Soltész Miklós: Az egyházak által képviselt kultúrából mindenki részesedik

2020. október 2. 16:40 | D. Nagy Bence

A jelenleg is felújítás alatt álló békéscsabai baptista imaházhoz látogatott Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken.

Bár az álmennyezet és a fűtéskorszerűsítés is szinte teljes egészében elkészült, további munkálatok várnak a Békéscsabai Baptista Gyülekezet Október 6. utcai imaházára, amely első ütemben 15 millió forintos állami támogatásból újul meg.

– Az energetikai korszerűsítés mellett a nyílászárók cseréje is folyik, valamint a szigetelési munkák vannak hátra. Különös a gondviselés, hogy már tavaly év végén elterveztük a felújítást, amihez most támogatást is kaptunk – fogalmazott Takács Zoltán, a gyülekezet lelkipásztora.

A felekezet a több mint negyven évvel ezelőtt épült gyülekezeti ház imaterme helyett jelenleg az ugyanazon a telken található közösségi házat használja az istentiszteletek alatt. A közelmúltban több emblematikus, békéscsabai, egyházi épületben is korszerűsítési munkák folytak.

 

Bálint József gyülekezetvezető (balról a második), Herczeg Tamás, Soltész Miklós és Takács Zoltán.

 

– Az egyházak szerepe nemcsak hitéleti, de szociális, oktatási és többek között közösségépítési téren is erős. A kormány szándéka az, hogy segítséget nyújtson olyan felújítási munkálatok során is, mint amilyen a Békéscsabai Páduai Szent Antal-társszékesegyház orgonája vagy az evangélikus kistemplomot érintő munkák – emelte ki Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

Soltész Miklós a helyszín bejárása után a keresztény egyházak által képviselt értékekről is nyilatkozott.

– Európai identitásunk alapja a kétezeréves kereszténység, ezeréves magyar történelmünk is a kereszténységhet köthető, ezért tudtunk megmaradni. Bár itt Békéscsabán – a nagy történelmi egyházakhoz képest – egy kisebb, baptista közösséget láthatunk, akik ezzel együtt is fontosak, éppen ezért gondoltuk úgy, hogy támogatjuk a gyülekezet istentiszteleti helyének felújítását – mondta el az államtitkár. Hozzátette, hogy ezek a békéscsabát is sokrétűen érintő felújítási munkák nemcsak a hívő embereké, hiszen az épületek és ezzel együtt a közösségek által képviselt szépség, kultúra mindenkié.

További programok »

FEL