Alternatív megyegyűlést tartottak az ellenzéki pártok képviselői

2019. március 5. 17:00 | Kovács Andrea

Alternatív megyegyűlést tartottak az ellenzéki pártok Békés megyei képviselői Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A tanácskozás célja az volt, hogy értékeljék a nyugdíjasok életkörülményeit összegző vizsgálat eredményeit, és megvitassák azokat a problémákat, amelyek a most aktív generáció jövőjét is érintik.

 

 

Az elmúlt 3 évben két olyan nagy vizsgálat is zajlott, amely a Békés megyei nyugdíjasok helyzetével, illetve életminőségével foglalkozik - mondta az alternatív megyegyűlésen előadást tartó dr. Köteles Lajos. A társadalomkutató hozzátette, hogy a felméréseken azokra a társadalmi folyamatokra koncentráltak, amelyek  a jövőbeni nyugdíjasok helyzetét vázolják fel.  Számítások szerint a mostani 30-40 évesek egyharmadának nem lesz nyugdíjuk. Ha jön a robotok világa akkor százezrek kerülnek olyan helyzetbe, hogy vagy rendkívül alacsony nyugdíjuk lesz vagy egyáltalán nem kapnak nyugdíjat - hangsúlyozta dr. Köteles Lajos.

 

 

Árgyelán György, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének DK-s képviselője kiemelte: az ellenzéki képviselők célja az volt, hogy ez a téma napirendre kerüljön a legutóbbi megyegyűlésen, de ezt a jobboldali képviselők leszavazták.  

– Döntésüket azzal magyarázták, hogy a megyegyűlésnek nem dolga, nincs is ilyen feladata, ezért ne kerüljön napirendre. Mi pedig azt gondoljuk, hogy egy középszintet jelentő választótestületnek igenis dolga, hogy foglalkozzon a megye társadalmának üzeneteivel – hangsúlyozta Árgyelán György.

 

 

Az ellenzéki pártok képviselői ezért alternatív megyegyűlés összehívását kezdeményezték. Miklós Attila, az MSZP békéscsabai képviselője kifejtette: nem ez az első eset, hogy összefognak és közösen lépnek fel egy-egy probléma megoldásáért. Hozzátette: az alternatív megyegyűlésen résztvevők abban mindenképpen egyetértettek,  hogy a problémák felvetésén kívül a megoldások kidolgozásában is közösen kell dolgozniuk.

– Vannak még olyan témák, mint például a megye felsőoktatásnak vagy a közlekedésnek a helyzete, amivel a képviselőknek közösen kell foglalkozniuk. Az alternatív megyegyűlésre minden megyei és békéscsabai városi képviselőt meghívtak – tette hozzá a politikus. Az MSZP képviselője hangsúlyozta: nagyon fontos lenne, hogy a kormánypárti politikusokkal közösen is tudjanak tárgyalni ezekről a problémákról.

 

További programok »

FEL