Magyar darabok a középpontban: elrajtolt a Jókai új évada

2023. szeptember 9. 19:09 | Fajó Attila

Szombat délután kíváncsi emberekkel telt meg a Jókai színház előtt tér. Seregi Zoltán színház igazgató kihirdette a 2023/24-es új évad programját, melyből ízelítőt is kaphattak a színház szerelmesei, Békéscsabán.

Liszi Melinda a Három sárkány, avagy a három nagynéni vígjátékából adott el egy részletet, ezzel harangozva be és adva ízelítőt a békéscsabai teátrum új évadának előadásaiból. A várt hatás nem maradt el, a színház előtt összegyűlt emberek kicsiktől a nagyokig kitörő tapssal díjazták nemcsak a produkciót, de az örvendetes hírt is, hogy új fejezet nyílik a színház életében.

 

 

Ezek után Seregi Zoltán igazgató formálisan is ismertette az évad darabjait, amely – egy Shakespeare mű kivételével – idén csupa magyar szerző tollából származó színdarab lesz. Az új évad szigorú értelemben vett első játéka Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve című krimije lesz, melyben a nyilvános társulati ülésen nyolcvanadik születésnapja alkalmából felköszöntött Felkai Eszter játsza a főszerepet.

Az előző évadból átcsúszott, de nem vigaszágon megtekinthető Wass Albert mű, az Elvásik a verescsillag címszereplője, Tege Antal a hírportálunknak adott interjújában elmondta: a darabban a tavalyi évadból már megismert Tánczos Csuda Mózes karakterével azt kívánja megjeleníteni, hogy egy kis székely humorral még a kemény időkön és megpróbáltatásokon is átlendülhet az ember. 

 

 

Az évad további fókuszában a korábban már említett Shakespeare-klasszikus, a Macbeth; egy "csabai ízű" musical, a Munkácsy, a festőfejedelem, Móricz Zsigmond: Szerelem című egyfelvonásosa és egy igazán mai, kortárs komédia, Szente Vajk: Legénybúcsúja lesz.

 

 

Külön elismerésben részesült továbbá Bojczán István, aki 50 éve töretlenül hű munkatársa a színháznak, akinek érdemeit Herczeg Tamás országgyűlési képviselő méltatta.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL