A nap sztorija – Steven Seagal 67 éves

2019. április 10. 16:48 | Diós Zsolt

A behir.hu napi rovatában ma egy olyan embert mutatunk be, aki teljesen véletlenül lett színész. A szakmát soha nem tanulta, nem pazarolta ilyesmire idejét. Meglehetősen későn, 36 évesen játszotta el első szerepét. Steven Seagal ellentmondásos fickó, Buddha reinkarnációjának tartja magát és aktív környezetvédő, miközben filmjeiben rendívül erőszakos és olyan emberekkel haverkodik, mint Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukasenko. Szinte hihetetlen, de a világ talán legegyoldalúbb színművésze ma ünnepli 67. születésnapját. Ismerjük meg kalandos életútját!

 

 

Élet a mozi előtt

Steven munkaruhában az 1970-es években (forrás: Faceook/Steven Seagal rajongók)

Steven Frederic Seagal napra pontosan 67 esztendeje, 1952 április 10-én látta meg a napvilágot az Egyesült Államokban, a Michigan állambeli Lansingben.

Az édesapja, Samuel Seagal, orosz-zsidó származású középiskolai matematikatanár, édesanyja, Patrcia, ír-mongol származású és műtősként dolgozott.

A kis Steve élete első 5 évét szülővárosában töltötte, ezután a kaliforniai Fullerton-ban telepedtek le. Hét éves korától kezdett a harcművészetekkel foglalkozni.

Seagal 13 évesen nagykorúnak hazudta magát, hogy felvegyék kuktának egy japán vendéglőbe, ahol karatézó kollégájának feltűnt a gyorsasága, és megtanította a harcművészet alapjaira. Később diplomát is szerzett a Buena Park High School nevű intézményben.

Amikor a hadseregnek dolgozó apja Japánba ment kiküldetésre, a fiát is magával vitte, akinek tehetsége az ottani mestereket is meggyőzte. Évekig nem is tért haza.

Karatéból és kendóból feketeöves és hétdanos aikidomester volt, amikor 1974-ben visszarepült Kaliforniába. Megismerkedett Miyako Fujitanival, egy japán harcművészmester lányával, akivel ismét Japánba költözött, családot alapított, majd átvette apósa karatetermét. A pár boldogan élt és két gyermekük született.

Seagal, azaz japán nevén Take Sensei 1983-ban hagyta ott Japánt és családját. Először Texasban, majd Hollywoodban nyitott sportközpontot. Az utóbbiban figyelt fel rá 1987-ben Michael Ovitz, aki megfűzte, hogy próbálja ki magát a szomszédos stúdiók világában. Így történt, hogy Steven Seagal egy percnyi képzés nélkül a Nico című akciófilm forgatásán találta magát.

 

 

Az elsőszámú akciósztár

Steven Seagal 36 évesen futott be, így az 1980-as évek végén új ikon született a Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger és társaik uralta akciófilm-színtéren. Színészi képességekkel, kifejező arcjátékkal alulmúlta az említett urakat. Ettől függetlenűl a nézők imádták nyers brutalitását.

 

36 évesen - első filmje forgatásán (forrás: northfoto)

 

Jóllehet az Úszó erőd, a Lángoló jég, a Száguldó erőd, a Tűz a mélyben, A hazafi és a Sebhelyek után már nem robbantott kasszát, de produkciói nyereségesek maradtak. 2001 után azonban filmjei eltűntek a mozikból.

Közel 10 esztendeig kizárólag „direct-to-video”, azaz közvetlenül videón megjelentetett filmeket forgatott. Ennek az a lényege, hogy nem filmvászonra készül, ezért mozikban be sem mutatják. Természetesen voltak olyan országok, ahol ettől függetlenül levetítették a filmszínházakban.

Seagal 2010-ben szerepelt legközelebb moziban is bemutatott filmben, mégpedig negatív szereplőként, Robert Rodríguez Machete című filmjében. A lassan kiöregedő akcióhős ezt követően újra közönségkedvenc lett és évente több filmet is készített, bár ezek anyagilag már nem hoztak sokat a konyhára. Legutóbb tavaly A főparancsnok című moziban láthattuk.

 

 

Akcióhős az életben

Steven Seagal régóta gitározik, elsősorban a blues műfajában ad elő, több lemeze is megjelent. 2014 nyarán Budapesten is fellépett, a beszámolók szerint felejthető produkcióval.

Az elmúlt években többször találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, később pedig Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel.

A furcsa kapcsolat okai között lehet, hogy Steven Seagal filmjei romló színvonala miatt másutt keresett boldogulást, emiatt nyitotta meg Moszkvában a Planet Hollywood ottani éttermét, amely később sztriptízbárrá avanzsált, majd csődbe ment – ettől kezdve kezdett el Oroszországba és Kazahsztánba járni.

Reklámokban, filmekben szerepelt és különböző üzletelésekbe kezdett, Putyinnal is ekkortájt ismerkedett meg. Putyinnak is jól jött az ismeretség, aki teátrális imázsfilmekben tetszelgett egyfajta „szuperhősként”, ezért jól illett az amúgy is erős és kirívó személyiségeket maga köré gyűjtő, szintén küzdősportokban jártas elnök mellé Seagal személye, aki nem is fukarkodott a Putyint dicsérő megnyilatkozásokkal.

2014-ben a Krím orosz megszállásakor kiállt az orosz agresszió mellett, az Ukrajnától elfoglalt félszigeten koncertet is adott. Ukrajna öt évre ki is tiltotta az országból. 2016-ben szerb állampolgár lett és a szerb rendőrséggel üzletelt. 

Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel 2016 augusztusában találkozott, az elnök vidéki gazdaságában tett látogatása során "öribarik" lettek.

 

Magánélet

A huncut Steven nem állt meg első feleségénél, a már említett Miyako Fujitaninál és két gyereknél. Négy kapcsolatból eddig hét gyermeke született.

Unokáival (forrás: Faceook/Steven Seagal rajongók)

Ayako Fuyitani már édesanya, és bátyja, Kentaro is apuka, így Seagal már kétszeres nagypapa.
Második felesége Adrienne Larussatól nem született gyermeke.

További öt gyereke született: Annaliza, Dominic és Arissa édesanyja Kelly LeBrock színésznő, Savannah viszont a házvezetőnőjük, Arissa Wolf gyermeke. Asszisztense, Erdenetuya Batsukh lett a negyedik neje, egy fiúk, Kunzang született.

Seagal azt vallja, a haláltól nem kell félni. Szerinte sokkal fontosabb, hogy az élettől ne féljünk. Ezzel nem lehet vitatkozni.

Az ólomarcú polihisztor bizonyára boldog a mai napon, még ha nem is látszik rajta.

Isten éltesse Steven Seagalt!

További programok »

FEL