Békés megyét is képviselik a Nyugdíjas Parlament Országos Tanácskozásán

2019. január 17. 16:36 | Gyemendi Réka

A Békés Megyei Nyugdíjas Parlament küldöttcsoportja a Nyugdíjas Parlament 3. Országos Tanácskozására készül, melyet február elején tartanak majd. A tanácskozáson a megyei küldöttek többek között egy átfogó szegénységellenes alkotmánymódosítást is javasolnak majd.

Mihalik Éva, a küldöttcsoport koordinátora a csütörtöki, békéscsabai sajtótájékoztatón elmondta: megyei küldött-értekezletük legfontosabb feladata az országos tanácskozásra való felkészülés volt. Ezen kívül területpolitikai kérdésekkel is foglalkoztak.

– Nagyon fontosnak tartottuk azt, hogy a Békés megyei, 2015-ben elindított széleskörű életmódvizsgálat egyik részeként szociálpolitikai témával is foglalkozzunk. Meg akarjuk kérdezni társainkat, hogy hogyan élnek, élik meg ezeket a témákat, problémákat itt, az ország egyik legelmaradottabb megyéjében – fogalmazott Mihalik Éva.

Dr. Köteles Lajos, Nyugdíjas Parlamenti küldött, nyugalmazott főiskolai tanár, kandidátus arról beszélt: az elmúlt évtizedben a nyugdíjas társadalomnak nagymértékben romlott az életminősége. Kiemelte: nem csak a jelenlegi nyugdíjasok érzik, hogy a változások egy része kedvezőtlen volt, hanem majd a jövőben nyugdíjba vonulók is megtapasztalják majd mindezt, ha nem történnek időben lépések a jövőjük érdekében.

– A javaslatunk egy szegénységellenes alkotmánymódosítás. Ez magába foglalja a nyugdíj felső határának alkotmányban való rögzítését is, hogy ne fordulhasson elő olyan, hogy az emberek életük végéig munkában legyenek. A másik nagyon lényeges dolog az, hogy mindenki számára teremtsék meg a létminimum elérhetőségét, mint állampolgári jogot – ismertette Dr. Köteles Lajos.

Hozzátette: egy olyan alternatív nyugdíjbizottság létrehozását is szorgalmazzák, amely kidolgozza, hogy milyen lesz majd a jövőben az idősellátás és az időspolitika.

További programok »

Itthon

FEL