A nap sztorija – Ez történt 1968. július 11-én, Békés megyében

2018. július 11. 13:45 | Diós Zsolt

 A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1968. július 11-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők és a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma a szarvasi fiatalok szórakozási lehetőségéről szóló anyagot, egy népnevelő jegyzetet a vandálokról, a gyulai gyógyszálló építéséről szóló beszámolót, harmatgyenge, vidámnak szánt iskolai eseteket és egy, a Ferencváros Békés megyei fellépéseiről szóló rövid hírt választottunk, természetesen a mai kommentár sem marad el. Jó szórakozást kívánunk!

 

 

Ifjúsági találkozó Szarvason - „Körös-parti randevú" - Lampionos csónakfelvonulás

"A KISZ megyei és szarvasi városi bizottsága a IX. VIT tiszteletére vasárnap ifjúsági találkozót rendez Szarvason. A Vajda Péter Művelődési Házban nagygyűlést tartanak, melynek szónoka Fabulya Balázs, a KISZ megyei bizottságának titkára lesz. Az erzsébetligeti kerthelyiségben „Fesztivál Ki mit tud” vetélkedőt rendeznek, a sportpályán válogatott női labdarúgó-mérkőzés, a strandon pedig tréfás játékok szórakoztatják majd a részvevőket. Az ünnepség színpompás mozzanata lesz a Körösön rendezett lampionos csónakfelvonulás. Az estét a fiatalok VIT-báljával zárják.

 

Látkép a szarvasi Kőrös-hídról (FORTEPAN/VÁTI)

 

Szombatonként „Körös-parti randevú” címmel rendszeresen összejönnek a szarvasi fiatalok a városi KISZ üdülőtelepén. A Körösben hűs víz, fürdési, csónakázási lehetőség, esetenként pedig vidám ritmusú beat-zene várja a fiúkat és lányokat Természetesen a szórakozási lehetőségeket munkával teremtették meg. A partoldal megerősítése, a csónakház és öltözők rendbe hozása, építése, a parkírozás csaknem ötszázezres költséggel, javarészt társadalmi munkával készült. A Szarvasi Állami Gazdaság fiataljai különösen kivették a részüket a munkából."

 

Mai kommentár: Hetente visszaköszön egy-egy hír a szarvasi fiatalok szórakozásáról, időtöltéséről. Nézzük meg a hír első részét, mely egy vasárnapról szól: ifjúsági találkozó, nagygyűlés, KISZ titkár, kerthelyiség, Ki-mit-tud, válogatott női labdarugó-mérkőzés, tréfás játékok a strandon, lampionos csónakfelvonulás, VIT-bál. Úgy tűnik fenékig tejföl volt 1968-ban a szarvasi fiúk és lányok élete. Bár a hír második részéből már kiderül, hogy a felhőtlen szórakozás árát, a Körös-parti randevút társadalmi munkában megfizették a fiatalok.

 

 

Ember és világa - Beszélgetés egy vandállal

- Jónapot, jónapot. Ej, mit tetszik művelni?

- Nem látja? A buszmegálló tábláját hajlítgatom. Masszív lakatos- munka. Nyomorgatom, hogy majd belé szakadok. Szeretném letépni, de ahhoz most gyengus vagyok. Sokat túlórázunk, a Fehér Tinóban, a cimborákkal. Ha tuti a kondim, fél kézzel rángatom ki az utcai szeméttartókat a betonzatból! Sajna, már kalandozni is kell.

- Micsodát?

Vandál elvtárs bilincsben (forrás: FORTEPAN/BRFK)

- Más utcákba, kerületekbe ruccanni, mert az enyémben fogytán minden, ami ép. Persze ez a csórébbik szórakozásom, mármint a busztáblák, szeméttartók, facsemeték. A telefonfülke az igazi csemege, a konfekt! Mikor benyitok, olyan édesdeden csüng a hallgató a zsinóron, akár magzat az anyjáén. Elvezettel leemelem, zümmögtetem, búgatom, hadd tegye utoljára még, aztán egy rántás, hogy beleborzongok a gyönyörűségbe és - vége. A kagylót elhajítom vagy odaadom barkácsoló haveroknak.

- Nem fáj a szíve?

- Akkor nem csinálnám.

- De a telefon létkérdést Tűz, árvíz, betörés, életveszély. 

- Nem az én tüzem, árvizem, betörésem, életveszélyem. Csak egy dühít. Azelőtt a járókelők messze kerültek, ha szórakozni láttak, most meg a rádió, a tv meg a lapok izgatására megváltoztak. Ha egy rámszól, a többi is melléáll. Sok lúd disznót győz. Rendőrt hívnak. Olykor meg is gyepálnak. Hát igazság ez; sokan egy ellen?

- Érthető a felháborodásuk. Hiszen amiket maga művel! Tudja, hogy még az állatvilágban is szent a közösség érdeke

- Kikérem magamnak! Én ember vagyok!

 

Mai kommentár: Az elmaradhatatlan népnevelő írás a vandál foglalkozású emberről szól. Ő az, aki büszkén meséli el tetteit, majd dühösen kitér arra, hogy ma már bizonyos járókelők rászólnak, rendőrt hívnak és bizony időnként meg is gyepálják. Megint egy szép tanmese a közvagyont vigyázó proletárokról.

 

 

Elkészült a gyulai SZOT Gyógyszálló UNlVÁZ-szerkezetének szerelése

"Gyulán jó ütemben halad a 400 személyes SZOT Gyógyszálló építése. A 8 emeletes, földgázfűtéses szálló UNIVÁZ-szerkezetének szerelése befejeződött s jelenleg a homlokzati paneleket helyezik el az épületen. Hamarosan hozzálátnak a belső szerelési munkákhoz is. A 40 millió forintos beruházás megvalósítását 1969 szeptember végére tűzték ki. A beruházók azonban szeretnék meggyorsítani a munkát, s 1969 nyarára átadni rendeltetésének az Alföld egyik legszebb gyógyüdülőjét.

 

A gyulai SZOT gyógyszálló (forrás: gyulaianno.hu)

 

Gyulán újabb előkészületek folynak egy 600 ágyas gyógyüdülő építésére. Kiderült ugyanis, hogy a nagyobb létszámú szálló üzemeltetése sokkal gazdaságosabb."

 

Mai kommentár: Nagyon hinnie kellett az újságíró-elvtársnak a szocializmusban, ha a gyulai SZOT Gyógyszállóról papírra merte vetni a következő sort: az Alföld egyik legszebb gyógyüdülője. Az utóbbi időben sokat tettek annak érdekében, hogy ráncfelvarrások sorával javítsanak a látványon, de valljuk be, alapból ronda az épület.

 

 

Szünidei vidámságok

Újból elmúlt egy iskolai év és megkezdődött a szünidő. Derűs útravalóul nyújtjuk át a vakáció ezernyi élményt jelentő hétköznapjaira az oktatási évadban feljegyzett diáktörténeteket, s ráadásul a frissen érkezett szünidei vidámságainkat.

 

Elsős Ági aranymondásai

Ági az iskolaév végén érdeklődve forog a konyhában édesanyja körül. Csodálkozva nézi, hogy anyja ma másképp tisztítja a burgonyát, mint eddig.

- Anyu - kíváncsiskodik - mért így pucolod a krumplit?

A mama felvilágosítja:

- Azért szívecském, mert ez új krumpli.

Ági az orrocskája hegyére teszi a mutatóujját, aztán rövid gondolkodás után megkérdezi:

- Nem értem. Hát eddig használtat ettünk ...?

* * *

A kiváló bizonyítványt kapott Ágit szünidőre meghívja falun élő nagynénje. A néni első nap estefelé kiviszi Ágit az istállóba és megmutatja neki a tehén- fejest.

- Gyere, kislányom - invitálja -, próbáld meg te is a fejést.

Ági húzódozik:

- Olyan nagy ez a tehén. Nem lehetne inkább a bocit... ?

 

Figyelmes Ferdinand feljegyezte...

Figyelmes Ferdinánd a különös iskolai dolgozatokat bújja, és a furcsaságokat feljegyzi az utókor számára, íme, ez évi gyűjteményéből a legérdekesebbek:

New York azért marad el az időszámításban a greenwichitől, mert Amerikát később fedezték fel.

* * *

Az Északi-sarkon jégsapka van. Körülötte helyezkedik el az Északi-Jeges-tenger. Az élőlények közül csak pingvinek és sarkkutatók élnek itt. Az utóbbiak úgy fáznak, hogy még mosdáskor is kesztyűt húznak.

* * *

A pápák mindig Rómában laktak, agglegények voltak, s ez a szokás apáról fiúra szállt.

* * *

A kör sarkok nélküli zárt görbe vonal, azért zárt, hogy ne tudjuk, hol kezdődik.

* * *

A piramisok a fáraók sírjai voltak. Egy sírterem meg egy étterem volt bennük, és számtalan folyosó, hogy a későbbi kutatókat megtévesszék.

 

Balatoni sellő

Gyöngyike az érettségi után Balatonföldváron nyaral. Harmadik nap találkozik két volt osztálytársnőjével, s izgalmas kalandját meséli:

- Képzeljétek, amikor éppen a mély vízben úsztam, görcsöt kaptam s éreztem már, hogy süllyedni kezdek. Segítségért kiabáltam. Még annyit láttam, hogy hat kéz nyúlik felém ... de nem tudtam, melyiket fogjam meg.

Jutka közbevág:

- Na és végül, melyiket fogtad meg?

- Azt, amelyiken nem volt jegygyűrű!

 

Mai kommentár: Szegény gyerekek, élvezik a szünidőt, szegény anyukák és apukák örülnek, hogy esténként nem kell a kölykökkel tanulni, erre a párt és a tanács lapja humorosnak szánt formában, de mégiscsak arra figyelmezteti a családot, hogy hamarosan szeptember. Ejnye, ez nem volt szép!

 

A Ferencváros Orosházán

A hét végét a Ferencváros labdarúgó-csapata Békés megyében tölti. Szombaton, július 13-án 17.30 órai kezdettel az FTC Orosházán vendégszerepei a Kinizsi csapata ellen. Az itt is nagy népszerűségnek örvendő fővárosa együttes a következő össze állításban szerepel: Géczi - Novák, Bálint, Medgyesi, Juhász, Havasi, Karába, Szőke, Albert, Rákosi, Katona. Tartalék: Takács, Horváth, Mezei, Füsi.

 

A Ferencváros csapata (forrás: magyarfutball.hu)

 

A zöld-fehérek másnap Békéscsabán, a VTSK elleti lépnek pályára.

 

Mai kommentár: Szép dolog, hogy a fővárosi klub a sportágat népszerűsíti vidéken. Az itt élők a Békéscsabai Előre első osztályba jutásáig kizárólag ilyen esetekben láthatták kedvenceiket élőben. Igazán szép dolog, hogy szombaton Orosházán, vasárnap Békéscsabán lép pályára az 1967-68-as szezon magyar bajnoka. Ennek ellenére hakni szaga van.

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

Kultúra

Újra fúvószenétől volt hangos Békéscsaba főtere

Idén immár 33. alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Zenei Ifjúsági Találkozó és Fúvószenekari Fesztivált.  A ZENIT augusztus 16-tól 18-áig változatos és színes programkínálattal, több helyszínen várta a zenekedvelő közönséget. A hivatalos megnyitót pénteken este tartották.
2019. augusztus 17. 17:00
FEL