A testvérvárosok delegációinak tetszett a piac és a CsabaPark

2017. április 29. 18:00 | Mikóczy Erika

 

Ezen a hétvégén Békéscsaba több testvérvárosából is delegáció érkezett a megyeszékhelyre, részben, hogy részt vegyenek a vasárnap kezdődő Békéscsabai Vitézi Játékokon, részben pedig azért, hogy jobban megismerjék a CsabaParkot és az abban rejlő lehetőségeket.

Nagy Ferenc alpolgármester elmondta, hogy a testvérvárosok delegációi nagy lelkesedéssel járták körbe a CsabaParkot, ahol ezen a hétvégén igen gazdag a programkínálat. Már zajlottak a szomszédságban a vitézi játékok előkészületei, és éppen most tart előadásokat a CsabaParkban a Magyar Nemzeti Cirkusz is. Szombaton azonban még valamivel kiegészült a program: a kolbászudvarban látvány-disznótoron vehettek részt testvérvárosok delegációi.

– Egy hagyományos disznótorba nyerhettek betekintést a vendégeink. Megnézhették, hogy a finom disznótoros ételek, amelyeket kóstolhattak, milyen úton jutnak el az asztalra. Bár az idő nem fogadott bennünket a kegyeibe, mégis nagy érdeklődéssel fogadták a programot – tudtuk meg Nagy Ferenctől, aki azt is elmondta, hogy délelőtt a csabai piacon voltak, a színes kavalkád ott is elnyerte a látogatók tetszését.

A wittenbergi delegáció egyik tagja megjegyezte, hogy néhány éve, amikor Békéscsabán járt, a CsabaPark helyén még pusztaság volt, most pedig már egy vonzó turisztikai célpont áll ott.

Martinból, Békéscsaba szlovák testvérvárosából Milan Malík alpolgármester jött egy küldöttséggel, aki megjegyezte, hogy nem először jár már Békéscsabán, és nagyon tetszik neki a város.

– Békéscsaba körülbelül akkora, mint Martin, csak itt sokkal több a zöld terület, mint nálunk. Fontos megemlíteni, hogy városaink esetében nemcsak hivatalos kapcsolatokról beszélhetünk, komoly barátságok született az itt és ott élő emberek, közösségek között is – mondta Milan Malík.

A székelyudvarhelyi delegáció néhány tagja vasárnap a vitézi játékokon azt mutatja majd be, milyen is egy székely határőrhuszár, most viszont a kolbászudvarban az otthoni disznóvágási hagyományokat vetetették össze a csabaival.

– Nálunk miután megszúrják a disznót, „tekenyőbe” teszik és fenyőgyantával kopasztják meg. Utána kiveszik, s szalmába pergetik. Nekem újdonság az a módszer, ahogy itt, Békéscsabán dolgozzák fel a disznót. Az nálunk is megvan, hogy a komák összejönnek, s előkerül egy-egy pálinka, szóval igazi ünnep a disznóvágás odahaza, Székelyudvarhelyen is – mondta Fodor Miklós, hozzátéve, hogy alig várja már a holnapi huszáros bemutatkozást a vitézi játékokon ezen „szép, lapos” helyen fekvő Békéscsabán.

 

A hírről készült videó anyagunk:

FEL