A nyugdíjasok helyzetével foglalkozó alternatív megyegyűlést hív össze az MSZP

2019. február 20. 08:34 | Kovács Andrea

Alternatív megyegyűlés összehívását kezdeményezi az MSZP Békés Megyei Szervezete. A nyugdíjasok életminőségével foglalkozó konferenciát azért szervezik meg, mert a Békés Megyei Önkormányzat, február 7-ei közgyűlésén leszavazta az erről szóló előterjesztést.

 

 

Mint arról korábban is beszámoltunk a nyugdíjasok parlamentjének megyei küldöttei levélben azzal a kéréssel fordultak a Békés Megyei Önkormányzat képviselőihez, hogy külön előterjesztésben tárgyaljanak az idősek életminőségét felmérő kutatás eredményeiről és ezáltal a nyugdíjasok helyzetéről. A vizsgálat főszervezője, dr. Köteles Lajos társadalom-kutató, nyugalmazott főiskolai tanár elmondta: a megyéből indult, már országos eredményeket is feldolgozó vizsgálatot egy független szervezet végezte.  Az eredményeiből látszik hogy Békés megye a rendszerváltás utáni legsikertelenebb megyék közé tartozik, a legtöbb mutatóban utolsó helyen áll. Az életminőség vizsgálat a nyugdíjasok helyzetén keresztül több problémára is rámutatott a most aktív generáció jövőjét is érinti – tette hozzá dr. Köteles Lajos.

A Békés Megyei Önkormányzat Fidesz-frakciója leszavazta, hogy a nyugdíjasok életminőségéről szóló, levélben érkezett előterjesztésről tárgyaljanak. A MSZP Békés Megyei Szervezete fontosnak tartja, hogy a döntéshozók foglalkozzanak ezzel a témával, ezért külön konferenciát hívnak össze – mondta Miklós Attila önkormányzati képviselő. Az MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke hozzátette: az alternatív megyegyűlés elnevezésű tanácskozáson lehetőség lesz arra, hogy a kutatás eredményeit elemezve a mindennapokra találjanak valamilyen megoldást azért, hogy ne az elvándorlásról kelljen beszélni, hanem arról, hogy érdemes Békés megyében maradni. Az alternatív megyegyűlés elnevezésű konferenciát a tervek szerint március első hetében rendezik meg. Miklós Attila hozzátette: az a céljuk, hogy minél többen megismerjék az idősek életminőségével foglalkozó kutatás eredményeit, ezért a fórumra a megyei és a békéscsabai önkormányzat képviselői mellett meghívást kapnak a szakszervezetek, a tudományos és a civil élet szereplői is.

 

FEL