Nem Ciceróra van most szükség

2016. május 25. 14:41 | Zsíros András

Másodszorra ülésezett Békéscsaba ’56-os Emlékbizottsága. A februárban létrehozott testületnek az a feladata, hogy megszervezze a városban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünneplését.

A bizottság munkájában az oktatási és kulturális intézmények vezetői mellett többek között Békéscsaba díszpolgára, a Politikai Foglyok Szövetségének békéscsabai tagja, Fekete Pál is részt vesz, aki a megbeszélésen így fogalmazott: „Arra van szükségünk, hogy olyan alapos és mélyen gyökerező dolgokat mondjunk el a gyerekeknek, amelyek nem a retorikai nagyságát emelik ki az előadónak. Nem Ciceróra van most szükség! Hanem azokról a megdöbbentő belpolitikai és külpolitikai eseményekről kell beszélni, amiről negyven esztendőn keresztül egy árva szót sem lehetett hallani!”

Az egyeztetésnek a Fekete Pál gyűjteményéből már létrehozott emlékszoba adott helyszínt. Az ’56-os Emlékszoba kialakítására pályázati támogatást is fordítottak. Az évfordulóval kapcsolatos programokra két országos pályázatot nyújtott be az önkormányzat, mindkettőn ötmillió forintot igényelt. Az egyiket már elbírálták, ezen végül hárommillió forint támogatást nyert Békéscsaba. Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, a tervezett programokat a pályázatok sikerétől függetlenül megtartják, erre az önkormányzat a szükséges összeget – legfeljebb néhány millió forintról van szó – mindenképpen biztosítani fogja.

Az ősztől induló programokon kívül három, iskolásoknak kiírt pályázattal is igyekeznek méltó emléket állítani az egykori eseményeknek. Megalapították az ’56-os Érdemérem elismerést is, ezt a díjat az október 23-i nemzeti ünnepen adják majd át az arra érdemeseknek. A díjazottak személyére a város lakói is tehetnek javaslatot.

További programok »

FEL