Önkéntes véradókat köszöntöttek

2016. november 29. 09:10 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Békés megyében először nőként, Kovács Mihályné vehette át a Pro Vita díjat, százötszörös véradóként. A megyei Véradók-napján őt és a százszoros, valamint a több mint százszoros önkéntes véradókat köszöntötték.

A „hétköznapi hősöket” méltatta az ünnepségen dr. Szekeres Veronika, a Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatója. Köszönetet mondott a véradóknak azért, mert felismerték azt, hogy a saját testük egy szövetével, másoknak nagy-nagy ajándékot tudnak adni, amivel a betegek egészségét és életét mentik meg.

A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének Véradók napi rendezvényére a megye számos pontjáról érkeztek olyan véradók, akik eddig már több mint száz alkalommal adtak vért. Kovács Mihályné néhány napja vehette át az Emberi Erőforrások Minisztériumától az úgynevezett Pro Vita díjat, melyet a több mint százszoros véradók kaphatnak meg.

- Édesanyám annak idején nagyon súlyos beteg volt, és akkor ő nagyon sok vért kapott. Ezért döntöttem úgy, hogy ha őrajta segítettek, akkor én is segítek másokon. - emlékezett vissza Kovács Mihályné arra, miért döntött amellett, hogy önkéntes véradó lesz.

Békés megyében nőként neki adták át először ezt a kitüntetést. Őt és a hozzá hasonló önkéntes véradókat, valamint a véradások szervezőit is köszöntötték.

- Hat fő ezüst emlékéremben részesült. Azok a szervezők, akik kimagaslómunkát végeztek az elmúlt időszakban. És mintegy harmincan - százszoros és száz feletti véradók - a megyében kapták meg itt az elismerést és az ajándékát. - hangsúlyozta Tóth Zoltánné a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatója.

A november 27-i országos Véradók-napja alkalmából elismerő okleveleket adtak át és megvendégelték az önkéntes véradókat. Az eseményen egy száznegyvenszeres véradót, a nagyszénási Csermák Józsefet is köszöntötték. Tóth Zoltánné kiemelte, hogy Dombegyházon az országos átlag feletti a véradók száma lakosságarányosan. Majd hozzátette: fontos az, hogy az önkéntes véradók példával szolgáljanak, és egyre több fiatal is csatlakozzon a véradó mozgalomhoz. Annak érdekében, hogy a hazai vérellátás zavartalanul működjön. Mindenkinek az az érdeke, hogy Magyarországon ne maradjon el egyletlen műtét sem a vérkészítmények hiánya miatt.

A megyei szervezet elnöke, dr. Párduc László gyakorló orvosként az önkéntesek társadalmi szerepvállalásáról és annak jelentőségéről beszélt az ünnepségen.

- A vért semmivel – még nem találtak fel olyan anyagot, amivel lehetne pótolni. És mind nagyobb számú véradóra van szükségünk. És országszerte, mi ezen a napon a véradókra emlékeznek, és mi is ezt tettük. - mondta el dr. Párduc László.

Minden egyes véradással három életet lehet megmenteni, hiszen a levett vérből három különböző vérkészítményt állítanak elő. Azonban ezek nem mindegyike tartható el hosszú ideig. Éppen ezért van szükség arra, hogy minél többen adjanak vért a közelgő ünnepek előtt is, hogy minden beteg megkaphassa a szükséges ellátást.

FEL