A nap sztorija – Révész Sándor 65 éves

2018. június 24. 10:32 | Diós Zsolt

Mai időutazásunk főszereplője az 1970-es években akkora sztár volt Magyarországon, mint előtte senki. Ő és a Piramis zenekar népszerűbb volt mint Kádár János, ami komoly teljesítményt jelentett. Korabeli tinédzserek úttörőőrsöket neveztek el róla, a gyárakban pedig Piramis-brigádokat alapítottak a többségében párthű melósok. Az első zenekar volt kishazákban, akikért a rajongók útra keltek és fellépésről-fellépésre követték a csapatot. Ma ünnepli születésnapját Révész Sándor, itt az ideje, hogy megismerjük pályafutását.

 

Őszintén akarok élni

Révész Sándor napra pontosan 65 éve, 1953. június 24-én született Budapesten.

Sanyika (forrás: reveszsandor.hu)

Szülei egyetlen gyermekeként a VII. kerületben, a Verseny utca 6. szám alatt éltek. A zeneszerető szülők zeneiskolába íratták, neki azonban nem volt ínyére a szolfézs, így két év múlva más iskolába került és megviselte szülei válása is. Már általános iskolás korában lenyűgözte a világot akkortájt meghódító Rolling Stones és Beatles. Édesanyja ismerősei révén 1966-ban három hónapot Angliában töltött, ahol megtanulta a nyelvet, és egy életre eljegyezte magát a rockzenével.

Első együttese, a gimnáziumi társakból összeverődött Hearts vokálzenét játszott, de már akkor fellépett az Echo és a Szivárvány együttessel. Amikor a zenehallgatás és a próbák egyre több idejét vitték el, édesanyja választás elé állította: vagy időben hazaér vagy haza se menjen.

Ő az utóbbit választotta, másfél évig Póka Egon szüleinél lakott. A megértő szülők kőbányai lakásán, amelyben mindenütt erősítők, dobfelszerelések, gitártokok hevertek egymás hegyén-hátán, sokan megfordultak az akkor formálódó magyar progresszív zene meghatározó alakjai közül, többek között Charlie, Deák Bill Gyula, Tátrai Tibor vagy Török Ádám.

 

Ha volna két életem

Hősünk 1971-ben lett a Ferm és a ZÉ-GÉ tagjaiból alakult Generál tagja. Az együttesben mindenki nagyon fiatal volt, de ő még közülük is kilógott a maga tizennyolc évével, a felszabadultan, egyéni hangon énekelő srácra így ragadt rá a Kölyök becenév. Hamarosan csatlakozott hozzájuk három lány, a Mikrolied vokál. 1972-ben megnyerték a Ki Mit Tud? vetélkedőt a Lehajtott fejjel című dallal, és a Táncdalfesztiválon is indultak a Mit tehet az ember egy eltört szerelemmel? című szerzeménnyel. A könnyed, mégis igényes zene sokakat megigézett, 1973-as első nagylemezük, a Staféta csaknem minden dala sláger lett: Csöngess be hozzám jó barát, Kövér nap, Százéves kút, Törökméz.

A Generál turnézott az NDK-ban és Lengyelországban, ahol 1975-ben Rockin’ & Rollin’ címmel angol nyelvű nagylemezük is megjelent, Hollandiában ünnepelték őket, a siker kapujában azonban – a szokásos, a magyar zenekarokra jellemzően - a kifáradás jelei mutatkoztak. A szólógitáros-énekes Karácsony János már nem utazott velük, mert Barta Tamás helyére került az LGT-be, a női vokál egyik tagja, Bódy Magdi pedig szólókarrierre vágyott. 1975-ben megjelent a Generál II., a borítón hervasztó lila krizantémokkal, amelyek egy temetkezési vállalkozó hirdetésére emlékeztették a népet.

 

Szállj fel magasra!

A Piramis zenekar (forrás: ripost.hu)

A progresszívabb zenére vágyó Révész 1975 novemberében kilépett a Generálból és a basszusgitáros Som Lajos által vezetett és Gallai Péter billentyűs, Köves Miklós dobos, Závodi János gitáros tagokból álló Piramis együtteshez csatlakozott. A Piramis nem sokkal alakulása után fellépett az angol Mud együttessel, majd a Steppenwolf-fal - alegismertebb daluk a Born To Be Wild - együtt turnézott Nyugat-Európában. Több teltházas koncertet adott a Budai Ifjúsági Parkban.

A siker elképesztő, Révész és a Piramis a kor könnyűzenei életének kínosan magasba ívelő üstökösei. A dalok nagy részét ma is kívülről fújja és rendületlenül imádja több generáció.

A Szabadnak születtem vagy a Kóbor angyal című dalban egy nemzedék találta meg önazonosságát, egy olyan korban, amikor az ilyesmit nem nézte jó szemmel az országot irányító hatalom.

A Piramisnak összesen öt stúdiólemeze és négy koncertalbuma született. Az első Piramis-nagylemez 1977 márciusában jelent meg, ezt 1981-ig minden évben újabb album követte. Az összes Piramis-nagylemezt 1992-ben adták ki újra. Hősünk, akit 1976-ban az év énekesének választottak, 1981-ben a színpadon jelentette be, hogy kilép az együttesből.

Az egyik legismertebb Piramis dal:

Kívánj igazi ünnepet!

A kilépés után kezdődött Hősünk szellemi útkeresésének korszaka.

Száműzetésként egy luxushajón zenélt, bejárta a világot. 1983-ban tért haza, és sok időt töltött Budapesttől távol fekvő tanyáján, Ásotthalmon. “Élt bennem az igény a csendre, hogy igazi odaadással és átéléssel tudjam a szellemi csodákat értelmezni” – mondta.

Első szólólemezét Presser Gáborral és Demjén Ferenccel készítette el és 1985-ben jelent meg Révész címmel.

A másodikat, amely szintén vezetéknevét viseli, 1993-ban adták ki, a harmadik, a Változtam 2003-ban került a boltokba.

2006-ban, tizennégy év elteltével adott újra koncertet a Piramis együttes. A zenekar fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte a koncertekkel.

Néhány éve Závodi Jánossal létrehozták a Révész & Závodi Piramis évek című projektet, mellyel sorra megtöltik a koncerttermeket, a közelmúltban Békéscsabán is jártak és adtak nagy sikerű koncertet a Csabagyöngyében.

Závodi Janóval (forrás: reveszsandor.hu)

Sose repülj az angyalokkal!

Révész Sándor a szó szoros értelmében véve csak az 1971 és 1981 közötti, igaz rendkívül sikeres tíz esztendőt töltötte a pályán. Szólólemezeivel nem koncertezett, a közönség mégsem felejtette el.

A Facebook oldalán olvasható mottója hitelesíti pályafutását:

"Nekem a zene mindig az öröm egyik legfelsőbb fokának forrása. Ünnep számomra, amikor művelem."

Isten éltesse Révész Sándort!

(A fejezetcímeket Révész Sándor által énekelt dalok címeiből kölcsönöztük.)

További programok »

FEL