Amatőr fotósok figyelem! Pályázatot hirdet a Munkácsy Mihály Múzeum

2023. július 23. 10:05 | Csiffáry Zsuzsanna

A Munkácsy Mihály Múzeum természetfotó pályázatot hirdet, amelyre amatőr fotósok munkáit várják. Erről a lehetőségről beszélgettünk Váncsa Klárával, természettudományos muzeológussal a 7.Tv Művészbejáró című magazinjában.

– Egyre több helyen fordítanak nagy figyelmet a természet értékeire és azok megóvására. A múzeum által meghirdetett természetfotó pályázat mire irányul, mire hívjátok fel a figyelmet?

– Kimondottan Békés vármegye természeti értékeiről várunk fényképeket. Annak idején a Munkácsy Mihály Múzeumban volt egy olyan hagyomány, hogy az év természetjáró fotó kiállítását lehozták Békéscsabára – ez egy országos pályázat volt – és azt bemutatták itt a múzeumban. Ez egy időre megszakadt ez a folyamat. Egy nagyszerű természetfotóssal, Kertész Évával beszéltük, hogy újra kellene indítani a hagyományt, viszont gondoltunk egy merészet, hogy csak helyi értékekre koncentráljunk. Ezért kértük, hogy csak Békés vármegyében készült fotót küldjenek. 

 

– Milyen kategóriában lehet nevezni? 

– Kettő kategóriában hirdettük meg, és nagyon fontos lenne hogy a fiatalok is küldjenek be képet a pályázatra. 18 év alatti, illetve 18 év feletti kategóriában fogunk díjakat hirdetni.

 

– Meddig lehet beküldeni a pályamunkákat és hány pályamunkával lehet indulni?

– Legfeljebb 5 képet lehet beküldeni és mindenféleképpen javasoljuk, hogy címet adjon neki a szerző. A beküldési határidő augusztus 24-e, ekkor összehívjuk a szakmai zsűrit, akik zsűrizni fogják a munkákat. Ennek a pályázatnak valójában az a lényege, hogy egy kiállítást szervezzünk belőle szeptemberben, ahol a díjazottaknak átadjuk majd a díjakat.

 

– A feltételek között olvashatjuk, hogy a résztvevőktől elvárás az írott és íratlan etikai és természetvédelmi szabályok betartása is. Melyek ezek?

– Elsősorban a fotósokra vonatkozó etikai szabályok, hogy például ugyanazt a képet, amellyel nyert egy fotópályázaton, ne küldje be mégegyszer, illetve hogy a természetvédelemre odafigyelve készítse el a fotót. Ami értelemszerűen elvárható egy környezetet szerető természetvédő embertől, aki természet fotókat készít.

 

– Egy-egy ilyen pályázat növelheti az emberben a természetre való odafigyelést? 

– Igen. Az a lényeg, hogy itt Békés megyében találjuk meg a természeti értékeket, de akár problémás helyzetekre is felhívhatja a fotós a figyelmet, akár egy jó címadással is. Minden, ami Békés megyében körülöttünk van és hozzátartozik a környezethez, arról nyugodtan készülhet fotó és pont ezáltal próbálunk fókuszálni kicsit arra, hogy mi van itt közvetlen körülöttünk.

 

– Téged mondhatunk a pályázat megálmodójának?

– Tulajdonképpen igen, de ahogy említettem Kertész Éva volt az ötletadó, együtt gondolkodtunk erről, és ahogy ő elment közülünk, elhatároztam, hogy az ő emlékére mindenképpen szeretném ezt elindítani. Nagyon remélem, hogy hagyományteremtő lesz.

 

– Békés vármegyében neked vannak kedvenc területeid?

– Például a Mályvádi erdő, ami az egyik leggyönyörűbb környezet a megyénkben, illetve a füves puszták, löszpuszták, dévaványai puszták. Nagyon sok természeti érték van itt nálunk, amiről első látásra nem is tudjuk, mekkora érték,  vagy nem is figyelünk rá. Nagyon jó képeket lehet ezekről készíteni.


– Kik bírálják el a munkákat, mit tudhatunk a zsűriről?

– Pont olyan szakembereket válogattunk össze, akikről kimondottan tudom, hogy fontosnak tartják a természeti környezetünket itt, Békés megyében. A zsűri elnöke Tirják László, a Körös Maros Nemzeti Park igazgatója. A másik tag egy fontos oszlopos tagja a zsűrinek Jakab Gusztáv, aki fontos természetfotósa a megyének, és nagyon odafigyel minden változásra ami a természeti környezetben történik. Ő botanikával foglalkozik, Szarvason tanít az egyetemen, és kiadott nem régen egy gyönyörű fotóalbumot a Szarvasi Arborétumról. Boldog Gusztáv a zsűri másik oszlopos tagja, akit szerintem sokan ismernek, az ő munkájához hozzátartozik a természetfotózás. Azt gondolom, ha bárki készít fotót Békés megyében, akkor ő biztos tudja, hogy hol készült. Mindenképpen fontosnak tartom kiemelni Milyó Pált, akit talán úgy neveznek az interneten, hogy Békéscsaba történetírója, mert ő fotókkal írja a város történetét, nagyon sok természetfotót is készít. Ő volt az egyik, aki  nagyon sokat segített abban, hogyan kell egy fotópályázatot megalkotni. Imre Györgyről mindenképpen szeretném, ha tudnák, hogy benne van a zsűriben, ugyanis ő is vizuálpedagógus, tehát nagyon alapos és fontos szakember, és ők is nagyon sok kiállítást rendeztek az iskolájukban, így a fiatalokat is megtudja szólítani.

 

– A vegyes felhozatal után meg lehet-e határozni, hogy milyen szempontok szerint fogja a zsűri kategorizálni a képeket?

– A zsűri csak számokat fog látni a képekről, teljesen anonim módon megy majd a zsűrizés. Gondolom, hog elsődleges szempont lesz a természethez fűződő viszonya az alkotónak, illetve az is, hogy ne csak egy szép, esztétikailag megfelelő kép legyen, hanem valami pluszt tudjon hozzáadni a környezetvédelem témához.

 

– Mit tudhatunk a díjakról? 

– Egy 500 000 Ft összdíjazású pályázatról van szó. Mindenképpen szeretném hangsúlyozni, hogy a kettő kategória első helyezettje egy-egy kiállítási lehetőséget fog nyerni a jövő évben egy kamara kiállításra, ahol 10 képet tud bemutatni, így gyakorlatilag egy önálló kiállítást nyernek az első díjazottak.

A beszélgetésről készült felvétel itt tekinthető meg:

 

További programok »

FEL