A nap sztorija – Ez történt 1968. október 5-én, Békés megyében

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1968. október 5-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma a Békés megyei Moziüzemi Vállalat filmajánlójára, egy lelkes téglagyári munkásasszony történetét bemutató beszámolóra és egy jegyzetre – mely ma nem jelenhetne meg – esett a választásunk. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2018-as kommentárok most sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

 

A karácsony eseménye: az Egri csillagok bemutatója

Mit látunk a megye filmszínházaiban december végéig ?

“Borka József, a Békés megyei Moziüzemi Vállalat igazgatója a napokban sajtótájékoztatót tartott a negyedik negyedév programjáról a vállalat új akcióiról, terveiről. Elmondotta, hogy októbertől december végéig kiemelkedő filmek egész sorát vetítik a megye filmszínházaiban, reméli, hogy az érdeklődés is ugrásszerűen megnövekszik. Újból láthatja a közönség a filmtörténet nagy alkotását, az olasz Cesare Zavattini és Vittorio de Sica közös művét, a Biciklitolvajokat, mely 1958-ban Brüsszelben a minden idők legjobb 12 filmje között a harmadik helyre került. Szintén az októberi program eseménye a Fejlövés, Bacsó Péter filmdrámája, mely a mai fiatalok felelősségérzetét boncolja. Jön a Próféta voltál, szívem című Somogyi- regényből készült magyar film Darvas Ivánnal a főszerepben, a Tavasz az Oderán, Kazakievics ismert regényének szovjet film- változata, a Bilincs és mosoly című amerikai film, Paul Newmannal a főszerepben, mely egy büntetőtábor belső légkörét és antihumánus embertelen fegyelmét tárja fel megdöbbentő erejű képsorokban.

 

Zenthe Ferenc, Pándy Lajos, Várkonyi Zoltán, Sinkovits Imre, Bárdy György és Venczel Vera a forgatáson (forrás: szinhaz.org)

 

A november eseményei közül kiemelkedik a Kortársaink című szovjet filmdráma. A rendező, Rajzman izgalmas, értékes filmet alkotott, mondanivalója nálunk is időszerű. Diderot azonos című regénye alapján készült francia film Az apáca, a novemberi filmműsor jelentős eseménye, főszereplője: Anna Karina. Olasz film A hét Crevi-testvér, cselekménye a második világháború idején játszódik s egy bátor olasz család antifasiszta ellenállását idézi. December feltehetően legnagyobb sikere Gárdonyi Géza Egri csillagok című halhatatlan regényének színes, szélesvásznú filmváltozata lesz, melynek forgatásáról lapunk is rendszeresen tájékoztatta olvasóit. Decemberben vetítik még a Lombhullás című grúz filmet, mely a grúz fiatalság morális problémáira keresi a válaszokat, művészileg igen figyelemre méltó eszközökkel.

A könnyebb műfajt is sok átlagosnál jobbnak minősíthető film képviseli a negyedik évnegyedben. Ilyen lesz – többek között – a Lövések a kottára című román musical a Ne ingereljétek a mamát! című olasz vígjáték, a Mi lesz veled, Eszterke? című magyar és a Tíz kicsi indián című angol vígjáték.

A vállalat igazgatója tájékoztatta a sajtót arról is, hogy megkezdik a hármas évforduló megünneplésének előkészületeit, filmakciókat, ünnepi filmsorozatokat állítanak össze és szerveznek meg. Tervezik több munkásmozgalmi film felújítását, közöttük a Vízivárosi nyár, a Puskák és galambok, a Pár lépés a határ, a Megöltek egy lányt és az Álmatlan évek című sikeres alkotásokat.

Végül: a negyedik évnegyed kisfilmjei szintén érdekesek lesznek a mozilátogatók érdeklődésére. Bemutatják Kiss Józsefnek Uitz Béláról, Bokor Lászlónak Münnich Ferencről készített filmjét, és a Forgószél című kisfilmet, melyben újszerű filmművészeti eszközökkel a még ma is élő forradalmár veteránok idézik vissza harcaikat.”

 

Mai kommentár: A Moziüzemi Vállalat igazgatója természetesen nem volt annak a tudásnak a birtokában, mint mi 2018-as olvasók. Azokból a filmekből, melyekkel 1968 negyedik negyedévében várták a Békés megyei nézőket, igazából két alkotás maradt meg az utókornak, a ma még is zseniális Biciklitolvajok és az egyik legnagyobb klasszikus, magyar filmes adaptáció, a Várkonyi Zoltán által rendezett Egri csillagok. A film angolszász területen a Stars Of Eger címmel volt látható, közel tíz évvel a Csillagok háborúja sorozat első filmje előtt. A Lombhullás című grúz dráma, a Lövések a kottára című román musical és a Forgószél című – az akkor még élő Münnich Ferencről készített – film pedig a feledés homályába veszett.

 

 

A politikai irodalom terjesztője

“Akkor már tizenkét éve a téglaprésnél dolgozott. Hibszki Andrásné, amikor 1962-ben a békéscsabai Il-es számú téglagyár propagandistája, a politikai irodalom terjesztője lett. Nehézen vállalta ezt a pártmegbízatást.

– Hátha nem tudom úgy teljesíteni, ahogy elvárják tőlem – szabadkozott, amikor a pártvezetőség beszélt vele, bár egyáltalán nem akarta magát kivonni a pártmunka alól, sőt megtiszteltetésnek vette a bizalmat. Csak attól félt, hogy a feladat meghaladja az erejét.

Olvasni jó! (forrás: FORTEPAN)

A pártvezetőség azonban őt tartotta a legmegfelelőbbnek. Egyrészt azért, mert szeretett vitatkozni politikai kérdésekről, logikus érveléssel sokszor leszerelte a téves nézeteket és az igazságról meg tudta győzni munkatársait.
Mint terjesztési felelős, kezdetben alig tudott eredményt felmutatni. Előbb meg kellett ismernie az emberek érdeklődési körét, csak aztán tudta ajánlani a Kossuth Könyvkiadó igen széles skálán mozgó kiadványait. A téglaprésnél eléggé helyhez kötött volt, ezért műszak után sokszor bent maradt a gyárban, hogy minden üzemrészbe eljusson és találkozzon dolgozótársaival.

Amikor – betegség miatt – az üzemi fürdő kezelésére osztották be, akkor már könnyebbé vált a dolga. Nap-nap mellett sok emberrel találkozott. Nem is volt annyira helyhez kötve. Mindenki hamar tudomást szerzett arról, hogy ő az, akinél könyvek után lehet érdeklődni.

Nemrég hivatalsegédi és takarítónői beosztásba került, egyúttal – társadalmi munkában – szakszervezeti könyvtáros lett. Itt már sokan felkeresik, hogy megkérdezzék: nincs-e valamilyen újdonság? Kivisznek könyvtári könyvet és ha megtetszik valamelyik Kossuth-kiadvány, megveszik. Válogathatnak belőle. Vagy megnézik a Könyveink című tájékoztatót – ami egyébként a fürdőben is megtalálható – és annak alapján előre megrendelik azt a könyvet, amelyik érdekli őket.

Persze Hibszki Andrásné nem „csendes szemlélő” csupán. Mivel már jól ismeri az igényeket, ő maga javasolja, hogy ki mit válasszon. Ne érjen senkit csalódás.

Egyre inkább szokássá válik, hogy név- és születésnapokon vagy más események alkalmából könyvet ajándékoznak egymásnak, esetleg a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek. Ilyenkor is tanácsot ad. Nem mindegy, hogy ki kapja az ajándékot. Néha még a kötés is számít.

Sokszor kérdezik tőle: – Nincs valami szép könyved ajándékba? Hibszki Andrásnétól aligha hallott valaki még elutasító választ, ha kéznél éppen nincs is, van a Kossuth Könyvkiadó megyei kirendeltségénél.

Nem nagy fáradság, elmegy érte. Körültekintő és figyelmes munkájának köszönhető, hogy az idén 9 hónap alatt több mint 10 ezer forint értékben vásároltak tőle könyveket. Sokan az érvek során egész szép kis könyvtárat rendeztek be maguknak otthon, így többek között Kukuk Györgyné és Szukenyik Mihályné présházi dolgozó, Darabos Dorottya KISZ-titkár, ifj. Wéber István esztergályos, Farkas János vontatóvezető és még sokan mások. Orvos Andrásné például egy-egy évben több száz forint értékű könyvet vásárol.

És a politikai könyvek terjesztéséhez már mások is segítséget nyújtanak. Elismeréssel lehet beszélni Pszota Frigyesnéről, a fürdő mostani kezelőjéről, Kelemen Györgynéről, aki a pártalapszervezet vezetőségi tagja és ágit. prop. felelőse, Kerekes Ibolya cseréposztályozóról. Mindhárman a saját környezetükben fejtenek ki tevékenységet, jó együttműködésben Hibszki Andrásáéval.

Huszár Pál, a gyár pártalapszervezetének titkára röviden így határozza meg a politikai irodalom olvasásának jelentőségét:

– Olyanokkal könnyebb együtt dolgozni, akiknek azonos az elvük az élet, az emberi kapcsolat sok-sok kérdésében. Így jobban megértjük egymást.

Az a hangulat, ami az utóbbi 2-3 évben kialakult, igazolja az egyetértést. S ennek nyomán növekedett a munkakedv. A termelési eredmények azelőtt nem voltak kielégítőek, most már a legjobbak közé tartozik a gyár. Minden valószínűsége megvan annak, hogy az Élüzem cím eléréséért folytatott verseny sikerrel zárul majd.

Hogy mennyiben van ebben szerepe a politikai irodalom terjesztésének, azt százalékokban aligha lehetne kifejezni. De az bizonyos, hogy az olvasás formálta, gondolkozásban közelebb hozta egymáshoz az embereket. S ez nem kis mértékben Hibszki Andrásné érdeme.

Pásztor Béla

 

Mai kommentár: Az volt a nagy szerencséje a Kádár János fémjelezte rendszernek, hogy voltak Hibszki Andrásnék, akik sok esetben a családjuktól raboltak időt és önszántukból, társadalmi munkában terjesztették a szocialista igét. A munkások előtt természetesen nagyobb hitele volt egy hivatalsegéd és egyben takarítónő munkatársnak, mint a vállalati pártalapszervezet vezetőjének. Abban csak reménykedünk, hogy a pártban fontos szerepet betöltő Huszár Pál nem csak nőnapon, de Hibszki Andrásné név és születésnapján, sőt András napon is meglepte egy-egy virágcsokorral vagy legalább egy-egy izgalmas politikai irodalom témájú könyvvel.

 

 

Meglepetés

“Mini a divat. Tavalyi kabátom alapos vizsgálata után úgy döntöttem, elviszem a Békéscsabai Méretes Szabók Ktsz-hez felhajtatni. Elvégre az ember haladjon a korral.

Amikor megállapodtunk a felvarrás nagyságában, megkérdeztem, mikor lesz kész.

– Három-négy hét múlva.

Már ez is furcsa volt, de gondoltam: sebaj, még süt a nap és meleg van, ráér.

– És mennyibe kerül? – bátorkodtam megkérdezni, mivel nem mindegy, milyen mélyen kell a pénztárcába nyúlni.

– Azt kérem, előre nem tudjuk megmondani, majd ha készen lesz.

 

Elszabták az árakat?
(forrás: FORTEPAN/Urbán Tamás)

 

Kissé vegyes érzésekkel távoztam tehát, de a kabátot otthagytam. Eltelt a négy hét. Készen lett, éppen jó, úgy ahogyan elképzeltem. Csak amikor fizetésre került a sor, jött a meglepetés: nyolcvanegy forint, hatvan fillér.

Mondhatom, nagyon meglepett. Ennyi munkáért bizony sokalltam. Amikor reklamáltam, ez volt a válasz:

– Kérem, négy órát dolgoztak rajta.

Magam is tudok varrni, így nem volt nehéz megállapítani, hogy ez a munka gyakorlott szabónak, legfeljebb egy órát jelent. Mit dolgoztak hát rajta, négy órán át?

Legalább előre közölték volna a munkadíjat, mert az ilyen meglepetéseket senki sem szereti. Én legalábbis megfogadtam: többet ilyen „szolgáltatást” nem kérek ettől a szövetkezettől!

 

Mai kommentár: 2018-as szemmel azért érdekes a jegyzet, mert ma már ilyet és így nem lehet megírni. Ma, amennyiben létezne a Békéscsabai Méretes Szabók Ktsz., akkor a szövetkezet minimum hitelrontásért perelné be az anyagot közlő médiumot. 1968-ban viszont gond nélkül megjelenhetett. A közlést követően, vélhetően a kisipari termelőszövetkezet vezetője kinyomozta, hogy kik lehettek az „elkövetők”, majd lekiabálta a fejükről a műbőrkalapot. A népharag három napig tartott, utána minden folytatódott tovább. 

 

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1968. október 5-ei Békés Megyei Népújság hátoldalán jelent meg Asszonyok egymás között címmel és a Magának is fáj a dereka..? képaláírással.

 

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

Megosztás:

Címke: , , ,