Csabai sportolók Tokióban – július 23-án kezdődik az olimpia

2021. július 14. 16:07 | Papp Ádám Sándor

Július 23-án rajtol el a tokiói olimpia, amelyre három békéscsabai sportoló is megszerezte az induláshoz szükséges kvótát. Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő, Kovács Barbara gyalogló, valamint Özbas Szofi junior világ- és Európa-bajnok cselgáncsozó képviseli a békési megyeszékhelyt az ötkarikás versenyen.

A július 23-án kezdődő tokiói olimpián 168 versenyző indul magyar színekben, Békéscsabát hárman képviselik. Márton Anita a legutóbbi ötkarikás versenyen, a 2016-os riói olimpián egészen bronzérmig jutott súlylökésben. A sportoló immár édesanyaként utazik karrierje harmadik olimpiájára. Márton Anita célja, hogy Japán fővárosában bekerüljön a legjobb 12 közé versenyszámában.

– Szeretnék 18 méter fölött lökni, ha ezt sikerülne elérni a selejtezőben, akkor azzal be lehetne kerülni a legjobb tizenkettőbe, ami pedig egy ilyen időszak után számomra fantasztikus eredmény lenne – emelte ki az olimpiai bronzérmes súlylökő.

A cselgáncs egyik nagy reménysége, Özbas Szofi 19 évesen az első olimpiáján vehet részt. A Békés Megyei Kano Judo SE versenyzője elmondta: hasznára válhat az, hogy egy évvel később, 2021-ben rendezik meg az ötkarikás versenyt.

– Nekem abszolút jót tett a halasztás, nem hátrányként éltem meg. Tudom, hogy sok sportolónak ez nehézséget okozott, plusz egy évet kaptak és azt kellett beosztaniuk, de én úgy érzem, hogy sokat fejlődtem az elmúlt évben, illetve kaptam még egy esztendőt, hogy bebiztosítsam a kvótámat – mondta a junior világ– és Európa-bajnok cselgáncsozó.

Kovács Barbara, a Békéscsabai Atlétikai Club gyaloglója a 126. Atlétikai Magyar Bajnokságon ezüstérmet nyert, amellyel megszerezte olimpiai kvótáját. Az atléta célja, hogy saját idején javítva, egyéni csúcsot gyalogoljon.

– Lesz még több hosszabb gyaloglásom az olimpiáig, amely a kilométergyűjtést szolgálja, utána az edzőtábor második felében kezdjük a gyorsítást. A tempómmal nincs probléma szerencsére, az 5km-es verseny is megmutatta, hogy jó állapotban vagyok, inkább a hosszkilométerre kell fókuszálnunk – tette hozzá a gyalogló.

Özbas Szofi július 27-én lép a tatamira a női cselgáncs 63 kg-os kategóriájában, míg Márton Anita július 30-án kezdi meg szereplését a női súlylökés selejtezőjében. Kovács Barbara augusztus 6-án szerepel majd Szapporóban, a női 20 km-es gyaloglás versenyszámában.

További programok »

FEL