Ámulatba ejtett közönség előtt játszották a Napsugár művészei a Miskát

2023. július 15. 13:11 | Varga Diána

Varázslatos környezetben láthatták a nézők pénteken este a Schéner Mihály életét feldolgozó előadást.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház előtti téren folytatódott az emlékezés a 100 éve született, Kossuth-díjas képzőművészre, Schéner Mihályra, miután csütörtökön a Munkácsy Mihály Múzeumban megnyílt a munkásságát bemutató új kiállítás

Schéner Mihály életművét, illetve annak jelentős részét az általa megálmodott Meseház és annak vezetője, Veres Krisztina őrzi, munkatársaival. Krisztina és Soós Emőke kereste meg Bereczki Csillát azzal, hogy szeretnének Schéner életműve előtt tisztelegni egy előadással.

– Annak kiindulópontja Schéner Mihály életműve és az általa/róla írt könyvek, a vele készült interjúk voltak. Ezek áttanulmányozása után kértem fel Zalán Tibort a darab megírására, melynek szerkezeti kialakításában magam is részt vettem dramaturgként, majd megrendeztem az előadást. A jelmezeket Oláh Tímea tervezte, a díszletet Rádi Sándor készítette. Zeneszerzőnk Lovas Gábor volt. Műszaki vezetőnk, segítőnk Pálinkás Tamás, producerünk Veres Krisztina volt, asszisztensünk pedig Széll Boglárka – avatott be a részletekbe Bereczki Csilla, hozzátéve, hogy ez egy nagyon inspiráló és lélekemelő próbafolyamat volt, a végeredmény pedig egy olyan "alkotás", ami méltó a schéneri örökséghez, szervesen beépülve abba.

A nézők a Meseház megalkotója életének fordulópontjain kísérhették végig a Miskában, a születéstől egészen a felnőtté válásig. Soós Emőke és Biró Gyula interpretációjában egyszerre jelentek meg színes mesefigurák és groteszk alakok, a péntek esti előadáshoz pedig varázslatos hátteret biztosított a bábszínház előtti térre telepített szabadtéri "színpad". Nem csoda hát, hogy a népes gyermek és felnőttközönség java tátott szájjal, elvarázsolva nézte alakításukat!

 

Galéria

További programok »

FEL