MSZP: Takarékos gazdálkodásra van szükség Békéscsabán

2019. február 22. 17:36 | Kovács Andrea

Feszes, fegyelmezett gazdálkodásra van szükség Békéscsabán 2019-ben, bár az idei költségvetés a tavalyinál stabilabb helyzetből indul– hangsúlyozta Fülöp Csaba az MSZP közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóján. Az önkormányzati képviselő szerint a fejlesztésekhez szükséges önerő fedezete kétséges, miközben a hitelfelvétel folyamatosan nő.

 

 

A 2019-es költségvetés főbb összegei és szerkezete is nagyon hasonló az előző évihez – emelte ki Fülöp Csaba. Jelentős nagyságrendű, közel 27 milliárd forintos külső fejlesztési forrás fog érkezni Békéscsabára az idei évben. A város működtetésére 13 milliárdos forrás jut, tehát összesen 40 milliárd forintból gazdálkodik Békéscsaba 2019-ben. Kockázatot jelent, hogy a támogatott beruházások esetében egyre növekszik az önerő mértéke, amelyhez hitel felvétele szükséges, és amit saját bevételekből kell majd visszafizetni. Ha ebben az évben az önkormányzat teljesen egészében lehívja az előirányzott 390 millió forintos fejlesztési hitelt, és felhasználja a korábbi évek maradványait is, akkor 800 millió forintos hitel lesz a költségvetésben, ami már a működési költség 6 százalékát jelenti – mondta az MSZP önkormányzati képviselője.

Miklós Attila kérésének eleget téve Békéscsaba képviselő-testülete már a februári ülésén tárgyalt a sok kritikát kapott karácsonyi vásár megrendezéséről. A testület egy munkacsoport felállításáról döntött, amely az igények és lehetőségek felmérése után, áprilisra egy koncepciót készít arról, hogy milyen legyen a vásár. A város ez alapján pályázatot ír majd ki a karácsonyi vásár megrendezésére. Miklós Attila elmondta: abban bízik, hogy több vállalkozó is jelentkezik majd a pályázatra, a nyertes pedig színvonalas programot szervez majd Békéscsaba főterén.

 

További programok »

FEL