Országos gombafelismerő versenyen végzett az élmezőnyben Kocziszky Andrea

Egy Budapesten megrendezett gombafelismerő versenyre nevezett nemrég a gyulai Kocziszky Andrea, akivel a helyi vásárcsarnokban beszélgettünk a fővárosban elért sikereiről. A szakember elmondta: idén tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a programot, amelyen csak a budapesti gombaszakértőknek volt kötelező a részvétel, ám ő szerette volna kipróbálni magát a szakmai megmérettetésen.

 

– A Fővárosi Piacigazgatóság szervezte meg az eseményt, a szabályok pedig nagyon egyszerűek voltak. A kihelyezett gombákat körbe kellett járni és egy adatlapra leírni, hogy milyen fajokat látunk – emelte ki Kocziszky Andrea.

Hozzátette: a kiállított darabok köre nagyon színes volt, hiszen az olyan közismert fajok mellett, mint a gyilkos galóca vagy a világító tölcsérgomba, bizony akadtak nehezebb fejtörők is. Ilyen volt például a galambpereszke amelyet már a szakember is nehezebben ismert fel.

– Harmincöt perc volt a felismerésre, majd a legvégén a zsűri értékelte az eredményeket – tette hozzá a gyulai versenyző.

A helyi piacon dolgozó gombaszakértőtől azt is megtudtuk, hogy a mindennapokban nagyjából hatvanféle gombával találkozik, amelyek közül egyes mérgező és ehető fajok nagyon könnyen összekeverhetők, így mindenképpen ajánlja azok bevizsgáltatását.

Kocziszky Andrea a piaci napokon érhető el a gyulai vásárcsarnokban.

 

Forrás: Gyulai Hírlap

Megosztás:

Címke: , , ,