A színház 140 éve szórakoztatja és teszi bölcsebbé az itt élőket

2019. március 9. 09:58 | Kugyelka-Zámbori Eszter

1879. március 8-án nyitották meg az első állandó színházat Békéscsabán. Bár az épület az eltelt közel másfél évszázadban többször átalakult, mégis azóta is teátrumként szolgálja a város és a megye kultúraszerető közönségét. Az épület átadójának 140 éves évfordulóját pénteken ünnepelte a Békéscsabai Jókai Színház.

 

 

Bartus Gyula olvasta fel Tóth Kálmán Prológ című versét, amelyet a költő a csabai állandó színház 1879. márciusi megnyitójára írt. Békéscsabán 140 évvel ezelőtt éppen március 8-án nyitották meg az első állandó színházat, a Vigardát, a mai Jókai színház „elődjét”. Az akkor közel 30 ezres lélekszámú mezővárosban az Alföldön harmadikként nyílt állandó kőszínház a debreceni és az aradi után.

– A csabai a legkorábbi kőszínházak közé tartozik az egykori Nagy-Magyarországon – emelte ki Seregi Zoltán. A Békéscsabai Jókai Színház igazgatója hozzátette: közadakozásból épült, mert a békéscsabaiak úgy érezték, hogy szükségük van egy színházra és ezért anyagi áldozatot is hoztak.

A színházat az a közbirtokossági testület építtette, amely még az örökváltsági díjak fizetésekor alakult, s amely az ebből eredő bevételek egy részével rendelkezett, amit végül középületek építésére fordított.

– Teljesen szimbolikus a Jókai színház története abból a szempontból, hogy 140 évvel ezelőtt jóérzésű és jómódú csabai polgárok közadakozásból bocsájtották rendelkezésre azt az összeget, amiből megépült a kultúra főszínhelye Békéscsabán. A Jókai színház 140 éve szórakoztatja és teszi bölcsebbé a Békés megyében élőket – hangsúlyozta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

Az épületet 1912 őszén kezdték el először átalakítani. 1913-ra kibővítették a színpadot, zsinórpadlást, süllyesztőt szereltek be, korszerűsítették a világítást és bevezették a központi gázfűtést. Az épület utolsó nagy renoválása 1994-ben fejeződött be. A színházterem jelenleg 420 fő befogadására képes.

 

További programok »

Kultúra

Pribojszki Matyi pénteken élőben jelentkezik

Nehéz idők járnak; a télnek vége, de a köd áll... Az elkövetkezendő napokban szerethető, vidám embereket keresünk meg, akik lélekmorzsákat szórnak a behir.hu virtuális hasábjaira. Ezúttal a csabai származású Pribojszki Mátyás szájharmonikás, énekes, dalszerzőt kerestük telefonon. (Matyi hosszú évek óta Balatonalmádiban él.)
16:14
FEL