A nap sztorija – Ma van a nemzetközi Star Wars Nap

2018. május 4. 15:43 | Diós Zsolt

Idén immár hetedik alkalommal ünnepeljük ma, május 4-én a nemzetközi Star Wars Napot, vagyis a filmtörténet meghatározó űr-operájának, háromszoros trilógiáját. A rajongók ezen a napon világszerte összejöveteleket, jelmezes felvonulásokat tartanak. Tehát ha valaki ma az utcasarkon belebotlik Darth Wader-be, az olyan nagyon ne ijedjen meg. A dátum eredete egy angol szójáték, melyet természetesen már a politika is felhasznált. Ismerkedjünk meg a nemzetközi Star Wars Nap történetével.

 

 

Szójáték és médiabaki

George Lucas (forrás: nme.co

A május igen zsúfolt hónap a Csillagok háborúja rajongók életében – már ami az ünnepeket illeti. A nagy sikerű filmek atyja, George Lucas 1944. május 14-én született; a Star Wars saga első hat filmjét májusban mutatták be.

Ezen felül 2011-ben a rajongók kitalálták, hogy május 4-e legyen a Star Wars Nap, ennek oka egy angol szójáték. Ugyanis a Csillagok háborúja filmek legismertebb mondata így hangzik:

„Az erő legyen veled!” eredetileg pedig így: „May the force be with you!”, amelyet a rajongók „May the fourth be with you!”-vá (Május negyedike legyen veled!) alakítottak.

Erre még ráerősített egy médiabaki. 2005-ben a német N24 hírcsatorna A Sith-ek bosszújának bemutatója apropóján interjút készített George Lucas-szal és megkérték, hogy mondja el a híres filmes mondatot. Ezt a fordító úgy fordította le németre, hogy „Am 4. Mai sind wir bei Ihnen“ („Május negyedikén Önökkel leszünk.“)

A rajongóktól indult kezdeményezés mellé idővel odaállt a gyártó is és közösségi oldalain ezen a napon elkezdte használni a #StarWarsDay hashtaget.

 

 

A politika is bejelentkezett

A politikacsinálók kampányaikba szeretik belecsempészni a kor aktuális kedvenceit. Ugyanis ezzel népszerűsíthetik terméküket, a jelöltet, a pártot. Így történt meg az, hogy az angol Konzervatív Párt 1979. május 4-én, mikor Margaret Thatcher-t megválasztották Nagy-Britannia első női miniszterelnökének, akkor egy hirdetést jelentetett meg a The London Evening News-ban a következő szöveggel: "May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations." (Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk.)

 

Margareth Thatcher (forrás:lachicharra.com)

 

 

A film rövid áttekintése

A következő néhány sort azoknak javasoljuk elolvasni, akik nem ismerik a Csillagok háborúja történetét. Mivel ilyen behir.hu olvasó feltételezéseink szerint nincs, ezért a jegyzetíró magának írja a mondatokat.

Csillagok háborúja történetét kilenc - eddig nyolc legyártott - mozifilm meséli el. Emellett további más animációs és mesefilm, könyv, képregény és videojáték mutatja be bővebben az eredeti filmek által létrehozott kitalált világot.

A filmek és a könyvek idegen világokban játszódnak, a fontosabb szereplők egy része – a mellékszereplőknek pedig nagy része – nem ember, hanem idegen fajokba tartozik – vagy éppenséggel droid –, a cselekmény mégis emberi jellegű.

A történetben keverednek a racionális alapokon álló sci-fi elemek valamint a meseszerű, mitikus vonások. Előbbire példa forradalmi küzdelem egy elnyomó rendszer ellen, űrhajók, idegen bolygók és lények. Az utóbbira pedig az emberfeletti hatalommal bíró harcos-tanító rendek, akik a világot összetartó, misztikus jellegű „Erőt” használják, továbbá a Jó és a Gonosz örök küzdelme vagy a legkisebb fiú győzelme).

 

A Jó és a Gonosz küzdelem (forrás: starwars.com)

 

 

Konklúzió

E jegyzet írójának véleménye szerint a Csillagok háborúja első epizódja, - mely 1977-ben került a mozivásznakra - nemcsak egy új, felnőtteknek szóló mesesorozat indulása volt, hanem az akkoriban zajló hidegháború egyik fontos mérföldköve is. Ez a film ugyanis olyasmit adott a keleti blokknak, a szocialista tábornak csúfolt képződménynek, azon belül is a magyar társadalomnak, hogy a mozi után hiába csattant el még több száz Leonyid Brezsnyev és Kádár János csók, a magyar fiatalok közül már mindenki Leia hercegnő és Luke Skywalker, esetleg Han Solo akart lenni.

A szocialista rendszer 13 év múlva összeomlott. Az életben győzedelmeskedett a Jó. A legkisebb fiú legyőzte a Gonosz birodalmat.

Star Wars Napra fel!

 

 

További programok »

Kultúra

Csabai származású a Richter Gedeon könyv írója

Richter – Richter Gedeon regényes életrajza címmel jelenet meg a napokban a békéscsabai származású, ám több évtizede a fővárosban élő Berényi Anna negyedik kötete. Az eredetileg közgazdász végzettségű alkotóval telefonon beszélgettem – tegeződő formában, hogy megkönnyítsük a kommunikáció menetét.
2021. június 24. 15:52
FEL