A tavasz „gombasztárjai”

2021. április 9. 18:56 | Csiffáry Zsuzsanna

Kocziszky Andrea gombaszakellenőr elhivatott természetbúvár, most a tavaszi gombákról kérdeztük.

Kocziszky Andreával korábban Békés megye gombafajtáit mutatta be a behir olvasóinak, most a tavasz gombasztárjairól beszélt, illetve azt is megosztotta velünk, hogy mit, hogyan érdemes a konyha asztalra tenni. 

Mint mondta, Békés megyéban a legelők, faültetvények, a városok zöldterületei és a kertek számos gombának adnak élőhelyet, ezek között akadnak jó, ehető termőtesteket növesztő fajok. A szezon egész éven át tart, de a csúcsidőszak az esős-enyhe hónapokban van. Ha jönnek az esők és megenyhűl az idő tavasszal, akkor több jó gomba kezd teremni. A tavasz gombasztárjai a kucsmagombák: cseh, fattyú, pusztai, hegyes, ízletes. Ezeket 20 perc alatt lehet ehetővé főzni. Nem kellően hőkezelve gyomorpanaszokat okozhatnak, azonban különleges ízük, állaguk miatt érdemes megismerkedni velük.

Kocziszky Andrea ismertette, hogy a rózsafélék alatt terem a szürkés kalapú, lemezes, húsrózsás spóraporú tövisaljagomba. Gyakran kökény alá kell mászni érte, de kertben a szilva és a kajszi körül is teremhet. Nála értékesebb és kiadósabb a májusi pereszke, amelynek vajszínű-fehér, erősen liszt aromájú termőtestei erdőben, mezőn egyaránt előbújhatnak.

A sárga gévagomba a fák ádáz parazitája, de húsos, zsenge, bőven levedző termőtestei nagyon kiadósak. Alaposan meg kell főzni, előfőzés után remek rántott gomba vagy fasírt készíthető belőle. Meglepő az állaga, sárga csirkemellre hasonlít.

A déli tőkegomba kivágott nyárfák tuskóján több éven át terem. Csoportos, ráncolt kalapbőrű, galléros, dohánybarna spóraporú termőtesteinek muskotályos illata van. Kalapját fogyasztjuk, ami sokféleképpen elkészíthető.

Ha nem maradnak el a májusi esők, akkor az év első bőséges zsákmányt adó termőhulláma indul be. Előjönnek a csiperkék, őzlábgombák, a mezei szegfűgomba. Sőt az akác virágzásakor a hegyvidéki melegkedvelő tölgyesekben a nyári vargánya első példányai már kereshetők, vagyis indul a fákkal élő gombák szezonja is, ami első csúcsát meleg, esős júniusban éri el.  

Ismét kiemelte: ha valaki gombászni szeretne egy erdőben, tudnia kell, hogy ez engedélyhez kötött tevékenység. Kocziszky Andrea azt is javasolja, hogy mielőtt elfogyasztanánk a begyűjtött gombáinkat, mindenképpen vizsgáltassuk be azt egy gombaszakellenőrrel. 

 

További programok »

FEL