A nap sztorija – Alain Delon, 83 éves a szívtipró

2018. november 8. 14:07 | Diós Zsolt

A behir.hu napi rovatában minden idők egyik legnagyobb férfi szexszimbólumának, a francia és egyben az európai filmművészet egyik legnagyobb alakjának életpályáját ismerhetjük meg. Az 1950-es évek végétől filmez, de a 60-as években készült mozijaival vált ismertté, és népszerűségét sikerült tartósan megőriznie. Mítoszához számtalan nőügye, illetve testőreinek rejtélyes halálában játszott, teljes egészében sosem tisztázott szerepe is hozzájárult. Alain Delon - aki önmagát csak magányos farkasnak nevezi - ma 83 éves.

 

 

Nevelőszülők, mészárszék és haditengerészet

Romy Schneider volt az igazi? (forrás: youtube.com)

Alain Delon napra pontosan 83 esztendeje, 1935. november 8-án látta meg a napvilágot a Párizshoz közeli Sceaux városkában. Édesanyja, Edith Arnold, gyógyszertárban dolgozott, édesapja, Fabien Delon pedig egy mozi tulajdonosa volt.

A szülők 1940-es válása után a kis Alain nevelőszülőkhöz került.
A rendezett nevelőszülői felügyelet alatt indulatos, nehezen kezelhető kamasszá vált. Tucatnál is több iskolában megfordult, tanulmányait tizenöt évesen félbehagyta.

Időközben édesanyja a kiszámíthatatlan moziipar helyett egy átláthatóbb területen, a húsiparban talált magának új férjet, házasságot kötött egy hentessel. Miután kisfiát nevelőszülei újabb internátusokba utalták, melyekből rendre megszökött, édesanyja a mostohaapja mellé rendelte és Alainnek a férfi mészárszékén kellett dolgoznia.

17 évesen otthagyta állását, otthonát és jelentkezett a haditengerészethez, ahol ejtőernyősként harcolt Indokinában.

Leszerelését követően, 1956-ban Párizsba ment, itt volt futár, portás és pincér, utóbbi minőségében ismerkedett meg a színész Jean-Claude Brialyval, aki magával vitte a cannes-i filmfesztiválra.

 

 

Különös karrierkezdet

Cannesban a rendezők és a producerek a sármos francia fiúban vélték felfedezni James Dean francia megfelelőjét. A nullával megegyező filmes pályafutása ellenére hétéves hollywoodi szerződést ajánlottak neki, viszont újabb barátja, Yves Allégret filmrendező erről lebeszélte azzal, hogy Alainnek előbb odahaza kell karriert csinálnia. A férfi megfogadta a tanácsot és visszautasította az ajánlatot.

Allégret az 1957-es, Amikor a nő zavarba jön című filmjében kínált kicsiny szerepet számára. Ezt követte a Légy szép és tartsd a szád!, melyben későbbi jó barátjával és örök riválisával, Jean-Paul Belmondóval szerepelt. A nem túlzottan jelentős alkotást Yves fivére, Marc Allégret rendezte. E művekben Alain az előnyös megjelenésén túl nem nyújtott olyan teljesítményt, amelyből későbbi fényes karrierjére lehetne következtetni.

 

A Ragyogó napfény című moziban (forrás: thefilmrewiev.com)

 

Nem kivétel ez alól harmadik filmje, az 1958-as Christine sem, melyben partnernője az osztrák Romy Schneider volt. A befutott színésznő és a kezdő színész egymásba szerettek, eljegyezték egymást, ám viharos kapcsolatukból sosem lett házasság. A filmvászon mellett dolgoztak együtt a színpadon is, 1961-ben a Luchino Visconti által rendezett Kár, hogy kurva című darabban.

Az álompár zaklatott viszonya 1963-ban ért véget, a szakítást Delon levélben jelentette be. 1968-ban ismét együtt dolgoztak A medence című lélektani drámában. A színésznő 1982-ben bekövetkezett halála után Alain hosszú szerelmi vallomásban búcsúzott tőle a Paris Match hasábjain.

Alain Delon volt az első színész, aki eljátszotta Patricia Highsmith Tom Ripley-jét az 1960-ban készült Ragyogó napfény című krimiben. A film, melyben színészi tehetségét bizonyította és nemzetközi sztárrá tette. Védjegyévé lett csendes érzéketlensége, az arcára kivetülő belső gyötrődés.

 

 

Az életpálya

Mintegy száz filmet forgatott, köztük klasszikussá vált alkotásokat, mint a Luchino Visconti rendezte Rocco és fivérei, A párduc - mely után alakításáért Arany Glóbusz-díjra jelölték – vagy Michelangelo Antonioni Napfogyatkozása és legkedvesebb filmje, a Klein úr.

Igazi műfaja a bűnügyi film, ezek közül kiemelkedik a Zsaru, A zsaru szava, a Ne ébreszd fel az alvó zsarut! és a kalandfilm: A fekete tulipán, a Kalandorok vagy a Zorro volt. A szamuráj című filmjében teremtette meg a komor, hideg, hátborzongatóan nyugodt gyilkos figuráját.

Akár rendőrt, akár bűnözőt alakított, mindig magányos és titokzatos maradt, egyszerre híres és ismeretlen főhős. 1981-ben az Egy zsaru bőréért című filmben rendezőként is bemutatkozott.

 

A barát és rivális Jean-Paul Belmondóval a Borsalinóban (forrás: ansa.it)

 

1984-ben César-díjjal – az Oscar-díj francia megfelelője – jutalmazták A mi történetünk című moziban nyújtott alakításáért. Ugyanebben az évben Jeremy Irons és Ornella Muti partnere volt a Swann szerelme című filmben. 1989-ben szerepelt Jean-Luc Godard Új hullám című alkotásában, a kilencvenes évek elején pedig sajátos öniróniával játszotta el az öregedő nőcsábászt a Casanova visszatér című filmben.

Bár Amerikában többször is próbálkozott, Hollywoodot nem sikerült meghódítania.

1999-ben kijelentette, hogy nem forgat többé, de fogadalmát nem tartotta be. Az őszülő hajú szívtipró krimikben, vígjátékokban és Asterix-filmben is szerepelt. A színpadtól sem távolodott el, 2012-ben Anouchka lányával az Egy közönséges nap című színdarabbal bejárta Franciaországot.

Tavaly bejelentette, hogy az utolsó filmjére készül, amelyben Juliette Binochesal játszik együtt.

Nemcsak színészként sikeres: a hatvanas években Dalidával közösen előadott Paroles című számuk világsláger lett, nevével férfiruházatot, cigarettát, italt és illatszert is forgalmaznak. Szabadidejében lóversennyel, műgyűjtéssel foglalkozik, bár az elmúlt években festmény-, bor-, továbbá páratlan óra- és fegyvergyűjteménye egy részét árverésre bocsátotta.

 

A dal, melynek sikeréhez Alain Delon is kellett:

 

 

 

Botrányok

Pályafutását botrányok szegélyezték. Magánéletével sokszor került a lapok címoldalára. Romy Schneiderrel folytatott románca közben született fia a modell-énekesnő Nicótól, aki az alternatív zene isteneivel, a Velvet Undergrounddal is készített albumot, emellett tagja volt Andy Warhol legszűkebb körének és kavart Jim Morissonnal is.

1964-ben elvette Anthony nevű fiának anyját, akitől Mireille Darc kedvéért vált el. 1987-ben Svájcban telepedett le manöken feleségével, akitől két gyermeke született, de ez a házassága is válással ért véget. Alain állítólagos homoszexualitása szintén kedvelt pletykatéma volt, hiszen rajongott példaképei közül Clément, Visconti és Melville is melegek voltak.

 

2017. november 17-én egy körhinta átadásán Párizsban (forrás: AFP)

 

De nem csak kapcsolatai miatt keveredett botrányokba a színész. A hatvanas-hetvenes években három testőre is rejtélyes módon halt meg, a sosem tisztázott halálesetek miatt pedig Alaint is gyanúba keverték. Első testőrét Mickey Rooney feleségével együtt találták meg holtan, második testőrét egy szemeteszsákban találták meg, a harmadik testőrét pedig azután találták meg holtan egy szállodában, hogy terhelő vallomást tett Alain baráti körére.

 

 

Manapság

Művészete elismeréseként 1990-ben megkapta a Becsületrendet, 1995-ben életművéért a Berlinale Arany Medve díját. 2012-ben a locarnói nemzetközi filmfesztivál életműdíjával tüntették ki. A következő évben előtte tisztelgett a cannes-i filmfesztivál, ahol a Ragyogó napfény felújított változatát mutatták be.

A színésznek az utóbbi időben több egészségügyi problémája volt. Néhány éve szívritmuszavar miatt operálták, majd arcidegproblémák és visszatérő fejfájás miatt műtötték meg.

Legutóbb idén januárban kapott nagyobb médiafigyelmet, amikor életút-interjút adott a Paris Match-nak annak apropóján, hogy 60 esztendeje kezdődött színészi pályája. A hosszú interjúban mesélt a pályafutásáról, a családjáról, a nőkről, akiket szeretett és a barátairól, akiket elveszített.

Keserű szavaira odafigyelt a világ: „Az élet már nem tartogat számomra sokat, mindent megismertem, mindent láttam már. De mindenekelőtt utálom ezt a kort, hányok tőle… Nincs többé tisztelet, nincs adott szó. Csak a pénz számít. Egész nap csak a bűnözésről hallunk. Tudom, hogy sajnálkozás nélkül hagyom majd itt a világot.”

Fel a fejjel Alain! Isten éltessen!

További programok »

Kultúra

Isten műhelyében – megnyílt Zsombori Árpád kiállítása

A Békés Megyei Könyvtár soron következő kiállítása a húsvéthoz közeledve, "isteni ihletésű". Zsombori Árpád képzőművész anyagában a bibliai történeteket dolgozta fel nem mindennapi módon. A tárlat az április 1-jén megtartott Teadélután a Békés Megyei Könyvtárban című programsorozat része.
2023. április 1. 18:27
FEL