"Átkozott nap": A mártíroknak állítottak emléket

2018. január 12. 10:01 | Szendi Rita

Az 1956-os gyulai eseményeket feldolgozó dokumentumfilmet mutattak be Békéscsabán, a Fekete Pál Emlékházban. A film Bubryák István szakmai irányításával készült el. Az alkotás a rendező szándéka szerint a forradalom és szabadságharc mártírjainak állít emléket.

A ’90-es években a rendező már készített egy hasonló hangvételű, 15 perces filmet, kevés szereplővel. Az új alkotás, – amelyet szintén Bubryák István rendezett – már 73 perces, több szemtanú és történész bevonásával készült el, rekonstruálva az akkori eseményeket. Az Átkozott nap című dokumentumfilm a gyulai és a gyulavári ’56-os eseményeket feldolgozva a mártír Mány Erzsébetnek és Farkas Mihálynak állít emléket. Az alkotás továbbá segít megismertetni a forradalom kevéssé ismert áldozatait a nagyvilággal.

– A magyar október baráti társaságnak a rendezvénye volna ez. Budryák István, aki lényegében a film producere volt és annak apropójából készítette ezt a filmet, hogy ezen a napon, január 10-én ítélték halálra Mány Erzsébetet és Farkas Mihályt – POFOSZ, Békéscsabai Szervezet elnökhelyettese, Vánsza Pál.

 

 

További programok »

FEL