A vizek és erdők helyzete is terítékre került a Glokál Fesztiválon

2022. december 10. 17:49 | Szabó Judit

A nyári esemény sikerén felbuzdulva újra megrendezték a Glokál Fesztivált a Csabagyöngye Kulturális Központban, ezúttal ünnepi hangulatban.

A rendezvény legfőbb célja, hogy a Hatvanezer Fa Egyesület a faültetésen, a zöldítésen, illetve a fák gondozásán túl is megjelenjen a közösségi életben. A fesztivál egyik lényege, hogy párbeszédeket kezdeményezzenek egymás között, például önkénteseikkel, a döntéshozóikkal, illetve a lakossággal. Nemcsak a természeti, de a kulturális értékeket is őrzik, miközben a tudásukat megosztják egymással. Így teremtenek fenntartható értékeket 2023-ban is.

A programsorozatot két részre bontották. Az első részben a Kemény Gitárklubot, D. Nagy Bence, a Békéscsabai Médiacentrum munkatársának slam poetry előadását, majd pedig Soós Emőke meséit hallhatták a megjelentek. A Hatvanezer Fa Egyesület jó kapcsolatot ápol több oktatási intézménnyel is, ezúttal grafika- és fotókiálltást nyitottak meg a Béscsabai Evangélikus Gimnázium tanulóinak alkotásaiból.

Délután természetvédelmi előadásokat hallhattak a jelenlévők, a Körös-Maros vidék természeti örökségéről Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója, a vizekről, erdőkról Puskás Lajos erdőmérnök tartott előadást. 

Fotó: behir.hu

– A folyókat zöld erők követik. Nyilvánvalóan azért, mert az erdők ragaszkodnak a vízhez, mert nem elegendő az a csapadék, ami lehullik. Továbbá téma volt, hogyan közlekednek még a vízen a folyóvölgyekben – emelte ki az erdőmérnök.

További programok »

Itthon

A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.
20:56
FEL