A nap sztorija – Miről írtak a lapok az elmúlt 140 évben május 16-án?

Talán Önök is gondolkodtak már azon legalább egyszer, hogy vajon mi történhetett ezen a napon évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt? Vajon elődeinknek is voltak hasonló gondolataik? Vajon ők is a miénkhez hasonló gondokkal küzdöttek? Milyenek voltak a hétköznapjaik? Milyen rendezvényekre jártak? Milyen meccseket láthattak? Milyen hírekről olvastak? Ezen felbuzdulva szemléztük az elmúlt 140 évben megjelent, főként Békés megyei lapokat.

 

A halászat és a fásítás jogszabályi hátterének hiányára panaszkodik a Békésmegyei közlöny szerzője 1878-ban, napra pontosan 140 éve. Mint írja, a befásítási törekvések ellenére sokan húzgálják ki a csemetéket a földből, ezért hatósági fellépés mellett érvel. 

Egy cikkel később már arról olvashatunk, hogy az aradi ügyvédek milyen érdekek mentén igyekeznek elérni azt, hogy megkapják tiszteletdíjjukat, majd Omazta Szilárd volt honvéd csabai pós-mesterre emlékezik a lap.

 

1878 május 16, Békésmegyei Közlöny. Forrás: Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis
 

 

Érdemes átfutni ugyanezen lapszám hirdetési felületét és elidőzni azon, milyen reklámokkal bombázták akkoriban a csabaiakat. Olvashatunk például a Mellköhögés gyógyításáról, arról, hogy 4 forintért micsoda csizmák kaphatók és a korabeli szépészeti szerekről is.

 

1878 május 16, Békésmegyei Közlöny. Forrás: Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis

 

Cirka 19 évvel későbbről származik az alábbi hirdetés, amely egy ma is igen aktuális kérdést boncolgat: a jégkár elleni biztosítást. (A mai kor problémáiról ide kattintva olvashat.)

 

1897 május 16, Békésmegyei Közlöny

 

Ugyanez az év, csak épp Budapest: a Vasárnapi Ujság korabeli lapszámát Pozsonynak és Mária Terézia koronázásának emlékére állított szobrának szentelték, amelyet az újság 20. számának kiadása előtt nem sokkal avattak fel. A cikkek egymás után boncolgatják hol magát a műalkotást, a szobrász munkásságát, hol az uralkodónő pozsonyi látogatását. 

 

 
1987 május 16, Vasárnapi Ujság. Forrás: Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis

 

Egy évvel később: a Mikszáth Kálmán által szerkesztett Országos Hírlap a parlamenti határozatokat vesézi ki, kitérve a “ravasz” költségvetésre, arra, hogy a hadügyminiszter milyen arcátlanul sokat kér új hajókra, de szó esik a bácsmegyei időközi választásról, de arról is, hogy a fiumei kormányzó a következő választásokkor találkozni óhajt a horvátokkal. 

 

1898 május 16, az Országos Hírlap címlapja. Forrás: Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis

 

A századfordulón túl már találni “zsarumagazint” is, amely kivételesen nem a bűnözésről, hanem a korabeli tűzvizsgálati technikákról ír. 

 

1909 május 16, Csendőrségi Lapok. Forrás: Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis

 

Vissza Békés megyébe, hiszen 1922-ben szenzációsnak ígérkezett a Bucsukeringő című operett, hiszen már a jegyeket is jó előre elkapkodták. 

 

Színházi program 1922 május 16-áról, a Körösvidék című napilapból. Forrás: Hungaricana

 

Hogy átfogó képet adjunk, íme egy sporthír öt évvel későbbről: 

 

Békésmegyei Közlöny, 1927 május 16. Forrás: Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis

 

79 évvel ezelőtt épp május 16-ra esett pünkösd. Békéscsaba polgármestere, Jánossy Gyula akkor nagycikkben szólította meg a város lakosságát, de a Békésmegyei közlöny akkori lapszáma írt az új gyulai és csabai bírákról is, sőt, szólt egy újkígyósi vállalat botrányáról is.

 

 

A Békésmegyei Közlöny 1937 május 16-i címlapja. Forrás: Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis
 
 
 
 

 

Nagyot ugrunk előre az időben, egészen 1978-ig, méghozzá a Békés Megyei Népújságig, amely arról sámol be, hogy Szarvason tartották az úttörő szakkörök megyei kiállítását, de a lap egyik szerzője arról is ír, hogy mennyire szokatlanul hideg van a hónap közepén (a hirtelen jött lehülés talán ma is aktuális). Majd kitérnek a gyermekek munkára nevelésére és szó van az érettségi vizsgákról is. 

 

1978 május 16, Békés Megyei Népújság. Forrás: Hungaricana

 

Képzeletbeli időutazásunk utolsó állomása a Csabai Mérleg 1997-es száma, amelyben egy strandszerető polgár tesz javaslatokat arra, hogyan lehetne másképp/jobban működtetni az Árpád fürdőt. (Végső soron van, ami nem változik – a szerk.)

 

1997 májusa, Csabai Mérleg. Forrás: behir.hu
Megosztás:

Címke: , , , , , , ,