A több, mint százszoros véradóit köszöntötte a megyei Vöröskereszt

2022. november 28. 18:47 | Hidvégi Dávid

A magyar véradók napja alkalmából köszöntötte rendszeres véradóit és véradószervezőit a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete hétfőn.

Az elismeréseket dr. Párducz László, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének elnöke, valamint dr. Fődi Éva, a Békéscsabai Terület Vérellátó intézmény vezető főorvosa adta át. Először Gubicza Dezsőnét köszöntötték, aki az Egészségügyi Minisztérium által alapított PRO VITA Díj-ban részesült. A medgyesegyházi véradó 1975 óta önzetlenül segíti embertársait saját véradományával, eddig száztízszer nyújtotta karját.

Véradó Mozgalomért Ezüst Emlékéremben részesült Szabó Zsolt Mihályné Buhala Sára Mária, továbbá Véradó Barát Munkahely címet kapott a Linamar Hungary Zrt., illetve Véradó Mozgalom Támogatói Oklevélben részesült a Prímaenergia Zrt. A Békés megyei Vöröskereszt ezt követően tizenhat százszoros, hét száztízszeres, hat százhúszszoros, négy százharmincszoros és egy száznegyvenszeres véradóját, Mátyás Jánost köszöntötte.

 

 

– A vér semmivel sem pótolható, az eltarthatósága pedig nagyon rövid idő, csupán két hét, ezért sűrűn szervezünk véradásokat Békés megyében, évente 900 alkalommal. Minden településen szervezünk ilyen eseményt, Orosházán, Gyulán és Békéscsabán pedig a hét mindennapján lehetséges a karnyújtás – mondta Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatója.

Dr. Párducz László hangsúlyozta: előfordul, hogy egy-egy műtéthez másfél liter vér szükséges. Mint mondta: ma már csak irányított véradással végeznek el egy nagyobb beavatkozást, mivel előfordulhat, hogy nincs vér.

– Ma már ismerjük a vércsoportokat és a tudománynak köszönhetően a véradók esetleges betegségét is kiszűrjük, valamint a vér alvadását is meg tudjuk gátolni. Csak egy dolgot nem tudunk még, pótolni, így a véradók segítségére van szükség. Úgy érzem van baj a felfogással, mert sokszor a hozzátartozók nem képesek a saját rokonuk számára vért adni – fogalmazott a főorvos.

További programok »

FEL