Arany János nyomában: Kerékpártúra Békéscsabáról Nagyszalontára

2017. szeptember 16. 08:54 | Mikóczy Erika

Ősz van, korábban sötétedik, ezért hogy világosban induljanak és lehetőleg még világosban is érkezzenek vissza, szombaton reggel fél hétkor gyülekeztek a Szent István téren a Békéscsaba-Nagyszalonta-Békéscsaba kerékpáros emléktúra résztvevői.

Ezúttal több mint százan vállalkoztak arra, hogy az Arany János-emlékév apropóján átkerekezzenek a költő szülőhelyére, és még jobban megismerjék életét, munkásságát. A legtöbben Békéscsabáról indultak, de voltak, akik Gyulán vagy Sarkadon csatlakoztak a túrához.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fenntartható Térségért Alapítvány eddig kétszer szervezett kerékpártúrát Nagyszalontára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium „Kerékpárral 7 határon át” programja támogatásával. A mai a harmadik alkalom, amelyet az alapítvány ezúttal Békéscsaba önkormányzatával együttműködésben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Arany János-emlékév programjainak támogatása keretében valósítja meg.

 

 

Összesen mintegy száz kilométert kerékpároznak az emlékezők

 

 

Idén március 2-án volt Arany János születésének 200. évfordulója, ezért ezt az évet az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította. Békéscsabán ebben az évben már több helyen és több módon emlékeztek meg a költőről. Most a túra elindulása előtt Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában hangzott el Arany János Kies ősz című verse, majd Szarvas Péter polgármester mondott rövid beszédet, amelyben kiemelte: az önkormányzat szívesen állt a kerékpártúra ötlete mellé, hogy segítsen népszerűsíteni a kerékpáros közlekedést és felidézni Arany János szellemiségét.

A Fenntartható Térségért Alapítvány elnöke, Gyebnár Péter, és a Csabai Bihargóktól Papp Attila túravezető gyakorlati útmutatóval látta el az indulókat. Elmondták egyebek mellett azt is, hogy szervizautó megy a csapattal és motorosok biztosítják az utat, hogy minél biztonságosabb legyen a közlekedés, tekintettel arra, hogy ezúttal gyerekek is szép számban vállalkoztak az oda-vissza mintegy 100 kilométeres út megtételére. Ezután még közös fotó következett, és hét óra után el is indultak az emlékezők Nagyszalonta felé.

Bár nem kerékpáron, de Szarvas Péter polgármester is elmegy Nagyszalontára, ahol az Arany portán Török László nagyszalontai polgármesterrel együtt mondanak beszédet és helyeznek el koszorút. A túra különlegessége még az is, hogy Arany szülőhelyén is több helyen szaval majd Bartus Gyula.

A túra odafelé a Békéscsaba – Gyula – Sarkad – Méhkerék határátkelő – Nagyszalonta, visszafelé pedig a Nagyszalonta – Méhkerék – Sarkad – Doboz – Békéscsaba útvonalon zajlik.

Nagyszalontán a csapat tagjai Arany János szülőházát nézik meg tárlatvezetővel ellátogatnak a Csonkatoronyba, majd a református templomba és az azt övező szoborparkba. Ott találhatók egyébként Bocskai István, Kossuth Lajos, Arany János, de a közelmúlt nagyszalontai egyéniségeinek szobra is. Arany János szobra a költő születésének 175. évfordulójára készült el, így idén 25. éve áll a parkban.

A túra résztvevői a tervek szerint este hét óra körül érnek vissza Békéscsabára.

 

További programok »

FEL