A nap sztorija – Ez történt 1968. szeptember 6-án, Békés megyében

2018. szeptember 6. 14:36 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1968. szeptember 6-án megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma egy, a hamisítókat lejárató, de a besúgókat éltető anyag, a békéscsabai Széchenyi-ligetben kerékpározókról szóló írás és az Előre futballklub edzőjének példamutató nyilatkozata kerül reflektorfénybe. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2018-as kommentárok most sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

 

Zugmérők

"Se szeri, se száma azoknak az írásoknak, amelyekben a mindenkori illetékesek váltakozó sikerű harcot vívtak és vívnak - az illegális dohánytermelőkkel, a titkos pálinkafőzőkkel és árusítóival, a borhamisítókkal, az engedély nélküli árusítókkal és a zugmérőkkel.

A Bach-korszak idején, amikor minden Bécsnek ment, az adót a császári udvar kebelezte, be, a tiltott dohánytermelés még dicsőségnek számított, ellenállásként is minősülhetett.

Ma már elenyésző, szinte jelentéktelen a titkos dohánytermesztés. Kifizetőbb az állammal kötött szerződés, no meg ki csavar ma már cigarettát? Ki bajlódik dohányvágással? A házi szerkesztésű vágógépek, amiket házról-házra vittek a falusi estéken, majdnem kivétel nélkül a padlásra kerültek.

 

A hatalom a besúgóhálózatra is épített (forrás: blog.balja.hu)

 

Kevesebb a változás a bor-, pálinka-piacon. A magánbortermelőknek ma is érdeke, hogy borát ne adóztassa meg az állam, a titkos pálinkafőző azért tudja olcsóbban adni élesztőszagú pálinkáját, mert áruja után semmilyen terhet nem visel. A borhamisítók - sajnos nem is mindig magántermelők, hanem néha egyes szövetkezetek, sőt vállalatok - szintén jogtalan többlethaszon, nyereség érdekében „vegyészkednek”.

A hamisítóknak, zugmérőknek, titkos főzőknek egyetlen célja: a jogtalan nyereség. A közterhek viselése alól vonják ki magukat azzal, hogy nem fizetnek adót. Nem beszélve arról, hogy nálunk a népi hatalom zsebéből húzzák ki a milliókat.

A társkárokról pedig még nem is esett szó. Arról, hogy mennyi egészségre káros szennyeződés van a fazékban főzött pálinkában. Arról, hogy mennyire segíti az alkoholistákat és teszi szerencsétlenné a családjukat a zugmérő azzal, hogy már akkor árul, amikor még a kocsma zárva van, és bármilyen késő éjszaka hajlandó „vendégeit kiszolgálni”. A zugmérésben sokszor a fél fizetését is otthagyja a törzsvendég.

Még mindig él az a tévhit az ivósokban, hogy ez „házibor”, tehát jobb, még több pénzt is ér, mint a kocsmai. Holott a magántermelők és a zugmérők - sőt, egyes tsz-ek pesti, vidéki városi kiméréseinek az eladói manapság sem riadnak vissza egy kis „nyújtástól”. Még jobbik eset, ha jó bort gyengébb minőségűvel „nyújtanak” és nem csapvízzel.

Nélkülözhetetlen munkát végez a pénzügyőrség, amikor fáradhatatlanul igyekszik minél több adóforintot megmenteni az eldugott borok feltárásával, azzal, hogy lecsap a titkos pálinkafőzőkre, a lelkiismeretlen harácsolókra.
A pénzügyőröknek vannak segítőtársaik, hiszen a községekben már kialakulóban van egy józan állampolgári gondolkodású réteg, amely azt tartja igazságosnak, hogy a közteherviselésből ki-ki méltányosan vegyen részt. Ezek az emberek sokat tehetnek azért, hogy a falusi közvélemény egyre inkább elítélje, következetesebben tegye indexre a titkos kifőzdék pálinkáját, a lelkiismeretien kotyvasztok hamis borát."

A. F.

 

Mai kommentár: Az MSZMP megyei bizottsága és a tanács lapja nem először örvendezik annak, hogy egész szép besúgó hálózatot építettek ki az elvtársak. Mi meg annak örvendezzünk, hogy ez a háló azért sok helyen lyukasra sikeredett és kevesebb volt a spicli, mint a tisztességes ember. Ezzel természetesen nem az akarjuk sugallni, hogy a törvénytelen cselekedetek helyesek, mindössze a spionhálózatot és annak működtetőit ítéljük el.

 

 

A liget nem versenypálya

"A békéscsabai Széchenyi-liget bejáratánál nincs figyelmeztető tábla, hogy gyermekkocsival és gyalogosan a közlekedés életveszélyes. Pedig ide illene, ugyanis a gyalogosoknak szánt és sétálók részére készített, járdán szinte valóságos versenyt rendeznek nap mint nap a kerékpárosok.

 

A ligeti Sörház 1968-ból (forrás: csabaihazak.blog.hu)

 

A liget a város lakosságának pihenőhelye. Évszázados fáival, virágaival a csabaiak kedvence. Érthető tehát, ha hétköznap, ünnepnap mindig sokat látogatják, itt töltik szabadidejüket, ám az utóbbi időben ez egyre veszélyesebbé vált.

A város vezetői sokat tesznek azért, hogy még kényelmesebbé, szebbé tegyék a ligetet, hogy az emberek még szívesebben járjanak ki, azonban mindez hiábavaló, hogyha vannak egyes felelőtlenek, akik fittyet hányva a pihenni vágyóknak, zavarják a nyugalmat.

Jó lenne, ha a város vezetői most már szigorúbban fellépnének az ilyen rendbontók ellen, s nem ártana az sem, ha helyszíni bírságolással is fegyelmeznék őket."

 

Mai kommentár: 50 év távlatából úgy tűnik, hogy a rendszer vagy legalábbis az adott újságíró egyik legnagyobb ellensége a kerékpáros volt. Nem ez az első eset, amikor a biciklistákat mélységesen elitélő írást szemlézünk. A kerékpár a leghumánusabb, a leginkább környezetbarát közlekedési eszköz, amelyet ma is rengetegen használnak Békéscsabán, Békés megyében. A Munkácsy-negyed keretében felújított Széchenyi-liget pedig hamarosan újra várja a kikapcsolódni vágyó békéscsabaiakat.

 

 

A folytatás - sokkal jobb lesz!

"Három vidéki mérkőzésükből csak egy pontot tudtak szerezni a Bcs. Előre labdarúgói, s az NB II. tavaszi fordulójában szerzett ötpontos előny kettőre csökkent. Mi az oka a gyenge őszi rajtnak? - kérdezik most sokan a megyehatáron innen és túl.

Lapunk július 23-i számában értékeltük a lila-fehérek tavaszi szereplését. Megemlítettük, hogy az első helyet a jó erőnlét, a hullámzástól mentes egyéni teljesítmények, a küzdőképesség megszilárdulása hozta meg. Pillér Sándor edző kérdésünkre azt is elmondotta, hogy tisztában vannak azzal, nehéz őszi sorozat előtt állnak, hiszen első három ellenfelükhöz utazni kell.

Piller Sándor egy későbbi felvételen (forrás: 1912elore.hu)

Az előny jelentős - de nincs ok az elbizakodásra. Önelégültség nélkül, alapos felkészüléssel most már reális az a célkitűzés, hogy a bajnokságot az első helyen fejeztük be - állapította meg az edző.

– És most?

– A gyenge őszi rajt dacára is - ugyanez a véleményem - felelte Pillér Sándor. - De szeretném emlékeztetni a szurkolókat arra, hogy a Kiskunfélegyházát 2:1-re, a Pénzügyőrt 1:0-ra győztük le idehaza, s a Cegléd ellen is csak nagy küzdelemben nyertünk két góllal. Az első forduló eredményeinek fényében - más színezetet kapnak eredményeink. A kitűnő támadósorú Kiskunfélegyháza elleni döntetlen reális eredmény volt. A ceglédi vereségben döntő módon közrejátszott az ellenünk nagyon sokat tévedő játékvezető. A Pénzügyőr ellen viszont - Hegyes kitűnő játékvezetése mellett - megérdemelt vereséget szenvedtünk.

– Mi a különbség a tavaszi és a mostani csapat között?

– El kell ismernem, az együttes még nem érte el korábbi formáját. Noha az előkészületi mérkőzések jó részén, például az NB I-es Proleter Zrenjanin elleni 5:3-as győzelem alkalmával biztatóan játszott az Előre, most hiányzik a lendületesség, a pontos ősszjáték. Néhány játékos formája - Papp I, Németh, Zahorán, Batke, Schneider - nem kielégítő, Száraz és Mészár sérült. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ellenfeleink fokozott becsvággyal küzdenek ellenünk, a listavezető ellen. És ezt a fiúk saját bőrükön, bokájukon, sípcsontjukon érzik is,

– Mi a gólszegénység oka?

– A három idegenbeli mérkőzés komoly pszichikai megpróbáltatást jelent. Nagy a tét, sokan
már bajnoknak, nagy csapatnak kiáltották ki az Előrét! A fiúk nem mernek kockáztatni. Igazság, hogy a gyengébb szereplés miatt jó néhányon elvesztettek önbizalmukat. A szerencsével is hadilábon állunk. Sok helyzet maradt ki, például Németh ebben a bajnoki évben a Pasaréti úton lőtte 12. kapufáját. Tudjuk, látjuk, hogy a támadósor átütő erején kell javítanunk. Remélem, Száraz és Mészár csatasorba állásával fokozott javulás következik.

– Milyen az edzésmunka?

- Játékosaink hozzáállása kifogástalan. Nincs szó a csapategység megbomlásáról. Azoknál a játékosoknál, akik alkatilag „könnyebb fajsúlyúak”, s teljesítményükben visszaesést látok, csökkentettem a terhelést. Ez meg kell hozza javulásukat.

– Mit vár a folytatástól?

– Szeretnék emlékeztetni a januári szurkológyűlésen elhangzottakra. Akkor azt mondtam: játékosállományunk képes arra, hogy az idén ne legyenek kiesési gondjaink. Ennek ellenére ne építsünk légvárakat a csapat szereplésével kapcsolatban, mert a hiú ábrándok csak megbosszulhatják önmagukat! Megismerve az NB II. mezőnyét, magasabbra emeltjük a mércét. Tudtuk azt, hogy győzelmek, vereségek után, a küzdelmekben megerősödve, a szurkolók támogatásával nem délibáb a jó szereplés. És sikerült az első helyen zárni az első fordulót. De júniusban, júliusban korai az NB I/B- ről beszélni. A bajnokság nem jön tálcán. Ezért meg kell dolgozni, de meggyőződésem., hogy a Keleti csoport bajnokságát meg lehet nyerni!

– Hét mérkőzést játszunk idehaza, ötször utazunk, a riválisok hozzánk jönnek. Optimista vagyok! Tudom, sokan elkedvetlenedtek a szurkolók közül. Sokan - sokféle összeállítást javasolnak. Higgyék el a klub hívei, mi valamennyien azt szeretnénk, hogy az őszi szezon végén is első legyen az Előre. Ehhez kérjük támogatásukat, de kérjük azt is, maradjanak meg a realitás talaján.

– Hogy áll fel a csapat vasárnap?

– A KTE ellen javuló játékot, győzelmet, az elpártolt önbizalom visszatértét várom a Tóth – Bertók, Láza, Szűcs. Papp I, Kiss, Süle, Zahorán, Németh, Schneider, Batke (Papp II, Száraz, ha rendben lesz) összetételű csapattól. Az első helyet, könnyebb 15 mérkőzés után kivívni, mint az őszi fordulóban megtartani. Mi mégis megpróbáljuk! Ígérjük: a folytatás  a rajtnál sokkal jobb lesz!

 

Mai kommentár: Ritkán szemlézünk sporthíreket, de ez az anyag adta magát, ugyanis párhuzamot lehet vonni az 1968-as és a mai szezonkezdettel. 50 éve, az akkori NB II. a mai NB III-nak felelt meg. Az őszi folytatást az élről várták a csabaiak, de nem úgy sikerült, ahogy azt a sportszerető közönség elvárta, ezért volt kénytelen Piller mester nyilatkozni a Népújságnak. 2018-ban mondhatjuk azt, hogy repülőrajtot vettek a lilák. Hét mérkőzésből 4 győzelemmel, 2 döntetlennel és 1 vereséggel a tabella második helyezettje a csapat, így Boér Gábor vezetőedzőnek nem kell magyarázni a bizonyítványt. Azonban elmondhatjuk, hogy Piller tanár úr önkritikus, szerény nyilatkozatát ma, 2018-ban az összes futballban nyilatkozó szakvezető megirigyelhetné és példát vehetne róla.

 

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1968. szeptember 6-ai Békés Megyei Népújság címoldalán jelent meg Negyven új lakó címmel, a képaláírás pedig a következő volt: Az augusztus elején átadott 40 lakás majd mindegyikéi beköltöztek már a lakók a gyulai Budrió-telepen. A víz, villany rendben, most a gázhálózatot építik, a csőfektetésnél tartanak.

 

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

FEL