Martin Wandától tanultak a szegyás diákok

2020. október 21. 18:27 | Gyemendi Réka

Az ártatlanság és a tapasztalás dalai – ezzel a címmel nyílt kiállítása Martin Wanda Junior Prima Díjas fotóművésznek a Munkácsy Mihály Múzeumban még szeptember 24-én. A békéscsabai származású művész szerdán egy rendhagyó modellfotózási workshop-ot is tartott a Szegya fotós szakos diákjainak.

Összesen ötven alkotással nyílt meg Martin Wanda kiállítása a békési megyeszékhelyen, amely most vasárnapig látogatható.  A békéscsabai származású fotóművész hat éve él Londonban, néhány hónapja érkezett haza. Ezzel a lehetőséggel élt a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium fotós tanára, Imre György, aki arra kérte a művészt, hogy egy workshop-ot tartson a diákoknak. A "tanórán" három évfolyam összesen huszonöt tanulója vett részt, akik művészeti és médiafotográfus szakon tanulnak.

– Azért tartottuk fontosnak ezt az alkalmat, mert Wanda békéscsabai származású és nagyon magas szintre jutott. Szerettük volna, ha a diákjainknak ad egyfajta előképet arról, hogy hova lehet jutni Békésből – fogalmazott Imre György. 

Martin Wanda először egy rövidített tárlatvezetést tartott a diákoknak, amelyen bemutatta a képeit, illetve önmagát is: azt, hogy ki is ő, honnan indult és mi az, ami inspirálja. Az osztály modellekkel és ruhákkal is készült, így a tárlatvezetést követően két helyszínen fotóztak a tanulók a művész instrukciói szerint.

– Az egyik helyszínen felállítottunk néhány folyamatos fényű lámpát, így egy letisztult háttér előtt fotóztunk, a másik helyszín pedig szabadtéren volt, természetes fénynél, a múzeum előtt – ismertette Martin Wanda.

 

Galéria

 

Alkotói stílusát elmondása szerint a festői vizualitás és a rock&roll attitűd keveredése határozza meg, ez a két dolog inspirálja igazán. Mint mondta, nagyon inspirálja őt a 19. századi festészet, valamint nagyon sok zenésszel dolgozik együtt és mind a magánéletében, mind pedig a munkája során nagyon foglalkoztatják a zenei szubkultúrák. Elmondta, hogy nem szerette volna a saját stílusát ráerőltetni a diákokra, hiszen könnyen lehet, hogy őket más jellegű dolgok inspirálják, így inkább általános jellegű tanácsokat adott a tanulóknak.

A koronavírus járvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy mint ahogyan senkire, így a fotósokra sem volt jó hatással ez az új helyzet. Mivel hat éve Londonban él, így a karantén időszak négy hónapját is a városban töltötte. Ennek az eredménye lett az önarckép projektje, ami szintén megtekinthető a kiállításon.

– Alkalmazott fotográfiából, illetve divatfotózásból élek, de a hátterem a konceptuális művészeti fotográfia. Próbáltam a pozitív oldalát meglátni ennek a hirtelen ránk szakadt szabadidőnek, így vissza tudtam térni a saját projektjeimhez. Egyedül laktam Londonban, így modell hiányában saját magamat kezdtem el fotózni. Mindez számomra egy picit terápiás jelleggel is bírt – fogalmazott.

Három hónapja tért haza Magyarországra, és ahogy fogalmazott, nálunk sokkal normálisabb mederben folyik az élet, itt vannak fotózások, vannak munkái. Elmondta: az, hogy mikor tud visszatérni Londonba, még kérdéses, ugyanis ott jelenleg sokkal nagyobb szigorítások vannak, így fotózások sem zajlanak ebben az időszakban.

További programok »

FEL