A nap sztorija – Jason Statham, az európai macsó

A behir.hu időutazó rovatának mai főszereplője egy olyan ember, aki bár színészként keresi a kenyerét, de szakmáját soha nem tanulta. Arcát baltával faragták, akár a modorát és a humorát, azonban ez nem vált a hátrányára. Volt válogatott műugró, futballista, harcművész, modell és utcai szélhámos. Filmes karrierje 20 éve kezdődött, rögtön a két legjobb alkotással. Mai hősünk Jason Statham, aki két évtized alatt újraértelmezte a nők korábbi ideálképét. Ismerjük meg Európa elsőszámú macsójának életútját!

 

 

Guy előtt

Jason Michael Statham napra pontosan 51 esztendeje, 1967 juliús 26-án született Londonban. Édesanyja, Eileen Yates varrónőből lett táncos, édesapja, Barry Statham pedig bárénekesként és utcai árusként kereste a betevőt.

Jason, a műugró (forrás: nyu.hu)

Hősünk Vinnie Jones-sal tanulta az élet rejtelmeit London utcáin. Barátja később az angol első osztályban focizott a Wimbledon színeiben, majd szintén a kamerák előtt folytatta pályafutását. Jason-t gyermekkorában a harcművészetek vonzották, majd öt éven keresztül volt igazolt labdarúgó. Ezután beleszeretett a toronyugrásba és tizenöt éves volt, amikor a shirebrooki műugró-csapatba került. Az ottani edzője később a brit ugrószövetségnél dolgozott, és mivel elégedett volt egykori tanítványával, javasolta hősünk felvételét a brit nemzeti műugró iskolába. 1985-ben fel is vették, vakmerő precizitása és nyugodt természete az ország legkiválóbb ugrói közé emelte – éveken át volt a brit válogatott tagja, de jó technikája ellenére sajnos látványos sikereket nem ért el. 1988-ban a szöuli olimpián tagja volt a brit toronyugró csapatnak, 1992-ben pedig 12. lett a világbajnokságon.

Hősünk később komoly helyi hírnévre tett szert, ugyanis az utcán lopott ékszerek és hamis parfümök  táskából való értékesítésével és szélhámoskodással próbált bevételhez jutni.

Az 1990-es évek közepén egy sportolókra szakosodott divatügynök szervezte be Jasont a French Connection’s vállalat reklámkampányba, melynek köszönhetően szerepelt a Levi’s tévéreklámjaiban is.

 

 

Guy és a siker együtt érkezett

Ki tudja, hogy milyen irányt vett volna hősünk élete, ha a szerencse nem pártol mellé. Történt ugyanis, hogy Guy Ritchie, a feltörekvő reklámrendező első nagyjátékfilmjének egyik legnagyobb befektetője a French Connection’s volt. Guy a londoni alvilágban játszódó történetéhez hiteles szereplőket keresett és a cég vezetője figyelmébe ajánlotta Jason-t, aki mint tudjuk, kisstílű gazfickóként is ismert volt. A rendező elhívta egy válogatásra, ahol az volt a feladat, hogy győzze meg Ritchie-t egy nyilvánvalóan hamis ékszer megvásárlására. Hősünk annyira lenyűgözte a rendezőt, hogy a neki kinézett kis szerep szinte főszereppé vált. Így került be Jason Statham A Ravasz az Agy és két füstölgő puskacső című filmbe és a filmtörténelembe, illetve vált korunk egyik legnépszerűbb színészévé.

A szerep, melyben szinte önmagát kellet adnia:

 

 

A film korszakalkotó remekmű lett, a ’90-es évek végének kultuszfilmje. Guy Ritchie mind a szakma, mind a közönség kegyeit elnyerte. Hősünk pedig ünnepelt filmsztárrá lépett elő. A következő, közös alkotásra nem kellett sokáig várni. A Blöff című mozi 2000-ben került a vetítővásznakra. A rendezőnek már nem kellett kalapoznia a pénzért, szinte szabad kezet kapott. Az olyan nagymenő, mint Brad Pitt pedig önként jelentkezett szerepért. Mellette szerepet kapott Benicio Del Toro és Dennis Farina is. Hősünk állta a sarat és a nagy nevek mellett is zseniálisat alakított.

A film egyik legjobb jelenete:

 

 

A Blöff 80 millió dolláros bevételt hozott és segített Jason-nek hollywoodi karrierjének elindulásában.

 

 

Guy után

Az ezredforduló után hősünk meghódította az Egyesült Államokat és az egész világot. A totális áttörést a Luc Besson által írt és Corey Yuen által rendezett film, A szállító volt, mely a sikereknek köszönhetően trilógiává vált.

 

Az első film átütő siker (forrás: mozistar.hu)

 

A Blöff után összesen 38 filmben vállalt többnyire főszerepet. Ezek közül kiemelkedik a Guy mesterrel 2005-ben forgatott Revolver, mely bármilyen jól sikerült alkotás, a közönség kegyeit nem tudta elnyerni. 2010-ben egymás után mutatták be a 13-as című, művészi igénnyel megkomponált thrillert, illetve a Feláldozhatók című mozit, melyben hősünk olyan egykori, nyugdíjas akciósztárok oldalán domborított, mint Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jet Li  és Dolph Ludgren. Vállalt független filmes szerepet, illetve a Gnomeo és Júlia című animációs filmben kölcsönözte Tybalt hangját. Játszott Robert De Niro és Clive Owen partnereként a Válogatott gyilkosok című filmben.

A nagy számok törvénye szerint ezek egy része kiváló mozi, egy része viszont felejthető alkotás. Azonban az vitathatatlan, hogy hősünk az ezredforduló utáni időszak egyik legtöbbet foglalkoztatott színészévé vált.

 

 

A kulisszák mögött

Hősük magánélete mentes a botrányoktól. A nőügyeiről is csak egészséges mértéken számolt be a sajtó. Annyit lehet tudni, hogy még a karrier előtt, 1997-ben ismerkedett meg a brit modellel, Kelly Brook-kal, akivel egészen 2004-ig alkottak egy párt. Ezután 2010-ig élte a szingli pasik szörnyű életét, majd 2010-ben ismerkedett meg Rosie Huntington-Whiteley modell és színésznővel, akivel kapcsolata a mai napig is tart. A pár első gyermeke, egy kisfiú 2017. június 24-én született és a Jack Oscar nevet kapta. A névadás is jellemző hősünkre, ugyanis a trendtől eltérően egyszerű, hétköznapi névvel bocsátották útjára gyermeküket. Pedig lehetett volna valami bibliai, valami bolygóközi vagy valami aktuálisan megmentendő élőlényneve is a gyermeknek – természetesen üzenet értékkel. Mi örülünk, hogy Jack Oscar-nak hívják és bízunk benne, hogy őt is baltával fogják a mi kedvünkre fazonírozni.

 

Rosie és Jason (forrás: cosmopolitan.hu)

 

Isten éltessen, Jason!

Megosztás:

Címke: , , , ,