Országos gombafelismerő versenyen végzett az élmezőnyben Kocziszky Andrea

2018. november 6. 15:11 | behir

Egy Budapesten megrendezett gombafelismerő versenyre nevezett nemrég a gyulai Kocziszky Andrea, akivel a helyi vásárcsarnokban beszélgettünk a fővárosban elért sikereiről. A szakember elmondta: idén tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a programot, amelyen csak a budapesti gombaszakértőknek volt kötelező a részvétel, ám ő szerette volna kipróbálni magát a szakmai megmérettetésen.

 

– A Fővárosi Piacigazgatóság szervezte meg az eseményt, a szabályok pedig nagyon egyszerűek voltak. A kihelyezett gombákat körbe kellett járni és egy adatlapra leírni, hogy milyen fajokat látunk – emelte ki Kocziszky Andrea.

Hozzátette: a kiállított darabok köre nagyon színes volt, hiszen az olyan közismert fajok mellett, mint a gyilkos galóca vagy a világító tölcsérgomba, bizony akadtak nehezebb fejtörők is. Ilyen volt például a galambpereszke amelyet már a szakember is nehezebben ismert fel.

– Harmincöt perc volt a felismerésre, majd a legvégén a zsűri értékelte az eredményeket – tette hozzá a gyulai versenyző.

A helyi piacon dolgozó gombaszakértőtől azt is megtudtuk, hogy a mindennapokban nagyjából hatvanféle gombával találkozik, amelyek közül egyes mérgező és ehető fajok nagyon könnyen összekeverhetők, így mindenképpen ajánlja azok bevizsgáltatását.

Kocziszky Andrea a piaci napokon érhető el a gyulai vásárcsarnokban.

 

Forrás: Gyulai Hírlap

További programok »

Gyula

Az életre neveli a gyerekeket a Hetedhét Játékváros

Idén tizenegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a hazánkban egyedülálló nyári tábor, a Hetedhét Játékváros. A kezdeményezés célja, hogy a 8 és 12 év közti gyerekek a programok segítségével megtanulják kezelni a pénzt és értékelni az elvégzett munkát.
2019. július 17. 17:17
FEL