Lokális cselekvésekre van szükség - II. Glokál Fesztivál Békéscsabán

2024. június 22. 17:22 | Csiffáry Zsuzsanna

A Hatvanezer Fa Egyesület második alkalommal rendezte meg a Glokál Fesztivált szombaton a Csabagyöngye Kulturális Központban. A szervezők szeretnének hagyományt teremteni a programmal, annak érdekében, hogy a jelentős zöld ügyeket nyilvánosan is megbeszélhessék.

A "zöld" rendezvény legfőbb célja, hogy az egyesület a faültetésen valamint a fák gondozásán túl a közösségi életet erősítse. A fesztivál egyik lényege, hogy párbeszédeket kezdeményezzenek egymás között, például önkénteseikkel, a döntéshozóikkal, illetve a lakosság tagjaival is. A Hatvanezer Fa Egyesület szakmai koordinátora, aki a program moderátora is volt egyben, hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy különböző közösségeket is megszólítsanak. Dr. Duray Balázs kitért a fesztivál címének jelentőségére is.

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

– Próbáljuk a közösséget is építeni, azon dolgozunk, hogy felhívjuk minél több ember figyelmét arra, hogy a nagy egész javáért helyi, azaz lokális szinten kell cselekdni. Ezt hívjuk lokális cselekvésnek, ezért kapta ezt a címet a Glokál fesztivál. Célunk az is, hogy minden évben megvalósuljon ez az összejövetel, egyfajta hagyományt szeretnénk teremteni – fogalmazott a Dr. Duray Balázs, az egyesület szakmai koordinátora. 

Témáik között szerepelt a jaminai bányatavak élőhelyfejlesztési programja és a zöld infrastruktúra- fejlesztési javaslatok, az ökológiai stabilitás megőrzése és fejlesztése, valamint szó esett az Ó-gerlai Kovácsi erdő vizes élőhelyek kialakításával, vízgazdálkodási fejlesztéseivel egybekötött ökológiai felújításról. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója kihangsúlyozta, rendkívül fontos védelmi programokról számolt be a fórumon. 

– A fő profilunk a természetvédelem, azzal foglalkozunk, hogy Békés vármegye természeti örökségét szeretnék megmenteni. Szót ejtettünk az értékes területeink hasznosításáról. Fokozottan védett helyeink vannak, amelyek országosan és nemzetközi szinten is érdekesek. Ezek a természeti térségek védelmi programjairól számoltunk be, amiket két nagy csoportra lehet bontani. Az egyik az élőhely-, a másik a fajvédelmi program – mondta el Tirják László. 

A nap folyamán a fesztivál előadói és beszélgetőpartnerei Puskás Lajos, a DALERD erdőmérnöke, Kurucz Máté, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársa és Tirják László voltak.

 

Fotók: Csiffáry Zsuzsanna, Petró Zsolt/Behir.hu

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

További programok »

FEL