Áfacsökkentést és az önkormányzatok segítését kéri az MSZP

2022. november 8. 19:00 | Hidvégi Dávid

REZSISTOP néven hirdetett energiatakarékossági intézkedési javaslatokat a Magyar Szocialista Párt. A csomag részleteit kedden a békéscsabai MSZP irodában ismertette Miklós Attila helyi önkormányzati képviselő és dr. Kis Andrea, az MSZP országos elnökségének tagja, Hódmezővásárhely alpolgármestere.

Az MSZP országos elnökségének tagja a sajtótájékoztató elején leszögezte, hogy a 24 éve nem látott áremelkedés megnehezíti a magyar családok életét. Példaként említette, hogy ma egy bundáskenyér luxusétellé vált, hiszen egy tojás 100-120 forintba kerül és a kenyér ára is az egekbe szökött, kilója megközelíti az 1000 forintot. Dr. Kis Andrea hozzátette: az alacsony bérek és a magas élelmiszerárak miatt mindennapos problémává vált a bevásárlás. Szerinte csak egy baloldali fordulat segíthetne a magyar emberek életén. Ezután kitért az energiaválság okozta problémákra és a REZSISTOP javaslatcsomag legfőbb pontjára.

–Komoly, számokkal alátámasztott programot hoztunk létre. Ennek egyik legfontosabb eleme az energiahordozók áfájának 27 százalékról 5 százalékra való csökkentése. Ezzel azonnal negyedével csökkennének az árak – fogalmazott Hódmezővásárhely alpolgármestere. Kiemelte: az áfa több milliárdos bevételt eredményezett az államnak, amiből az embereket és az önkormányzatokat kellene megsegíteni, nem pedig például a Vodafone megvásárlására elkölteni.

Mint mondta: céljuk, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az önkormányzatok visszakapják a rezsicsökkentést a túlélés érdekében. Arról is beszélt, hogy szeretnék, ha az önkormányzatok és a lakosság 12 forintért kapná kilowattonként áramot, ugyanis a paksi atomerőmű azt ennyiért állítja elő és lefedi az egész országot.

A város MSZP-s önkormányzati képviselője azt hangoztatta, hogy Békéscsaba a rezsiárak emelkedése mellett 1 milliárd 700 millió forintos többletköltséggel számolhat, amely miatt kormányzati beavatkozásra, támogatásra van szükség. Miklós Attila hangsúlyozta: a múlt héten a soron kívüli közgyűlésen meghozott döntésekkel is csupán 110 millió forintot takarít meg az önkormányzat.

–A kormányzatnak 12 éve volt arra, hogy felkészüljön egy energiaválságra vagy egy hasonló helyzetre. Folytatni kellett volna a panel programot, a lakossági hőszigetelést, fűtéskorszerűsítést, nyílászáró cserét. Támogatnia kellett volna a közintézményekkel párhuzamosan – mondta a képviselő.

További programok »

FEL