Átadták a megújult békéscsabai baptista imaházat

2021. október 2. 17:45 | Hidvégi Dávid

Keresztény hit nélkül Európának vége – fogalmazott Soltész Miklós szombaton Békéscsabán, a baptista gyülekezet megújult imaházának átadóján. A megyeszékhelyen 41 millió forintos kormányzati támogatásból, összesen 50 millió forintból újult meg a közösség épülete.

A beruházásban a kivitelezők szigeteltek, nyílászárókat cseréltek, korszerűsítették a fűtési rendszert, álmennyezetet készítettek, rendbe tették a világítást, valamint megújították a hangtechnikát is. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: 270 millió forintból a békéscsabai mellett jelenleg 16 másik városban is zajlik a baptista imaházak felújítása és egyéb szeretetszolgálati beruházások.

(Fotó: Kovács Dénes/behir.hu)

– Ha az egyházaink nem töltenék meg lelki élettel – keresztény hittel és lelki tartalommal mindezt – akkor hiába építenénk és újítanánk fel templomokat. Hiába épülnének szociális intézmények, illetve iskolák, ha keresztény lelki tartalommal nem telítődnének meg, akkor mindez kevés lenne – mondta Soltész Miklós. Hozzátette: az elmúlt tíz év "aranykor" volt a baptisták számára, akik a köznevelésben-közoktatásban, valamint a szociális és karitatív tevékenységekben egyre nagyobb feladatokat vállalnak át az államtól.

A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, aki Békéscsaba építészeti örökségéről beszél, akkor említést tesz a város templomairól. Herczeg Tamás elmondta: a kormányzat már 11 éve kiemelt prioritásként kezeli az egyházi terek megújítását.

– A baptista testvérek is egy megújult imaházat és közösségi teret használhatnak. Ez az a fizikai tér, ami fontos érzelmi, lelki és közösségi többletet ad. Ez minden olyan közegre igaz, amely egyházban, családban és nemzetben gondolkodik – fogalmazott a képviselő.

A város részéről Szarvas Péter polgármester helyett, Varga Tamás vett részt az átadón, aki ismertette a baptista imaház történetét.

– 1974-ben tették le a jelenlegi épület alapkövét. 46 év után újabb komoly mérföldkőhöz érkezett a gyülekezet, hiszen az említett állami támogatással egy lélegzetelállító, a gyülekezetet méltón kiszolgáló épülettel folytatódik tovább a történet – mondta az alpolgármester.

 

Galéria

További programok »

FEL