkben egy soproni kreatív alkotót kérdezünk, aki alkotás nélkül el sem tudja képzelni életét.
2020. október 28. 16:23
FEL