A tokiói olimpián induló három békéscsabai sportolót köszöntötték

2021. július 3. 13:54 | Papp Ádám Sándor

A július 23-án kezdődő tokiói olimpián három békéscsabai sportoló indulhat. Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő, Kovács Barbara gyalogló, valamint Özbas Szofi junior világ– és Európa-bajnok cselgáncsozó képviseli a békési megyeszékhelyt.

Szombaton délelőtt Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata köszöntötte az olimpián induló békéscsabai sportolókat és edzőket a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc kamaratermében. A tokiói olimpiát eredetileg 2020-ban rendezték volna meg, azonban a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották az ötkarikás versenyt. Egy évvel később, 2021 július 23-án elindulhat a világverseny, amelyen Magyarországot 168 magyar versenyző képviseli, közülük hárman Békéscsabát is. A város polgármestere hangsúlyozta, hogy legyen szó bármely sportágról, a sportolók mindegyike szeretne legalább életében egyszer olimpiai rendezvényen versenyzőként résztvenni. 

– 2021-ben mi csabaiak nagyon boldogok vagyunk, meg tudjuk tartani az olimpikonjaink elköszönésének rendezvényét. Három fiatal hölgy indul rövidesen útra és megmutatja az erejét, a tudását Tokióban. Nagyon boldogok vagyunk. A városvezetés és az itt élő sportszakemberekkel együtt nagyon sokat tesznek azért, hogy Békéscsabát sportvárosnak nevezhessük  – emelte ki Szarvas Péter.

 

Fotó: Máthé Csongor / behir.hu

Fotó: Máthé Csongor / behir.hu

 

Márton Anita a tokiói olimpia halasztása után a családalapítás mellett döntött, így immár édesanyaként tért vissza hivatalos versenyen, győzött súlylökésben, diszkoszvetésben pedig a második helyen végzett a Debrecenben rendezett országos bajnokságon. Az olimpiai bronzérmes súlylökő azt a célt tűzte ki, hogy a selejtezőben szeretne 18 méter fölött lökni és bekerülni a legjobb 12 közé.

– Rettentő nehéz volt számomra a tavalyi év. Nagyon jó formában voltam a fedettpályás szezonban, olimpiára készültem, nyugodtan mondhatom, hogy éremesélyesként utazhattam volna az ötkarikás versenyre. Aztán jött a koronavírus és teljesen bizonytalanná vált az olimpia és itthon is bizonytalan volt a helyzet. Már régóta szerettünk volna kisbabát a férjemmel és akkor meghoztuk a döntést. Felmerült az is, hogy akkor befejeződik a sportkarrierem, de nyitvahagytam ezt a kérdést és úgy voltam vele, hogy látjuk hogyan alakulnak a dolgok. Lépésről-lépésre tervezünk, most jelenleg nem hosszútávra. Eddig minden jól alakult, itt vagyok és a harmadik olimpiámra készülök. Tokióban szeretnék 18 méter fölött lökni, ha ezt sikerülne elérni a selejtezőben, akkor azzal be lehetne kerülni a legjobb tizenkettőbe, ami pedig egy ilyen időszak után számomra fantasztikus eredmény lenne – emelte ki Márton Anita. 

 

Fotó: Máthé Csongor / behir.hu

Fotó: Máthé Csongor / behir.hu

 

Özbas Szofi junior világ– és Európa-bajnok cselgáncsozó 19 évesen az első olimpiáján vesz részt. A judós az elmúlt időszakban több sérüléssel és betegséggel is küzdött, azonban a budapesti világbajnokságon 7. helyen végzett és megszerezte a kvótát az ötkarikás versenyre.

– Nem szeretném egy konkrét eredmény elérése elé állítani magamat, inkább egy olyan érzést szeretnék elérni, amit már számos verseny után éreztem. Amilyen tényezőket én tudok befolyásolni azokat úgy irányítom, hogy a legjobb tudásom szerint teljesítsem a versenyt. Vannak olyan aspektusai a küzdelemnek, amelyre nekem nincs ráhatásom, gondolok itt a sorsolásra, amellyel nem is szeretnék foglalkozni – mondta Özbas Szofi.

 

Fotó: Máthé Csongor / behir.hu

Fotó: Máthé Csongor / behir.hu

 

Kovács Barbara, a Békéscsabai Atlétikai Club gyaloglója számára sokáig kérdéses volt az olimpiai kvóta megszerzése. A versenyző a Debrecenben megrendezett 126. Atlétikai Magyar Bajnokságon 5000 méteres gyaloglásban ezüstérmet nyert, amellyel javította kvalifikációs helyzetét és a július 1-jén közzétett rangsor alapján eldőlt: ő is ott lesz az ötkarikás versenyen.

– Folyamatosan, minden nap frissítgettem a világranglistát. Kis megnyugvás volt az Országos Bajnokság után bennünk, hiszen tudtuk, hogy kell egy jó egyéni csúcs és akkor előrébb tudok kerülni a rangsorban. Örülök, hogy sikerült a kvalifikáció. A versenyen a célom az, hogy egyéni csúcsot gyalogoljak, azzal már meg lennék elégedve – fogalmazott a gyalogló.

A sportolókra az olimpiai rajtig még edzőtábor vár, ahol finomhangolásokat végezhetnek technikájukon, valamint mentálisan és fizikálisan is felkészülhetnek az ötkarikás versenyre.

További programok »

FEL