A nap sztorija – 78 éves lenne John Lennon

2018. október 9. 14:32 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatának mai főszereplője a 20. század egyik legnagyobb hatású zenésze, zeneszerzője, költője és a Beatles gitárosa, énekese. A sokoldalú személyiség mindemellett író és színész, filmes és festő, forradalmár és bölcselő is volt. A legnagyobb mélységekbe merült le és a legnagyobb magasságokat járta be. John Lennon ma lenne 78 éves, ha 1980 decemberében nem válik merénylet áldozatává. “Biztos valami őrült fog kinyiffantani” – nyilatkozta még a hatvanas években. Igaza lett. Ismerjük meg életútját!

 

 

Kezdetek

John Winston Lennon 1940. október 9-én látta meg a napvilágot az akkor háborús időket élő Angliában, Liverpoolban. Nevét apai nagyapjáról, középső nevét pedig az éppen első miniszterelnökségét megkezdő Winston Churchill iránt érzett tiszteletből kapta.

John négyévesen. (forrás: Andrew Scott Productions)

Mint a legtöbb liverpooli, ő is ír gyökerekkel rendelkezett. Apja, Alf Lennon hajópincér volt, aki még akkor otthagyta a családját, amikor a kis John ötéves sem volt. Fél évvel később visszatért ugyan, de akkor már az asszony, Julia hajtotta el, aki addigra egy másik férfitól várt gyereket. Édesanyja ekkor úgy döntött, hogy nem képes gondozni a fiát és nővérére, Mimire bízta a nevelését. Így John gyermek- és kamaszkorát Mendipsben töltötte a nagynénjével és annak férjével. Későbbi interjúiban erősen kritizálta Mimi nevelési módszereit.

Röviddel ezután a kis Johnról kiderült, hogy rövidlátó, így kénytelen volt szemüveget hordani. Édesanyja sűrűn látogatta fiát, majd mikor kicsit idősebb lett, ő kereste fel a lakásán, ahol Julia Elvis Presley lemezeket mutogatott a fiának, megtanította bendzsózni, sőt, kicsivel később az első gitárját is ő vette meg neki. John egy életre elkötelezte magát a zene mellett.

 

 

A siker kapujában

John Lennon tizenöt évesen kezdett amerikai rock and roll zenét játszani, majd saját képére formálni azt. Tizenhat évesen ismerkedett meg a basszusgitáron játszó Paul McCartneyval, akivel aztán a rockzene történetének legsikeresebb szerzőpárosát alkották. Hamarosan együttest is alapítottak, amelyhez csatlakozott a gitáros George Harrison is. Az együttes neve Quarrymen lett, majd Buddy Holly Crickets nevű zenekarának emlékére The Silver Beetles-ree változtatták, utána The Beatles-re rövidítették. A nagy négyes az utolsó taggal, a dobos Ringo Starr-ral a kemény és sikertelen hamburgi évek után, a befutás küszöbén egészült ki.

Időközben fia 18. születésnapja előtt az anya baleset áldozata lett: egy részeg, szolgálaton kívüli rendőr elgázolta. Neki kellett azonosítania anyja holttestét.

A középiskola után John megpróbálkozott a művészeti főiskolával, de nehezen alkalmazkodott az iskolai keretekhez, előszeretettel csinált bohócot a tanáraiból, és hiába segített neki a tanulásban későbbi felesége, Cynthia Powell, végzősként kihajították az iskolából. 1962-ben összeházasodtak, ugyanis a lány teherbe esett Julian nevű fiukkal.

 

 

A csúcson

A Beatles szépen lassan egyre ismertebbé vált, koncertjeikre egyre többen látogattak el.

A zenekar minden kétséget kizáróan a legnagyobb hatású együttessé vált a könnyűzene történetében. Zenéjükön rajongók és zenészek nemzedékei nőttek fel, Magyarországon egy generáció az ő dalaikból tanult meg angolul. Lennon és McCartney nevéhez számtalan klasszikusok fűződik, melyek felsorolására kísérletet sem érdemes tenni.

Szerzeményeiket sokan dolgozták fel, a Yesterday több mint 1600 változatban létezik, bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is.

 

George, Paul, John és Ringo (forrás: 24.hu)

 

Még 2000-ben is a toplista élére tudott kerülni a Beatles egykori listavezető dalait tartalmazó album, és mindmáig ez minden idők leggyorsabban fogyó lemeze.

Lennon karcos nyilatkozataival is botrányokat kavart: 1963-ban a királyi család több tagjának jelenlétében adott koncertjük utolsó számát így konferálta fel: „Az olcsóbb helyen ülők tapsoljanak, a többiek csörögjenek az ékszereikkel!” 1966-ban egy interjúban azt mondta, hogy „Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus Krisztus” - a felháborodást követően dalaikat rövid időre tiltólistára tették Amerikában, számos fenyegetést is kaptak, végül John bocsánatot kért.

 

 

Hanyatlás

Yokoval (forrás: independent.co.uk)

A zenekar lábai előtt hevert az egész világ, viszont a kulisszák mögött már beindult a marakodás.

A Beatles zenéje az idők során egyre bonyolultabb és elvontabb lett, 1966-ban a turnézással is leálltak, ezzel párhuzamosan nőtt a feszültség a tagok, mindenekelőtt John és Paul között.

A viszony azután mérgesedett el, hogy Lennon megismerkedett a japán Yoko Onóval, akinek hatására a közélet felé fordult, a társadalmi igazságtalanságok ellen emelte fel szavát. Esküvőjüket 1969. március 20-án tartották Gibraltárban, majd Amszterdamba mentek nászútra, illetve béketüntetésre. Egy hétig ki sem mozdultak az ágyból, ezt nevezték el ágykampánynak, amellyel azt üzenték a világnak, hogy hagyják abba a háborút.

A pár több politikai kérdésben foglalt állást nyilvánosan, de ez, a Hilton szállodabeli esemény kapta a legnagyobb publicitást. Lennon, aki középső nevét Winstonról Onóra változtatta, formailag még a Beatles tagja volt, amikor megjelentette Give Peace A Chance című dalát, amely a békemozgalmak himnusza lett.

 

 

A történet vége

A Beatles története 1970-ben véget ért, a tagok közül szólóban Lennon futotta be a legváltozatosabb zenei karriert. Tucatnyi albumot adott ki, akad közöttük nehezen befogadható kísérleti zene, de olyan remekművek is, mint a Mother, az egy évvel későbbi Imagine vagy a Happy Xmas (War Is Over).

Életét akkor már Amerikában élte, ahová csak nehezen nyert bebocsáttatást. Évekig küzdött a bevándorlási hivatallal, amely távol akarta tartani az Újvilágtól, egyrészt egy 1968-ban történt letartóztatása miatt, amikor marihuána birtoklásért kísérték be, másrészt az amerikai radikális baloldallal tartott kapcsolatai miatt.

 

 

Visszavonulás

Yokoval a Dakota-ház előtt (forrás: ny.curbed.com)

1975-ben az Egyesült Államok Fellebbviteli Bírósága megsemmisítette a kitoloncolási végzést, John 1976-ban pedig állandó tartózkodási engedélyt kapott. Ekkor már szinte menekült a Beatles legendája elől, nem volt hajlandó arra, hogy régi társaival lépjen fel, bármennyi pénzt kínáltak is.

1975-ben segített megírni David Bowie Fame című dalát, mely Bowie első listavezető dala lett az Amerikában.

Ebben az évben jelent meg Rock and Roll című lemeze után öt évre visszavonult a zenéléstől, második fiát, Seant gondozta, háztartási alkalmazottként élte mindennapjait – nyilatkozta később.

A visszavonulás 1980-ig tartott. Lennon felfrissült, tele volt ötletekkel. Dalokat írt és egy új albumról kezdett gondolkodni. A visszatéréshez Yoko Onoval elkészítették a Double Fantasy című albumot, ami kapcsolatukról szólt.

A lemez óriási siker lett, egyetlen szóló Grammy-díját kapta érte.

 

 

A végzetes nap

A lemeznek már nem örülhetett, hiszen 1980. december 8-án meghalt.

Yokóval a Rolling Stone magazin fotósát, Annie Leibovitzot fogadták, majd délután elindultak az egyik közeli stúdióba, hogy a következő anyagukon dolgozzanak. Későbbi gyilkosa, Mark David Chapman már ekkor ott várakozott az aznap vásárolt Zabhegyezőt olvasgatva. Chapman ekkor még csak autogramot kért, annyira lebénult a találkozástól, hogy elhalasztotta tervét, és végül csak akkor végzett Lenonnal, amikor már visszafelé tartottak a stúdióból. A Dakota-ház előtt négy golyót eresztett Johnba, ezután leült, és tovább olvasgatta a Zabhegyezőt. Mikor a rendőrök a helyszínre értek, Chapman még mindig olvasott.

Mivel nem volt idő megvárni a kiérkező mentőautót, a többször meglőtt zenészt rendőrautóval szállították kórházba, ám nem sikerült megmenteni, és belehalt az óriási vérveszteségbe. Negyven éves volt.

 

 

Örökség

Alakja és legendája halála óta csak nagyobbra nőtt. Érdemei zeneszerzőként és főleg szövegíróként vitathatatlanok. Személye megosztotta az embereket.

A Rolling Stone magazin minden idők száz legnagyobb énekesének listáján 5., a BBC minden idők száz legnevezetesebb britje között a nyolcadik, a Q Magazin a rockikonok között az első helyre sorolta.

Nyugodj békében, John!

További programok »

Kultúra

A Szeged Trombone Ensemble zenél a gyulai vár tövében

A Szegedi Harsonaegyüttes lesz a Térzene sorozat gyulai eseményeinek következő fellépője július 18-án 16 órától a Várkertben. Ez alkalommal egy másik koncert is lesz a térzene programban. A gyulai PowerBeat Ütőegyüttes 18 órától muzsikál majd ugyanott.
2020. július 13. 00:00
FEL