A nap sztorija – 72 éve született Freddie Mercury

2018. szeptember 5. 14:25 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma egy olyan énekesre emlékezünk, aki 1986. július 27-én 10 millió magyar szívébe lopta be magát azzal, hogy a Népstadionban elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt. Freddie Mercury karizmatikus és különleges előadó, dalszerző volt. A Queen énekeseként ismerte meg a világ pótolhatatlan, kivételes tehetségét, akitől fájdalmasan korán kellett megválnunk. Ismerjük meg életét!

 

 

„Hinned kell magadban, abban, hogy elérsz valamit, akármennyi ideig tart is”

Freddie Mercury napra pontosan 72 esztendeje, 1946. szeptember 5-én látott napvilágot Farrokh (Frederick) Bulsara néven a zanzibári Stone Townban.

Freddie a szüleivel (forrás: blikk.hu)

Szülei, Bomi és Jer Bulsara azért vándoroltak ki Zanzibárba, hogy apja pénztáros maradhasson a Brit Gyarmati Hivatalban. Húgát Kashmirának hívják.

Tanulmányait a Bombay melletti panchgani St. Peter's boarding school-ban kezdte, és itt lépett először nyilvánosság elé a The Hectics nevű együttesben. Szintén a St. Peter's-ben kapta a Freddie becenevet.

Később, 17 éves koráig a bombayi St. Mary's High School-ban tanult, majd családjával az 1964-es zanzibári forradalom elől Angliába menekült.

Új hazájában beiratkozott egy művészeti iskolába, ahol végérvényesen megfertőzze a kibontakozó brit rockhullám. Először grafikusnak tanult, és tagja lett a Wreckage nevű főiskolás zenekarnak. Többször említette, hogy Jimi Hendrix, a Beatles és Led Zeppelin gyakorolta rá a legnagyobb hatást. Szorgalmasan látogatta a klubokat és koncerteket, így ismerkedett meg jövendő zenésztársaival, Brian May gitárossal és Roger Taylor dobossal.

 

 

„A legjobb, ha az ember valami megbotránkoztató dologgal nyit. Leginkább így lehet tudatni a világgal, hogy megjelentél a színen”

Kisebb kitérők után 1971-ben alapították meg a Queen együttest, amelynek basszusgitárosa John Deacon lett. A banda elnevezése Freddie leleménye, kezdetektől a csapat vezéregyénisége lett. A Queen hangzását May jellegzetes gitárjátéka mellett Freddie éneke szabta meg: elsősorban négy oktáv hangterjedelmére, színpadi mozgására emlékszik világ. Jól bánt több hangszerrel, a koncerteken gyakran játszott billentyűs hangszereken. Vonzódott a teatralitáshoz, ez pedig szerzeményeinek zenei világában, a koncertek külsőségeiben is megnyilvánult.

 

A Queen a csúcson (forrás: nme.com)

 

Első lemezük 1973-ban jelent meg, de az igazi nagy dobásnak az 1975-ös A Night at the Opera című albumuk bizonyult. Ezen hallható a hősünk által írt miniopera, a Bohemian Rhapsody. A több felvonásból álló, refrén nélküli számban az énekes (akinek hangját többször is egymásra keverték) megcsillogtathatta négyoktávos hangterjedelmét. A csillagászati összegből rögzített kislemez, amelyhez – évekkel az MTV zenei csatorna elindulása előtt – az első igazi videoklip készült, két különböző alkalommal is milliós példányszámban kelt el, és több szavazáson is minden idők legjobb dalának választották.

A Queen ontotta a slágereket, például a We Are the Champions  nemcsak a brit Munkáspárt választási dala, de a futballstadionokban a mai napig üvöltik a szurkolók.

 

 

„A pénzen nem lehet boldogságot venni - de lehet vele adni! Nem érdekel, hogy elszórom, ha arról van szó, hogy másoknak adhatok”

Freddie showmanként is tehetségesnek bizonyult, excentrikus megjelenésével, jelmezeivel a színpadon is magára irányította a figyelmet. A könnyen keresett pénzt könnyedén szórta el, fényűző életmódjáról legendák keringtek. Megesett, hogy majdnem félmillió dollárt fizetett egy kínai porcelánért, amely megtetszett neki, máskor születésnapi partijának vendégeit Ibizára röptette, ahol tűzijáték és flamencotáncosok szórakoztatták őket.

 

Freddie, a bohém (forrás: bravewords.com)

 

Freddie kitűnő dalszerző is volt. Az ő szerzeménye volt többek között a Queen világslágerei közül a We Are The Champions, a Killer Queen, a Bohemian Rapsody vagy a Who Wants to Live Forever – ez utóbbit valószínűleg már betegsége tudatában írta.

 

 

„Mindent odaadok, ami bennem van, mert ilyen vagyok”

A Queen sokat koncertezett, ám nem volt két egyforma előadása. Hősünk talán legjobb formájában az 1985-ös Live Aid koncerten volt. A hazai rajongóknak sincs oka panaszra, hiszen még fénykorukban, 1986-ban jutottak el Budapestre: a Queen együttes, köztük Freddie is csúcsformájában adott óriási koncertet éppen 33 évvel ezelőtt a Népstadionban – fellépésükről film is készült QUEEN: A Night in Bohemia címmel.

 

 

Hősünk keményen hajtotta magát az együttessel, de jutott energiája arra is, hogy szólólemezeket készítsen. Ezek közül az egyiket a katalán Monserrat Caballé operaénekesnővel. A szólóalbumok szakmai megítélése váltakozó volt, de a közönség ezt is imádta.

 

 

„Szerintem a kor jó dolog, mert egyenlő azzal a tapasztalattal, amit megéltél, és én az összes tapasztalatot, amelyre szert tettem az életem során, az előnyömre használom”

A Queen utolsó két albumát már nem kísérte világ körüli turné, ebből már sokan sejtették, hogy komoly bak van.

Bár volt barátnője, soha nem tagadta a férfiakhoz való szexuális vonzódását sem. Nem tudni pontosan, mikor betegedett meg AIDS-ben, de éveken át szenvedett a betegségben. Amikor 1991. november 23-án nyilvánosan bejelentette, hogy fertőzött, zenésztársait is teljesen letaglózta. Egy nappal azután, hogy a szörnyű kórt a világ tudomására hozta, meghalt.

A Queen, amely a nyolcvanas évek második felében takaréklángon működött, nagy énekese elvesztése után feloszlott.

az énekes az 1991-ben megjelent Innuendón található The Show Must Go On című dallal búcsúzott a közönségtől, tőlünk, az élettől.

A búcsúdal:

 


 

 

 

„Nem töprengek azon, mi lesz, ha meghalok, és hogyan fognak emlékezni rám. Ez már az ő dolguk lesz, a többieké. Ha már meghaltam, ugyan kit érdekel? Engem nem.”

Freddie Mercury volt az első jelentős rockzenész, aki az AIDS áldozata lett, így halála világszerte hatalmas megdöbbenést váltott ki. Pályatársai néhány hónap múlva hatalmas koncerttel tisztelegtek emléke előtt. Freddie hátrahagyott, félkész dalaiból jelent meg 1995-ben a Made In Heaven című lemez.

 

Az utolsó felvétel (forrás: reddit.com)

 

Emlékét több köztéri szobor őrzi. Angliában bélyeg is megjelent az emlékére, 2013-ban Indiában békafajt neveztek el róla, amelyet annak a helynek közelében fedeztek fel, ahol gyermekkorát töltötte.

Freddie Mercury máig élő népszerűségét jelzi, hogy jóllehet nem Angliában született, a BBC száz legnagyobb britről készült felmérésében az 58. helyre került.

 

Nyugodj békében, Freddie!

 

(A fejezetcímek Freddie Mercury életbölcsességei.)

További programok »

FEL