Bemutatták Fekete Pál új könyvét Békéscsabán

2019. február 27. 06:32 | Gyemendi Réka

Ünnepélyes keretek között mutatták be Fekete Pálnak, Békéscsaba díszpolgárának legújabb könyvét Békéscsabán, a városháza dísztermében. A Magyar mártírok 1956, Csak a szél sír felettük című könyv az 1956-ban történt eseményeket mutatja be. 

 

 

A rendezvényen Szarvas Péter polgármester kiemelte: néhány hónapja értesültek róla, hogy Fekete Pál befejezte könyvét és a nyomdai munkálatok is elindulhatnak. Ezért döntöttek úgy, hogy az ünnepélyes könyvbemutatót A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából rendezik meg.

– Úgy éreztük, a könyv témája, tartalma indokolja, hogy a február 25-ei dátumhoz kapcsolódóan tartsuk meg a könyvbemutatót. Fekete Pali bácsi életútja, az 1956-os forradalomban betöltött szerepe, és azt követően a megtorlás éveiben történt szenvedései hűen alátámasztják, hogy egész Békéscsaba hálás lehet neki azért, amit a forradalom helyi eseményeivel kapcsolatban tett. Fekete Pálnak nagyon sokat köszönhet a város. 1956 november elején tárgyalt a városhoz közelítő szovjet csapatok vezetőivel, és orosz nyelvtudásának köszönhetően úgy tudta intézni a tárgyalások menetét, hogy a várost a szovjet csapatok megkímélték a lerohanástól, a fegyveres harctól. Volt halál Békéscsabán 1956-ban, de a nagy, fegyveres pusztítás elkerülte a várost. Pali bácsit kitartásáért, áldozatvállalásáért, hűségéért és a forradalomban betöltött helytállásáért Békéscsaba 1992-ben díszpolgárává választotta – fogalmazott a városvezető.

Túriné Kovács Márta osztályvezető egy 20 éve született önéletrajzi könyv néhány sorát felolvasva mutatta be Fekete Pált. Ezt követően az egykori forradalmi tanács vezetője kapott szót. Először megköszönte, hogy ilyen sokan eljöttek a könyvbemutatójára. Úgy fogalmazott: ez bátorítja arra, hogy ne egy Cicero-i retorika szerint összeállított előadást tartson. Elmondta: Békéscsabán otthon érzi magát, ez a második hazája Sárospatak után.

– A pataki kollégiumból hoztam a lelkem felét, a másik felét pedig itt kaptam, önöknél, Békéscsabán. Itt ért az a tragédia, ami a 20. században az egész világon keresztülgázolt – így kezdte beszédét a díszpolgár, majd egy történelmi visszatekintéssel folytatta felszólalását, melyben a kommunizmus rendszeréről beszélt és visszaemlékezett annak áldozataira.

A rendezvényen a résztvevők Fekete Pál: 1956. október 23. című versét is meghallgathatták Nagy Erika színművész előadásában.

 

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
15:15
FEL