MSZP: Mi lesz a gyermekétkeztetési intézmény dolgozóival?

2022. május 18. 10:16 | behir.hu

A Szövetség Békéscsabáért képviselőcsoport két MSZP-s politikusa reagált a hétfői, soron kívüli közgyűlésen meghozott határozatra. Közleményüket az alábbiakban módosítás nélkül közöljük.

"Kevesebb befolyás, kevesebb rálátás. Aggódó munkavállalók, ismeretlen minőség. A tegnapi [hétfői] soron kívüli ülésen a városvezetés javaslatára, a Fidesz és a Hajrá Békéscsaba Egyesület támogatásával eldőlt, hogy egy budapesti cég végzi a továbbiakban az étkeztetési feladatokat Békéscsabán. A Közgyűlés ülésén is feltettük azokat a kérdéseinket, amelyekre választ várunk az étkeztetés jövőjével kapcsolatban. Ne feledjük, hogy a közétkeztetés keretében a diákoknak naponta 3000 adag ételt, a szociális intézményeknek pedig közel 500 adag ételt kell készíteni.

A várost vezető többség indoklása szerint azért volt szükség erre a lépésre, mert a városnak nincs pénze a fejlesztésre. Az új üzemeltetőnek mégsem írtak elő fejlesztési munkákat.

A kiszolgált intézmények között egyházi-, nemzetiségi oktatási intézmények, és szociális intézmények is voltak. A közbeszerzési eljárásban azonban csak a békéscsabai önkormányzati és állami intézmények szerepelnek. Mi lesz az evangélikus és katolikus általános iskolákkal? A szlovák nemzetiségi intézményekkel? A szociális intézmények lakóival? Nem megnyugtató az a válasz, hogy maguknak kell megtalálniuk a megoldást!

Mi lesz a munkavállalókkal? Az előterjesztés szerint a cégnek át kell venni és legalább egy évig tovább kell foglalkoztatnia azokat, akik az intézménynél június 30-án közalkalmazotti jogviszonyban állnak. Arról már kevesebb szó esik, hogy megszűnik a dolgozók biztonságosabb közalkalmazotti státusza és a rabszolgatörvénnyel módosított, kiüresített Munka Törvénykönyvének hatálya alá kerülnek. Egyes számítások szerint az eddig önkormányzati tulajdonú cég feladatainak 65-70 százalékát nem kell az új cégnek átvennie. Mi lesz a dolgozók sorsa a kötelezően előírt foglalkoztatás után?

A megszokott és a többség által kedvelt szolgáltatások helyett jön valami új. Az új cég ugyan vállalta, hogy az előírtnál gyakrabban biztosít friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű pékárut. Ezt helyeseljük. Eddig azonban nem használtak gyorsfagyasztott árut és az alapanyagok jelentős részét Békéscsaba 40 km-es körzetéből, helyi termelőktől szerezték be. Csak remélni tudjuk, hogy ez továbbra is így marad. Nem tudjuk mi lesz az olyan típusú újításokkal sem, mint a Kedvenc Menü, amelynek keretében a gyerekek javaslatot tehetnek arra, mit szeretnének enni ebédre.

Az eddigi intézményi működtetés lehetőséget adott arra, hogy az önkormányzat közvetlenül be tudjon avatkozni, ha problémát érzékel. Gyorsan és hatékonyan, legyen szó akár az étel minőségéről vagy a munkavállalók munkakörülményiről, béréről. Ezzel a döntéssel ezek a lehetőségeink megszűntek."

További programok »

Politika

Gyapjasné Béres Enikő nyerte az időközi választást Orosházán

A Momentumos Sebők Éva listán országgyűlési mandátumot szerzett, ezért lemondott önkormányzati képviselői tisztségéről. Vasárnap ezért időközi választást írtak ki Orosházán, az ötös számú körzet képviselőjének helyére, ahol négyen indultak.
2022. augusztus 8. 13:04
FEL