A szakmák Európa-bajnokságán jól teljesítő megyei versenyzőket köszöntötték

2021. október 23. 13:11 | Papp Ádám Sándor

A szeptember 22. és 26. között Grazban megrendezett szakmák Európa-bajnokságán jól teljesítő Bakonyi Dávidot és Takács Zoltánt köszöntötte a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara péntek délután.

Négy arany-, egy ezüst-, egy bronz- és hat kiválósági érmet nyertek a magyarok Grazban az EuroSkills versenyen – kezdte ünnepi beszédét a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Orosz Tivadar arról is beszélt, hogy hazánk 21 szakmában, 26 résztvevővel indult a megmérettetésen. Kiemelte: a versenyen Békés megyei sikerek is születtek, hiszen a BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium két korábbi diákja: Bakonyi Dávid mechatronika szakmában kiválósági éremmel, míg Takács Zoltán Ipar 4.0 szakmában ezüstéremmel tért haza.

– A verseny eredménye egyfajta fokmérője a szakképzés színvonalának. Békés megye országosan és a világversenyeken is folyamatosan jól szerepel, az elmúlt években mindig érmekkel tértek haza az indulók. Különösen figyelemre méltó a Békéscsabai Szakképzési Centrum szakképzése, hiszen többnyire az ő fiataljaik érik el ezeket a szép eredményeket – emelte ki Orosz Tivadar. 

Takács Zoltán 2018-ban képviselte Magyarországot a Budapesten megrendezett Európa-bajnokságon mechatronika szakmában, ahol aranyéremmel zárta a megmérettetést. Ezúttal az Ipar 4.0-ban indult, amely egy új szakmának számít.

– A verseny nagyszerű élmény volt számomra. Amikor az a feladat, amelyet éppen csinálunk és sikerül, olyan felszabadultságot ad, hogy el sem lehet mondani. Fej-fej mellett vannak az országok, az utolsó pár percben az egész magyar delegáció nekünk szurkol, az hihetetlen érzés. Az Ipar 4.0 két szakma egyesítése, tulajdonképpen az ipari digitalizációt képviseli. A feladatok között szerepelt a PLC-vezérlés, a hálózati biztonság és egy gyártásvezérlési rendszert kellett kialakítani – részletezte Takács Zoltán.

Az eseményen az is elhangzott, hogy a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szeretné, ha a két fiatal továbbadná tudását és inspirálná a diákokat arra, hogy érdemes komolyan szakmát tanulni, hiszen a megfelelő motiváció és tudás – mint jelen esetben is látható – eredményességgel párosul.

További programok »

FEL