A nap sztorija – Soma, a zavarba ejtő nő

Ma ünnepli születésnapját Spitzer Gyöngyi, művésznevén Soma Mamagésa  énekes, előadóművész, műsorvezető, újságíró, életszemléleti tanácsadó, spirituális tanító. Ő az a nő, aki olyan nyíltan és őszintén beszél a szexualitásról, hogy abba Kovi, a hazai pornópápa is belepirul, míg felfedezettjei, mint Visi Mónika vagyis Monique Covet, Vad Katalin=Michelle Wild és Aranyi Mariann azaz Maya Gold Soma művésznő egy-egy médiaszereplése után szégyenükben leveszik munkaruhájukat és felöltöznek. Napi rovatunkban a sokoldalú Mamagésa pályafutását és izgalmas életét ismerhetik meg.

 

 

Gyerekkor az Alföldön

Legidősebb gyermekként sokat segített édesanyjának (forrás: femina.hu)

Spitzer Gyöngyi (született Somogyi Gyöngyi Zsuzsanna, vezetéknevéből ered a Soma becenév) napra pontosan 52 éve, 1966. május 29-én látta meg a napvilágot Debrecenben egy ötgyermekes család első gyermekeként. Édesapja főagronómus volt a hajdúnánási Új Élet Mezőgazdasági Termelőszövetkezetben, édesanyja szülői nyomásra – bár színésznői ábrándokat kergetett – gyógyszerész-asszisztensként tevékenykedett Soma megszületéséig, azt követően háztartásbeli lett. A család Hősnőnk kétéves korában követte apukát és Hajdúnánásra költözött.

Szülei megromló kapcsolata miatt Somának krónikus légcsőhurutja lett, így, mivel közösségi életre alkalmatlannak nyilvánítottak, se bölcsödébe, se óvodába nem járt. Betegsége szülei válása után, 16 éves korában egy csapásra megszűnt.

Nagyon szeretett iskolába járni. Mindvégig kötelességtudó és szorgalmas diák volt, imádta a szakköröket. Az osztálytársai között  különcnek érezte magát, amiért minden tekintetben több volt társainál, ráadásul nem is beszélt tájszólásban, mint ők.

Nagyon fontos része volt az életének a család. Édesanyjának rengeteget segített a háztartás vezetésében és a 4 testvére nevelésében.

5 éves korától 21 éves koráig végig a Színművészeti Főiskolára készült. 18-21 éves koráig minden évben 200 verset és 15 monológrészletet vitt a felvételire. Egyik évben sem sikerül a felvételije, viszont érettségi után felvették a debreceni Pinczés Stúdióba, majd innen az Alföld Színpadra került.

 

 

Kibontakozás Budapesten

Két évvel az érettségi után 1986 költözött a fővárosba. Volt jegyellenőr, takarítónő egy múzeumban és pincérlány. Azonnal belevetette magát az akkor fénykorát élő underground világba. Megismerkedett Wahorn Andrással képzőművész-zenésszel, a még akkor aktív Bizottság zenekar énekesével, akivel azóta is barátságban van. Bekerült Jeles András (a Saul fia című moziért többek közt Oscar-díjat kapó Nemes Jeles László édesapjának)  „Monteverdi Birkózó Köre” elnevezésű – a kor legelismertebb underground – színházába. A kor meghatározó helyein – úgymint Fekete Lyuk, Tilos az Á, Fiatal Művészek Klubja – lépett fel különböző formációkban énekesnőként.

Az énekléssel párhuzamosan színházi produkciót készít a Komédium Színházban. Soma-sámán est címmel, a férfiakkal való, és a férfiakon keresztüli tapasztalásról, ami közel egy évadon át ment a színházban. Előtte már a szintén itt játszott, egyedül írt és rendezett előadásának címe: Önkitárulkozó és másokat is nyitogató Soma-show.

 

Férjével 28 éve élnek boldog házasságban (forrás: femina.hu)

 

1990 tavaszán a Tilosban ismerkedett meg férjével, Lőrincz György énekessel. 1991. július 30-án megszületett fiuk: Lőrincz Lázár Gáspár, majd 1993. március 26-án lányuk, Lőrincz Lili Hanna. Évekig leköti az anyaság, vélhetően ekkor válik ősanyává. Időközben lediplomázott a Jazz Konzervatórium jazz-ének előadóművész szakán.

 

 

Fordulat az ezotéria irányába

A médiába 1989-ben robbant be, elsőként Déri János hívta be a köztévé az Éjszaka című műsorába, hogy ott élőben mutasson be részleteket az Élet és Irodalomban megjelent Szexuális szakácskönyvéből. Az egész ország felfigyelt a szókimondó, szabad szellemiségű nőre.

Az egyéként is ősanyai temperamentummal megáldott művészre nagy hatással volt terhessége, majd a gyerekeivel töltött idő.

Soma, Lázár Gáspár. Lili Hanna és György (forrás: nlcafe.hu)

Majd egy hangszalag csomó elnevezésű betegség kapcsán elindult a tudatosság útján. Beiratkozott ezoterikus és spirituális kurzusokra és kineziológiai tanfolyamra. Tudatosan tett a fizikai és lelki egészségéért.

Az ezotéria irányába fordult Soma egyre szélesebb körben terjesztette kendőzetlen őszinteséggel a párkapcsolatról, a szexualitásról szóló igéit. Az 1990-es évek közepén, amikor a magyar társadalom éppen a Bokros-csomag kevésbé örömteli nyomását próbálta kiheverni, illetve ráébredt arra, hogy Horn Gyula nemcsak magasságban különbözik Kádár Jánostól, akkor az ország elsősszámú sómenje, bizonyos Friderikusz Sándor meghívta műsorába Somát. Azon az estén valami megváltozott. A női nézők olyasmit hallhattak, amit előtte soha, sehonnan, senkitől. A férfinézők többsége, pedig elszégyellte magát és jobb híján beleszeretett a képernyőn látható őszinte nőbe.

Soma azóta is missziójának érzi az „ébresztgetést”. Lélekemelő előadásokat, kurzusokat és táborokat tart az egész országban, melyek az öntudatra ébredés fontosságáról és a spirituális felébredés jelentőségéről szólnak. Hét évi csoportmunka után 2016 májusától elkezdi a saját módszerét, amit Játszás-Orgazmus-Készségfejlesztő kurzusoknak, rövidítve: JOK-nak nevez el.

 

 

Konklúzió

Soma őszinteségével egy egész ország szemét nyitotta fel. Munkásságával – bár erről tanulmány nem készült – több tízezer párkapcsolatot mentett meg és több ezer gyermek fogantatásához járult hozzá. Mindemellett énekhangjával több millió embernek szerzett kellemes pillanatokat.

Köszönjük Soma. Isten éltessen!

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,