A nap sztorija – Ez történt 1968. augusztus 3-án, Békés megyében

2018. augusztus 3. 15:21 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1968. augusztus 3-án megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma egy, a Békéscsaba idegenforgalmával foglalkozó beszámoló, egy a gyulai gyógyfürdő átadásáról szóló hír, egy, a csabacsűdi nyugdíjasklub megalakulásáról szóló tudósítás és a békéscsabai használtautó-börzét beharangozó anyag került válogatásunkba. Természetesen a 2018-as kommentár most sem maradhat el. Jó szórakozást kívánunk!

 

Nem "jellegtelen, poros alföldi város”
Békéscsaba idegenforgalmáról tanácskoztak

"A Békéscsabai Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának tegnapi ülésén élénk vita alakult ki a megyeszékhely idegenforgalmáról tartott tájékoztató fölött. Békéscsabát sokan még ma is „jellegtelen, poros alföldi város”-ként tartják számon. Ez azonban tévhit. Igaz, hogy nincs olyan történelmi patinája, és kevesebb idegenforgalmi érdekességgel rendelkezik, mint például Eger vagy akár Gyula, de az elmúlt 250 év emlékei, a napjainkban tapasztalható gyors ütemű fejlődése mégis lehetőséget nyújt a város propagálásához.

Békéscsaba főtere (forrás: FORTEPAN/Magyar Rendőr)

A város fennállásának 250. évfordulója alkalmából rendezett kulturális, sport- és egyéb megmozdulások ráterelték a figyelmet a Viharsarok központjára. Szerény terjedelmű, de ízléses kivitelű, a város nevezetességeit bemutató színes prospektus. Az év első felében 6000-re emelkedett a vendégnapok száma. Mindez biztató, és az idegenforgalom felpezsdülését jelzi.

Ahhoz azonban, hogy állandósuljon és növekedjen a vendégjárás, az eddiginél jobban ki kell használni a lehetőségeket. Szóba került a tanácskozáson, hogy a magyar-román határ megnyitása után jelentős turistaforgalomra számíthat Békéscsaba. Az épülő szállóval együtt is kevés lesz majd a hotelszoba. Mielőbb ki kell jelölni tehát egy megfelelő területet autó-kemping céljára. Legalkalmasabbnak a KISZ-tábor környéke mutatkozik. Bővítésre vár az anyagban gazdag Munkácsy Múzeum, szobrokat érdemelnének az új lakótelepek, parkok. Kevés az igazán városias fényreklám és nagyon elkelne egy tájjellegű népművészeti pavilon vagy bolt is.

A sok hasznos javaslat feldolgozására, az idegenforgalom feladatainak megtervezésére bizottság alakul, amelyben helyet kapnak az Idegenforgalmi Hivatal, a művelődési és a műszaki osztály szakembered. Az év végére elkészítik és a tanács elé terjesztik javaslatukat."

 

Mai kommentár: Mint látjuk, Békéscsaba idegenforgalma már 50 éve is komoly fejtörést okozott. A Tanács Végrehajtó Bizottságában minden bizonnyal a turisztikához, egy település vonzerejének növeléséhez értő szakemberek ülhettek, ha a lakótelepekre állított köztéri szobrokban és a fényreklámok számának növelésében látták a kitörési pontot. Ma átalakulnak köztereink, növekszik a zöld felület, mely nem csak az itt élők életét teszi komfortosabbá, de a vendégek is örömüket lelik benne. Békéscsabáé az egyik legnagyobb hazai gasztronómiai fesztivál, mely szintén vonzza a turistákat. 2017-ben a vendégéjszakák száma pedig meghaladta az 51 ezret.

 

 

Átadták rendeltetésének a gyulai gyógyfürdőt

"A gyulai Várfürdő, mely évről évre újabb meglepetéssel, bővülő szolgáltatásokkal várja vendégeit az idén 10 éves. Tegnap ünnepélyesen adták át rendeltetésének a legújabb részleget a több mint ötmilliós beruházással épült gyógyfürdőt Az ásványi anyagokban gazdag gyulai hévíz különösen a mozgásszervi károsodások és a nőgyógyászati megbetegedések gyógyítására alkalmas.

 

A fürdő egy része (forrás: FORTEPAN)

A modem vonalvezetésű fürdőépületben hidro- és fizikoterápiás kezelést rendszeresítenek. Súlyfürdő, iszappakolás, fogíny- masszázs, szénsavas kezelés, gyógytorna segítik az egészség helyreállítását."

 

Mai kommentár: Gyulán már 1968-ban sem volt szükség arra, hogy a városi tanács tagjai találják ki, mi vonzza a oda a vendégeket. Az 50 éve átadott gyógyfürdő és az akkor épülő SZOT–üdülő még vonzóbbá tette a települést. Ma pedig Gyula az egyik legvonzóbb hazai üdülőhely, illetve a határ közelsége miatt a külföldi vendégéjszakák száma is évről-évre növekszik.

 

 

Nyugdíjasok klubja alakult Csabacsűdön

Életkép egy nyugdíjas klubból (forrás: FORTEPAN/Bauer Sándor)

"A napokban Csabacsűd község 30 nyugdíjasa találkozott a pártbizottságon és elhatározták, hogy megalakítják a nyugdíjasok klubját.

A pártbizottság titkára helyeselte az elgondolást, és felajánlotta e célra a pártház egyik nagyobb helyiségét televízióval, rádióval, biliárdasztallal és egyéb eszközökkel felszerelve és berendezve. Ezután került sor a klub elnökségének megválasztására. Egyhangúlag Kasnyik András volt pártmunkást választották elnöknek, Szeberényi Andor gyógyszerészt kultúrfelelősnek, Gatkó Andrást pedig gondnoknak. A vezetőség javaslatára havonta egyszer tartanak klubfoglalkozást és az úttörőket kérik meg, hogy adjanak szórakoztató műsort. Ezenkívül politikai és ismeretterjesztő előadásokat is szerveznek. A termelőszövetkezet megbízottja bejelentette, hogy a klubtagok részére a kulturális alapból hat újságot és folyóiratot megrendelnek."

 

Mai kommentár: Nagyon szép dolog, hogy a csabacsűdi pártbizottság felkarolta a nyugdíjasok ügyét. Így, 50 év távlatából csak egy kérdés merül fel az emberben: a hónap többi napján mi történt a pártház egyik nagyobb helyiségében, mely televízióval, rádióval, billiárdasztallal és egyéb eszközökkel volt felszerelve? Ha vannak ötleteik, kérjük írják meg!

 

Augusztus 11: Használtautó-börze Békéscsabán

Használt-autó piac (forrás: FORTEPAN/Urbán Tamás)

Az újratelepítésének 250. évfordulóját ünneplő Békéscsabán augusztus 11-én rendeznek először országos használtautó-vásárt. A Jókai utcai piactérre hazánk minden tájáról több - különböző típusú - használt személygépkocsit várnak. Az autóbörze kora reggeltől késő estig tart, ameddig a vevők érdeklődése megkívánja.

Megkapta a város a jogot arra, hogy ezentúl minden hónap második vasárnapján használtautó-vásárt rendezzen.

 

Mai kommentár: Amióta lapszemlézünk, azóta a mai a második hír, mely Békéscsaba újratelepítésének 250. évfordulóját említi. Az első egy „Békéscsaba 250 éves“ elnevezésű jubileumi cigarettáról szólt, mely kék-fehér színben, a város új címerével díszített cigarettásdobozban került forgalomba. Ma pedig egy Használtautó-börzét kapcsolnak az ünneplő városhoz. Mit mondjunk, igazán méltó megemlékezés.

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

FEL