A nap sztorija – Nagy Ervin 42 éves

2018. szeptember 25. 13:28 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában korosztályának legsokoldalúbb színművészét mutatjuk be. Egy kereskedelmi tévé szombatesti sorozatában visz főszerepet, mellette az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar mozifilmjében, a Kincsemben vállalta a főhős és hősszerelmes szerepét, ugyanakkor láthatjuk hazánk idei Oscar-delegált filmjében, a Testről és Lélekről című alkotásban. Mégis a színház a legfontosabb az életében, 20 éve az ország egyik legjobb színházának a tagja. Magánéletéről a közelmúltban egy televíziós beszélgetésben tárulkozott ki és elárulta, hogy nem volt korrekt a családjával. Ismerjük meg Nagy Ervin pályafutását.

 

 

A kis Nagy Ervin (forrás: femina.hu)

Indulás vidékről

Nagy Ervin napra pontosan 42 esztendeje, 1976. szeptember 25.-én született Dunaújvárosban. Édesanyja, Kecskeméti Margit az első dunaújvárosi kézilabdázó, aki Pro Urbe-díjat kapott. Édesapja, id. Nagy Ervin labdarúgó 1973-ig volt a Kohász csapatának hátvédje, illetve középpályása. Előtte NB I-es játékos volt 1962-ben a Tatabánya és az 1966-67-ben az MTK csapataiban. Labdarúgó pályafutását a Dunaújvárosi Építőkben fejezte be.

Nagy Ervin 16 éves koráig élt szülővárosában.

 

 

20 éve a színpadon

Hősünk 1999-ben, Máté Gábor és Horvai István osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Máté Gábor által igazgatott Budapesti Katona József Színház szerződtette. A mai napig tagja a társulatnak. Sokoldalú művész, több szerepkörben kapott bizonyítási lehetőséget, sikerült elkerülnie az alkatának megfelelő skatulyákat. Anyaszínháza mellett játszott a Radnóti, a TÁP, a Belvárosi, a Thália és a Vígszínház előadásaiban is.

A prózai színészet mellett énekesi és táncos szerepekben is nagy sikert aratott. A Szegedi Szabadtéri Játékokon a rendező, Eszenyi Enikő rábízta a Marica grófnő táncos-komikus szerepét, partnere Lukács Gyöngyi világhírű operaénekes volt.

Nagy Ervint a legjobb fizikai adottságú színészek között tartják számon, kivételes mozgáskultúráját a békéscsabai származású Bozsik Yvette két produkciójában is gazdagíthatta. A Vígszínházban színre vitt Varázsfuvolában, Papageno szerepét alakította. Partnerei világhírű operaénekesek voltak, köztük Miklósa Erika és Polgár László.

A színész teljes pályafutása alatt a színházi feladatokat helyezte előtérbe. Egyetlen egyszer kérte ki magát anyaszínházából, kislánya születése miatt 2010-ben, ugyanis teljes egészében szeretett volna megfelelni az apaszerepnek.

 

 

Vászon és képernyő

Nagy Ervin még főiskolai hallgatóként kapta meg első filmszerepét, méghozzá Koltai Róbert vígjátékában, az Ámbár tanár úr-ban alakította Selmeczi Gézát. A filmben Koltaival, Dobó Katával és Hernádi Judittal szerepelt együtt. 2000-ben Mundruczó Kornél, igen kiváló filmjében, a Nincsen nekem vágyam semmi című drámájának főszerepében volt látható.

2002-ben Bereményi Géza nagyszabású, történelmi filmjében, A hídember-ben neki osztotta Kossuth Lajos szerepét. A neves magyar színészek Darvas Iván, Cserhalmi György, Garas Dezső vagy Gáspár Sándor oldalán is kiváló teljesítményt nyújtott.

 

A Kincsem című film főszerepében (forrás: blikk.hu)

 

2004-ben Hámori Gabriella, Ónodi Eszter, Schell Judit, Csányi Sándor, László Zsolt mellett feltűnt Bergendy Péter nagyszabású vígjátékában, az Állítsátok meg Terézanyut!-ban. A Magyar Televízió által készített Régimódi történet-ben, 2006-ban a fiatal Jablonczay Kálmán szerepében láthatták rajongói.

2008-ban egy csaló bőrébe bújt Goda Krisztina Kaméleon című vígjátékában, a filmben tőrbe csalja Hámori Gabriellát és Kulka Jánost is.

2012-ben újabb terepen próbálta ki magát. Szerepet vállalt a Terápia című magyar televíziós sorozatban, az első évadban láthattuk Abonyi Máté szerepében.

A színész 2014-ben újra együtt dolgozott Mundruczó Kornéllal, szerepelt a Cannes-i Filmfesztiválon nagy sikert arató Fehér Isten-ben.

2016-ban tűnt fel először a kereskedelmi televízióban. Szerepet vállalt az RTL Klub sajátgyártású sorozatában, a Válótársakban, ahol a Stohl András által alakított nőcsábász, Sáfár Bálint öccsét, Pétert alakította, tavaly pedig már főszerepet kapott A tanár című, szintén saját gyártású, szombatesti sorozatban.

2017 tavaszán mutatták be a Kincsem című filmet, melyben Nagy Ervin a főhős Blaskovich Ernőt alakította. Szerepet kapott Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című alkotásában is. A film képviselte Magyarországot az idei Oscar-gálán.

 

 

Magánélet

A 2000-es években ismerkedett össze a ruhatervező, a matyódizájn megálmodójával, Váczi Rozival. 2010 tavaszán született meg gyermekük, Lola.

2016 decemberében derült ki, hogy a színész és kedvese már egy éve szakítottak. Nem sokkal később munkatársával, Borbély Alexandra színésznővel alkottak egy párt.

 

Borbély Alexandrával (forrás: borsonline.hu)

 

A közelmúltban Veiszler Alinda későesti beszélgetős műsorának vendége volt az újdonsült pár. A színész rendkívül őszintén beszélt a megismerkedésükről, arról az időszakról, amikor elhagyta családját. Egy igazi terápiát láthattak a nézők, mely után Nagy Ervin szinte feloldozást nyert.

Isten éltessen, Ervin!

FEL