Békéscsaba-Nagyszalonta-Békéscsaba: Kerékpártúra Arany János emlékére

2016. szeptember 3. 09:05 | Mikóczy Erika

Szombaton reggel nyolc óra előtt több mint száz kerékpáros gyülekezett Békéscsabán, a Kossuth téren, hogy részt vegyen a Fenntartható Térségért Alapítvány által, Arany János emlékére szervezett kerékpártúrán.

Az alapítvány meghívására sokan érkeztek Békéscsabáról és a környékről, de Andó János és nevelt fia például Debrecenből jött ide a túra kedvéért. Mint elmondta, ő már negyven éve a biciklizés bűvkörében él, a Békéscsaba-Arad-Békéscsaba szupermaraton kerékpártúráján is részt vettek a fiával. Mivel idén a szupermaraton idején más elfoglaltsága volt, úgy döntött, hogy a szalontai kerékpártúrára mindenképpen eljön.    

A békéscsabai Vágásiné Zimonyi Ilona két éve kezdett rendszeresen kerékpározni, azóta számos biciklitúra van már mögötte, ő is résztvevője volt például a szupermaratonnak. Csapatukkal, az Örökmozgó Cimborákkal Békés megye szinte minden táját bejárták, és nagyobb túrákra is vállalkoznak, így szinte természetes, hogy ezt sem hagyták ki.

– Jövőre lesz Arany János születésének kétszázadik évfordulója, akkor kiemelten szeretnénk majd megemlékezni erről. Hogy kicsit már idén ráhangolódjuk, alapítványunk idén is szervezett egy kerékpártúrát. Szerettük volna felmérni, mekkora igény van egy ilyen formában történő megemlékezésre, ahol a kerékpártúrát egy kis kultúrával fűszerezzük. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Kerékpárral 7 határon át projekt keretében támogatta ezt a programot. Úgy tűnik, hogy  a kerékpárosoknak jó öltetnek tartják, hisz több mint százan indulhattunk útnak. Ráadásul több jelentkező is lett volna, de technikailag most ez az a létszám, amit fel tudtunk vállalni. Jövőre viszont remélhetőleg nagyobb létszámmal, akár több alkalommal is tudunk majd hasonló túrát szervezni – közölte Gyebnár Péter, a Fenntartható Térségért Alapítvány elnöke.

A kerékpárosok szombaton reggel Békéscsabáról indultak útnak, Gyulán és Sarkadon keresztül mennek Nagyszalontára. Mint megjegyezték: nagy segítség, hogy évekkel ezelőtt elkészült a Békéscsaba-Nagyszalonta kerékpárút. Nagyszalontán Arany János szülőháza, a szoborpark megtekintése, a Csonka-torony meglátogatása és közös ebéd szerepel a programban. Ahol megállnak, versekkel is emlékeznek Arany Jánosra, ezzel arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy szabadidőnkben a sport és az irodalom milyen szépen megfér egymás mellett. A kerékpártúra résztvevője Misik Istvánné, aki – ahogy fogalmazott – maga is „szívesen farigcsál verseket”. Az út során ő idéz Aranytól például a Családi körből, a Nyalka huszárból és a Civilizáció című versekből, de saját rövid verseiből is elmond párat.

A 110 kilométeres emléktúra résztvevői délután indulnak vissza Sarkad és Doboz érintésével Békéscsabára.

 

FEL