A többszörös véradókat köszöntötték Gyulán

2023. december 2. 11:24 | behir.hu

A többszörös véradókat köszöntötte a Magyar Vöröskereszt Gyulai Területi Szervezete december 1-jén a Békés Vármegyei Központi Kórház Árvay termében.

Tövisháti Zsolt, a szervezet vezetője a Gyulai Hírlapnak elmondta: hosszú évek óta hagyomány, hogy ünnepségen köszöntik Gyulán a többszörös véradókat. Hozzátette: tavaly óta a kórházzal közösen szervezik a rendezvényt, amelyre 25 olyan önkéntes véradót vártak, aki negyvenszer vagy annál is többször adott vért. A meghívottak között olyan is volt, aki már nyolcvanszoros véradó.

Az elnök arról is beszélt, hogy évről évre csökken az önkéntes véradók száma, sokan ugyanis inkább vérplazmát adnak anyagi juttatásért cserébe. Azt is megjegyezte, hogy a fiatalokat nehezebb véradásra ösztönözniük. Évente 3000 véradót kell toboroznia a szervezetnek Gyulán és a területéhez tartozó környékbeli településeken.

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezetének igazgatója köszöntőjében emlékeztetett: a Magyar Vöröskereszt 1987-ben határozott arról, hogy november 27-ét a magyar véradók napjává nyilvánítja.

Az igazgató megköszönte a véradók önzetlenségét és a véradásszervezők munkáját. Mint fogalmazott, nagy szükség van a társadalmi megbecsültségükre.

„A véradók emberségből jelesre vizsgáztak, az elmúlt időszakban is többször nyújtották karjukat beteg embertársaik megsegítése érdekében” – emelte ki.

 

További programok »

FEL