A tavasz első napjain is gondot okozott a havazás

Öt riasztás érkezett péntek kora délutánig a megyei katasztrófavédelemhez. Két útszakaszon csúszott árokba személyautó, emellett két személyautó ütközött össze a Békésszentandrás és Szarvas közötti útszakaszon. Békés megye teljes úthálózatát bejárták a Magyar Közút járművei és lesózták a veszélyes útszakaszokat. A közepes intenzitású havazás miatt, a legtöbb helyen nem volt szükség a hómarókra – tájékoztattak a szakemberek.

Békés megyében is tart még a néhány napja későn érkezett tél.  A szakemberek szerint nem okozott különösebb fennakadást a havazás, ugyanakkor több esetben problémát jelentett a közlekedés a csúszós, hókásás utakon. Péntek kora délutánig öt riasztás érkezett a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz.

–Korán reggel Battonya és Dombegyház között egy árokba csúszott autónál végeztek műszaki mentést a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók és a battonyai önkéntes tűzoltók tagjai. Reggel 8 óra előtt pár perccel Békésszentandrás és Szarvas között ütközött össze két személygépkocsi az eset során a szarvasi hivatásos tűzoltók áramtalanítottak a gépjárműveket – mondta el Szűcs Csaba tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

Délelőtt Pusztaföldvár és Orosháza között csúszott egy gépjármű árokba, amelyhez az orosházi hivatásos tűzoltókat riasztották. A héten a Békés megyei káreseményekkel kapcsolatban a korábbi évek átlagához képest nem érkezett több bejelentés a katasztrófavédelemhez.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. helyi igazgatósága Békés megye országos közútjait üzemelteti mintegy 1500 kilométeren. Ebbe a külterületi szakaszok, illetve ezeknek az utaknak a településeken áthaladó szakaszai tartoznak.

–Még tegnap esete a havazás előtt, preventív jelleggel elkezdtük a sózást. 24-25 géppel vonultunk ki a megye teljes területére, Éjszaka folyamán valamelyest csökkent azért a hőmérséklet, és a hajnali órákban ismételten kivonult az összes bent lévő, szolgálatban lévő gépünk – hangsúlyoztatta Virág Mihály, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatóságának megyei igazgatója.

Az éjszakai mínuszok miatt csak a reggeli csúcsforgalomban kezdődött meg az olvadás, így a szakemberek 10-11 óra körül távolították el a hókását az útburkolatról. A folyamatos havazás miatt több helyszínen még mindig télies útviszonyokra kell számítani, de a közútkezelő 25 sószórója jelenleg is az megye útjait járja és síkosságmentesítést végez – tájékoztatott Virág Mihály. A Magyar Közút Békés megyei igazgatója hozzátette: a településeken az átmenő forgalmat bonyolító főutak kivételével az utak és utcák az önkormányzati kezelésben vannak.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,