Ki is valójában az álruhás főnök? Karácsonyi jegyzet

2020. december 26. 13:19 | Vári Bianka

Az Álruhás főnök (Undercover Boss) című tévésorozat nagy sikert futott be sok országban. Kétszer nyert Emmy-díjat és több országban, köztük Magyarországon is készítettek adaptációt. De hogyan kapcsolódik ez a valláshoz? A teológus végzettségű Tóth Bianka kollégánk jegyzete következik.

Az alapötlet mindig ugyanaz: egy vállalat főnöke álruhát húz, hogy egy legyen alkalmazottai közül. Ezáltal megtapasztalja azokat a problémákat, melyekkel munkavállalói is szembesülnek.

Karácsony a szeretet ünnepe. Az, aki valaha járt keresztény táborban vagy tanult hittant, találkozhatott ezzel az igeverssel: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.(János evangéliuma 3. rész 16. vers)

Karácsonykor Isten, a világ főnöke jött el a földre és lett egy közülünk. Megtapasztalt minden örömet, nehézséget, kísértést, problémát, érzelmet, amit mi, emberek. A Biblia tanítása szerint Jézus 33 évet töltött a földön, ami alatt számos megdöbbentő tettet vitt véghez: vízen járt, borrá változtatta a vizet, betegeket gyógyított meg. Sokan megszerették és követték őt, mások pedig meggyűlölték és el akarták némítani.  Egyesek felismerték és hittek neki, mások elutasították.

Ez a párhuzam elgondolkodtatott. Mi lenne, ha most, 2020-ban érkezne a földre? Vajon jóban lennék a főnökkel? Változtatnék valamin? Kérném a segítségét? Felismerném egyáltalán?

A sorozatbeli álruhás főnök több céllal érkezhet az alkalmazottak közé. Megnézheti, hogyan tehetné hatékonyabbá a munkát, eldöntheti, kit léptet elő. A Szentírás szerint Jézus azért jött, hogy segítsen: aki hisz benne, az elnyeri az örök életet.

További programok »

Publicisztika

Intergalaktikus antikrisztus – Dűne - kritika

Az idei év egyik leginkább várt filmje kétségkívül Denis Villeneuve új Dűne-feldolgozása volt. Ha ma van olyan rendező, akire bátran bízná az ember Frank Herbert korszakos remekművének adaptálását, akkor Villeneuve ott van a top háromban, ám ezzel együtt is fontos tudni: a Dűne nem a filmesek barátja.
2021. október 27. 16:04
FEL