A nap sztorija – Brad Pitt, a szépfiú 55 éves

2018. december 18. 14:42 | Diós Zsolt

A behir.hu napi rovatában egy olyan színészt mutatunk be, akit ma a világ egyik legvonzóbb férfijaként tartanak számon. Az egyik utolsó klasszikus mozisztár, akinek nemcsak a karrierje, de a magánélete is nagy fordulatot vett az utóbbi néhány évben. Poszterfiúból vezető színész, hollywoodi sztárból emberi jogi aktivista, nőcsábászból hatgyerekes apa, majd egyedülálló középkorú férfi lett. A 25 és 70 év közötti nők jelentős része életében legalább egyszer eljátszott azzal a gondolattal, hogy mi történt volna, ha a ma 55 esztendős Brad Pitt lett volna vagy lenne a férje. Ismerjük meg kalandos életútját!

 

 

Az 1980-as évek végén (forrás: europress/Getty)

Vallásos neveltetésből a sztriptíz táncosok közé

William Bradley Pitt napra pontosan 55 esztendeje, 1963. december 18-án látta meg a napvilágot az Oklahoma állambeli Shawneeban. Édesapja, William Alvin Pitt egy szállítócég tulajdonosa; édesanyja, Jane Etta középiskolai tanácsadóként dolgozott. Bradley testvéreivel, Douggal és Julie Neallel nőtt fel szigorú, baptista neveltetésben a Missouri államban lévő Springfieldben.

Az ifjú Brad a gimnázium sportcsapata mellett a diákbizottság elnökeként is feltűnt, illetve az iskolai színjátszásban is kipróbálta magát. A középiskola elvégzése után a Missouri Egyetemre vették fel, ahol újságírást, azon belül marketinget tanult. Időközben rájött, hogy az igazi szerelme a színészet, ezért két héttel a diploma megszerzése előtt félbehagyta tanulmányait és elköltözött Hollywoodba. Félve szülei reakciójától, azt mondta nekik, hogy Pasadenába ment az ottani főiskolára. Kaliforniában színjátszó órákat vett, s közben olyan munkákat vállalt el, ahol többek között sztriptíztáncosnőket fuvarozott, pincérkedett, vagy óriáscsirke jelmezt viselt egy helyi éttermet reklámozva.

 

 

Az életpálya

Pitt számára az alkalmi munkák lehetővé tették, hogy színészképzőbe járjon. Az 1980-as évek végén kapta első szerepeit tévésorozatokban, 1987-ben a Dallasban is felbukkant.

Első főszerepét A Nap sötét oldala című amerikai–jugoszláv koprodukcióban kapta, de nem sokkal a forgatás befejeződése előtt kitört a délszláv háború. A leforgatott anyag nagy része eltűnt és csak 1997-ben került elő, a filmet csak ekkor mutatták be.

Az áttörést 1991-ben a Thelma és Louise című film sármos stoppos fiúja hozta meg számára. J.D., a magányos vándor körülbelül 15 perces szerepe nem pusztán 15 perces hírnevet hozott Brad számára. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy a szerepért versenyben volt az akkor még szintén ismeretlen William Baldwin és George Clooney is.

Ezután két filmet is elvállalt, melyek a kritikusoknál és a mozipénztáraknál is megbuktak. A csorbát 1992-ben a Robert Redford rendezte Folyó szeli ketté című drámájában köszörülte ki, majd következett 1994-ben a vegyes fogadtatásban részesült Interjú a vámpírral és a Szenvedélyek viharában című dráma, amelyért először jelölték Golden Globe-díjra.

 

Az egyik legismertebb szerep a Harcosok klubjában (forrás: northfoto.com)

 

A Hetedik című bűnügyi thrillerben egy fiatal detektívet, Terry Gilliam 12 majom című filmjében pedig egy látomásoktól gyötört elmebeteget játszott, ezen alakításáért megkapta a Golden Globe-díjat és Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriájában.

A Hét év Tibetben című életrajzi drámában egy osztrák hegymászót személyesített meg, 1999-ben a Harcosok klubja című kultfilmben szerepelt.

Az ezredfordulón a világ legvonzóbb férfijának választották meg, de ekkorra már senki sem vitatta, hogy a megnyerő külső mögött tehetséges színész rejtőzik. Erről többek közt akkor tett tanúbizonyságot, amikor a Halált játszotta a Ha eljön Joe Black című romantikus drámában, a Babel című filmdrámában és a Benjamin Button különös élete című filmben is, utóbbiért 2008-ban másodszor jelölték az Oscar-díjra.

Brad elemében érzi magát a vígjátékokban is, ilyen a Julia Roberts-szel forgatott A mexikói, az Ocean's Eleven – Tripla vagy semmi, illetve annak folytatásai, Guy Ritchie Blöff című filmje, illetve a habkönnyű Mr. és Mrs. Smith.

Egyik legjobb alakítás a Blöff című filmben:

 

 

2009-ben került a mozikba Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című második világháborús filmje, amelyben az addig is sokoldalúnak, de mégis elsősorban romantikus vagánynak tartott színész ismét bravúros oldaláról mutatkozott meg.

A kritika elragadtatással szólt Az élet fája és a Pénzcsináló című filmekben nyújtott alakításáról, az utóbbiért ismét Golden Globe-díjra jelölték és a legjobb főszereplő kategóriában elnyerte a New York-i filmkritikusok díját. Oscar esélyesként tartották számon és a film hat jelölést kapott, ám az Akadémia egyet sem ítélt meg.

Brad Pittet 2013-ban a Z Világháború, A jogász és a 12 év rabszolgaság című mozikban, 2014-ben a Harag című második világháborús drámában láthattuk.

2015-ben újra felesége oldalán játszott annak harmadik rendezésében, A tengernél című romantikus drámában, melynek forgatókönyvét is Angelina Jolie írta.

A nagy dobás című életrajzi drámában szerepelt, melynek egyben producere is volt. A filmet öt Oscar-díjra jelölték, melyből Pitt a 2016-os gálán végül a legjobb adaptált forgatókönyvnek járót vehette át.

 

A Blöffben (forrás: europress/Getty)

 

2016 őszén mutatták be a Szövetségesek című, a második világháború idején játszódó romantikus thriller, melyben Marion Cotillard volt a partnere. 2017-ben a Netflix szatírikus vígjátékában, a War Machineban szinte fehérre szőkített hajjal tűnt fel.

Idén a Deadpool második részének cameoszerepében tűnt fel. Jövőre kerül a mozikba a Quentin Tarantino által rendezett Volt egyszer egy Hollywood című film, melyben Leonardo DiCaprioval és Al Pacinoval játszik.

Hősünk Plan B Entertainment néven saját filmprodukciós céget tudhat magáénak, mely egyik első produkciójaként a 2007-es A tégla című, négy Oscart nyert filmet is elkészítette. Azóta többek között a Ha/ver, az Ízek, imák, szerelmek, Az élet fája és a Pénzcsináló című filmek producere volt.

 

 

Magánélet

A nők millióinak szívét megdobogtató színésznek hosszú kapcsolata volt Gwyneth Paltrow színésznővel. 1996 decemberében el is jegyezték egymást, de 1997 júniusában a pár szakított.

 

A hatgyerekes családapa (forrás: europress/Getty)

 

Első felesége a Jóbarátok című sorozatból ismert Jennifer Aniston volt, tőle öt év házasság után 2005-ben vált el.

Második választottja is a film világában dolgozik: a Mr. és Mrs. Smith forgatásán szeretett bele partnerébe, Angelina Jolieba. A sajtó által Brangelinának nevezett pár három vér szerinti és három örökbe fogadott gyermeket nevelt, amíg a kapcsolat meg nem szakadt.

Brad elkötelezett a humanitárius ügyek iránt, így lelkes és bőkezű támogatója az AIDS és a szegénység elleni harcnak, a környezetvédő mozgalmaknak és egyre többször hallatja hangját társadalmi ügyekben is.

A színész többször is járt Budapesten, 1989-ben egy lány után utazott ide, a hírek szerint hiába, majd 2000 őszén Robert Redforddal Budapesten forgatták a Kémjátszma című filmet, 2011 őszén pedig Budapesten készítette a Z világháború című mozit.

Isten éltessen Brad!

(Oscart neki! Mihamarabb! – a szerk.)

További programok »

Kultúra

Ingyenes képzésekkel segítik a kézművesek versenyképességének javítását

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) ingyenes online képzések indításával támogatja a kézműveseket versenyképességük javításában, az elsősorban mikro-, családi és kisvállalkozásokat tömörítő szakmai érdekképviselet legutóbb az építőipari szakmákban tette lehetővé, hogy regisztrációt követően az érdeklődők részt vehessenek a digitalizáció előnyeit ismertető tanfolyamokon.
07:19
FEL